Ουκρανία: Πέντε νεκροί και αιματηρές συγκρούσεις.

Ουκρανία:  Πέντε νεκροί και αιματηρές συγκρούσεις.

Πέντε ακτιβιστές της αντιπολίτευσης σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν σήμερα σε βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Κίεβο μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αυτοσχέδιο ιατρικό κέντρο που έχει δημιουργήσει η αντιπολίτευση.

“Προς το παρόν έχουμε καταμετρήσει πέντε νεκρούς, ενώ περίπου 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σήμερα από τα μεσάνυχτα”, δήλωσε ο συντονιστής του ιατρικού κέντρου Ολέγ Μούσγι στον ραδιοφωνικό σταθμό της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ukrainska Pravda, τέσσερις από τους πέντε ανθρώπους είχαν τραυματιστεί θανάσιμα από σφαίρες.

Νωρίτερα, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του διαδηλωτή, αν και διαψεύδει ότι χρησιμοποιήθηκαν πυρά για να απωθηθούν οι διαδηλωτές. Η είδηση πυροδότησε το μένος των διαδηλωτών που κλιμακώνουν τις συγκρούσεις.

Η εισαγγελία του Κιέβου επιβεβαίωσε πάντως ότι ένας από τους δύο νεκρούς φέρει τραύματα από σφαίρες. Δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Οι ιατρικές υπηρεσίες που έχουν συγκροτηθεί από την αντιπολίτευση ανακοίνωσαν ότι ακόμη δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας τον αριθμό συνολικά σε τρεις.

Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, η αστυνομία προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών.
Πρόκειται για την τέταρτη ημέρα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Οι διαδηλωτές εδώ και δύο ημέρες καίνε λάστιχα και ολόκληρη η πόλη είναι “βουτηγμένη” στον καπνό.

Η διάλυση των οδοφραγμάτων έρχεται στο πλαίσιο των αυστηρών νέων νόμων που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, και επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στη δημόσια διαμαρτυρία.

Υπενθυμίζεται πως χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ προειδοποίησε τους αντικυβερνητικούς πως η Αστυνομία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων δύο μηνών στην Ουκρανία είχαν αφετηρία την απόφαση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει συνθήκες συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να συσφίξει σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της υποσχέθηκε έκπτωση στην τιμή παροχής φυσικού αερίου και επένδυση ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ουκρανικού χρέους.

“Οι διαδηλωτές είναι τρομοκράτες”, λέει ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

“Τρομοκράτες” χαρακτήρισε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ, ενώ πιο διαλλακτική στάση κράτησε ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ο Γιανουκόβιτς επισήμανε, σε ανακοίνωσή του, ότι δεν επιθυμεί αιματοχυσία και δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, επιτρέποντας έτσι να δημιουργηθούν συγκρατημένες προσδοκίες σχετικά με το ενδεχόμενο μιας λύσης στην πολιτική κρίση μέσω διαπραγμάτευσης.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τον θάνατο τριών ατόμων χθες τη νύχτα, ο Γιανουκόβιτς κάλεσε τους πολίτες να μην υποκύψουν στο κάλεσμα των “πολιτικών εξτρεμιστών”, ενώ υπογράμμισε: “Είμαι κατά της αιματοχυσίας, κατά της χρήσης βίας κατά της υποκίνησης στη βία και την εχθρότητα”.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ουκρανού προέδρου, ο Γιανουκόβιτς, μαζί με συμβούλους του, έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο, τον πρώην υπουργό Οικονομίας Αρσένι Γιατσενιούκ και τον ακροδεξιό εθνικιστή Ολέγ Τιαχνίμποκ.

Η Ρωσία καταγγέλλει τις “ξένες επεμβάσεις” στις υποθέσεις της Ουκρανίας, ενώ η Πολωνία κάλεσε τον ουκρανό πρεσβευτή για να του εκφράσει την ανησυχία της για τα τελευταία επεισόδια

Εν τω μεταξύ, η εμπλεκόμενη Ρωσία κατήγγειλε σήμερα “τις ξένες επεμβάσεις” στις υποθέσεις της Ουκρανίας, αλλά και μια “ακραία” αντιπολίτευση η οποία, σύμφωνα με την ίδια, παραβιάζει το σύνταγμα.

“Το νόμιμό καθεστώς στην Ουκρανία προσκρούει σε ξένες επεμβάσεις”, δήλωσε ο υφυπουργών Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

“Το ακραίο τμήμα της αντιπολίτευσης παραβιάζει προσβλητικά το σύνταγμα της χώρας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε σήμερα τον ουκρανό πρεσβευτή στη Βαρσοβία για να του εκφράσει την ανησυχία του για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κίεβο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η Καταρζίνα Πελτσίνσκα-Νάλετς, υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, δήλωσε στον ουκρανό πρεσβευτή ότι νιώθει “βαθιά ανησυχία” για τους νέους νόμους που ψηφίστηκαν στην Ουκρανία και οι οποίοι περιορίζουν τα δικαιώματα των διαδηλωτών, ενώ πρόσθεσε ότι η αναζωπύρωση της βίας αυτή την εβδομάδα ενδέχεται να συνδέεται με αυτούς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

http://www.amna.gr/

http://gr.euronews.com/

Leave A Response