Ελιόψωμο

Ελιόψωμο

Εύκολο, γρήγορο και πάνω από όλα νόστιμο!
Έχει τραγανή αφράτη υφή, μία εναλλακτική πρόταση από το κλασσικό ελιόψωμο.

 

Υλικά
2/3 ποτήρι ζεστή μπύρα
1/3 ποτήρι ελαιόλαδο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
Πάπρικα
400 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι
Μισό πράσο ψιλοκομμένο
Λίγο άνηθο
Λίγο δυόσμο ξερό
Σουσάμι ή νιφάδες σιταριού/βρώμης

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ και την πάπρικα. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε την μπύρα και το λάδι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Δεν χρειάζεται ζύμωμα. Αρκεί να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Αν κολλάει προσθέστε λίγο αλεύρι, αν γίνει σκληρή προσθέστε λίγη μπύρα ακόμη (από αυτή που σας έχει περισσέψει από το μπουκάλι ή το κουτάκι, μη βιαστείτε να την πιείτε πριν ολοκληρώσετε τη συνταγή ! ) Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί και ετοιμάστε τη γέμιση.

olivebread1 lΑφαιρέστε το κουκούτσι από τις ελιές. Αναμείξτε τις ελιές με το πράσο, τον άνηθο και το δυόσμο. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Ρίξτε λίγο αλεύρι στη επιφάνεια που θα δουλέψετε τη ζύμη και ανοίξτε τη με τα χέρια ή με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο σχήμα.

Ρίξτε τη μισή γέμιση σε όλη την επιφάνεια και τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη πλευρά. Θα σχηματιστεί μια μακρόστενη φρατζόλα. Τοποθετήστε το ελιόψωμο σε ένα ταψί στο οποίο έχετε στρώσει λαδόκολλα.

Συνεχίστε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση (παίξτε με την ζύμη και φτιάξτε ότι σχήμα θέλετε!). Αλείψτε τα ελιόψωμα με νεράκι και πασπαλίστε με λίγο σουσάμι. Ψήστε στους 200 C μέχρι να πάρει χρώμα.

Απολαύστε το ζεστό ή κρύο και συνοδεύστε το με ουζάκι ή κρασάκι.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε την πάπρικα με λίγο πιπέρι ή λίγο μπούκοβο αν θέλετε πιο πικάντικη γεύση.
  • Στη γέμιση μπορείτε εκτός από τις ελιές να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς. Μπορείτε να βάλετε ρίγανη ή θυμάρι ή θρούμπι αντί για δυόσμο και να παραλείψετε τον άνηθο. Επίσης αντί για πράσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρεμμυδάκια φρέσκα. Γενικώς, κρατήστε τη βασική συνταγή της ζύμης και τις ελιές για γέμιση και παίξτε με τους συνδυασμούς τις αρεσκείας σας.

 

http://www.magiacook.gr

Leave A Response