ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ

Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τα Γρεβενά, πάνω από το χωριό Σμίξη βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας. Στη γωνιά αυτή της Δυτικομακεδονικής γης, η διαδρομή, το τοπίο, αλλά κυρίως το χιόνι θα σας ανταμείψουν, αφού εδώ θα βρείτε ένα χιονοδρομικό κέντρο για όλα τα γούστα.
Το Εθνικό χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας Γρεβενών εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, καθώς διαθέτει ήδη από τις μεγαλύτερες πίστες, ενώ και με τα νέα έργα αναβαθμίστηκαν σημαντικά και οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία πενταετία η κίνηση των επισκεπτών είναι αυξανόμενη και περισσότερη από την αναμενόμενη, ενώ σε ημέρες αιχμής στη Βασιλίτσα επικρατεί το αδιαχώρητο. Έτσι αναμφίβολα η λειτουργία του χιονοδρομικού έφερε αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού σε όλο το νομό.

Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας ανανεώνεται συνεχώς και συμπληρώνεται με νέες πίστες και αναβατήρες. Αυτή τη στιγμή οι 14, συνολικά πίστες, μέτριας και μεγάλης δυσκολίας, εξυπηρετούνται από 6 αναβατήρες (2 εναέριους και 4 συρόμενους). Υπάρχει, μάλιστα, και πίστα που φωτίζεται για τους λάτρεις των νυχτερινών καταβάσεων. Όλοι οι αναβατήρες του κέντρου εξυπηρετούν πίστες διαφόρων δυσκολιών και κλίσεων συνολικού μήκους 22 χλμ., οι οποίες δεν έχουν δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις, έχοντας διατηρήσει κατά συνέπεια τη φυσική ομορφιά, γεγονός που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Βασιλίτσας. Δύο πίστες δε έχουν χαρακτηρισθεί από την F.I.S. ως Ολυμπιακών προδιαγραφών. Εκτός από σκι μπορεί να δοκιμάσει κάποιος snowboard και παιχνίδια με μηχανοκίνητα snowmobiles, τσουλήθρα στο χιόνι με φουσκωτές βάρκες rafting (snowraft)! . Στο σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου υπάρχουν καταστήματα από τα οποία μπορεί κάποιος α νοικιάσει εξοπλισμό σκι καθώς και εστιατόρια, καφέ, μπαρ. Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό γίνεται άνετα με το αυτοκίνητο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Περπατήστε στην κοντινή Σμίξη και δείτε τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια της, τις πέτρινες βρύσες της και τις εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Νικολάου. Στο χωριό θα βρείτε ψησταριές για να απολαύσετε ντόπια κρέατα και άλλες σπεσιαλιτέ. Αν δεν σκέφτεστε την απόσταση ανεβείτε προς ην περιοχή της Βάλια Κάλντα και, εφόσον το επιτρέπει ο καιρός, μπείτε στον Εθνικό Δρυμό και απολαύστε το εκπληκτικό τοπίο, με το Αρκουδόρεμα, τις λίμνες Φλέγκα, τα σπάνια μαυρόπευκα και τα κοκκινόπευκα και τα ρόμπολα. Δείτε, ακόμη, τις εκκλησιές του Αγίου Γεωργίου στο Περιβόλι και του Αγίου Αθανασίου έξω από την Αβδέλλα και τα πέτρινα γιοφύρια του Αζίζ Αγά, της Πορτίτσας (κοντά στο Σπήλαιο), του Πασά, του Τρικόμου, του Σπανού κ.α. Κάντε έναν περίπατο και στην πόλη των Γρεβενών, η οποία χιονισμένη, αναδεικνύεται σε μία από τις ομορφότερες της Κεντρικής Ελλάδας.

 

http://www.0030.gr

Leave A Response