Face Lift – Ρυτιδοπλαστική Προσώπου

Face Lift – Ρυτιδοπλαστική Προσώπου

Το Face – Lift (Ρυτιδοπλαστική Προσώπου) ευρέως γνωστό ως λιφτινγκ, πρόκειται για μια ομάδα αισθητικών επεμβάσεων, που ως στόχο έχει τη βελτίωση της χαλάρωσης του προσώπου που συνήθως βλέπουμε κατά το πέρασμα του χρόνου.

Η επέμβαση αυτή μπορεί  να περιλαμβάνει επέμβαση για την ανόρθωση του μετώπου και φρυδιών (fore-head ή brow-lift), ή του μέσου τριτημορίου του προσώπου (mid-face lift), ή του κάτω τριτημορίου του προσώπου και του τραχήλου.

Είναι σύνηθες να συνδυάζονται όλες οι προαναφερόμενες επεμβάσεις. Μπορεί  ακόμα και να συνδυασθεί με άνω -κάτω βλεφαροπλαστική ή και λιποαναρρόφηση παρειών, ή προγουλιού, ή πογωνοπλαστική ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε.

Πώς γίνεται η επέμβαση;
Υπάρχουν πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται και διαφοροποιούνται: ώς προς τις τομές, την εμπλοκή του SMAS, του μυώδους πλατύσματος,  το επίπεδο – βάθος της αποκόλλησης, κλπ.  Οι χειρουργοί δεν εφαρμόζουν την ίδια ακριβώς τεχνική σε όλους τους ασθενείς του, και δεν υπάρχουν δύο χειρουργοί που να ακολουθούν την ίδια μέθοδο σε ασθενείς με παρόμοιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά η τάση της εποχής μας,  ευνοεί τις πιο ήπιες τεχνικές με μικρή νοσηρότητα, ώστε ο χειρουργημένος να επιστρέφει γρήγορα στις κοινωνικές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Μια τέτοια νέα σχετικά, τεχνική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, είναι εκείνη του MACS -lift (Minimal Access Cranial Suspension lift). Αυτή η τεχνική, θεωρείται σαν μίνι-λιφτ, και  οι κυριότερες διαφορές με τα κλασσικότερα λιφτ, έιναι:

  • μικρότερες τομές,
  • μικρότερο τραύμα,
  • μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών,
  • πιο γρήγορη επαναφορά στην εργασία,
  • πιο φυσικό αποτέλεσμα,
  • γίνεται συνήθως, με τοπική αναισθησία (και μέθη) και δίνει τη δυνατότητα αυθημερόν εξόδου.

Αναλυτικότερα, οι λόγοι που κάνουν την διαφορά σε αυτή την τεχνική, είναι:

  • οι τομές είναι μπροστά-μέσα στη «φαβορίτα» και κατά μήκος των αυλακώσεων του αυτιού. Με την τομή αυτή, δεν αφαιρείται τριχωτό τμήμα και έτσι δεν τραβιέται η φυσιολογική γραμμή της τριχοφυΐας προς τα πίσω. Ως αποτέλεσμα έχουμε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα που δεν «εξαφανίζει» τη φυσιολογική γραμμή της τριχοφυΐας που αποτελεί δείγμα των κλασικών λιφτ .
  • το τραύμα – αποκόλληση του δερματικού κρημνού είναι πολύ μικρότερο από το κλασσικό λίφτ.
  • Μηδενίζεται  η πιθανότητα τραυματισμού  των κλάδων του προσωπικού νεύρου. Επιπρόσθετα επειδή εφαρμόζεται απλή λιποαναρρόφηση του τραχήλου και όχι αποκόλληση αυτού,  αποφεύγεται η πιθανότητα αιματώματος.
  • Λόγω του μικρότερου τραύματος, η επιστροφή στην εργασία είναι συντομότερη (1 – 2 εβδομάδες, ανάλογα τον τύπο του MACS- lift).
  • λόγω του ότι με το MACS-lift, δεν τραβάμε το δέρμα στα πλάγια, αλλά ανασηκώνουμε τους πεσμένους ιστούς, κάθετα προς τα επάνω, όπως ακριβώς έπεσαν με τα χρόνια, το αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό. Επιπλέον δεν υπάρχουν τα γνωστά στίγματα των κλασσικών λίφτινγκ, όπως: α) αλωπεκία ή αραιωμένη τριχοφυΐα στους κροτάφους (λόγω τάσης του δέρματος ή άμεσης αφαίρεσης), β) τράβηγμα και εξαφάνιση της καμπύλης του λοβίου του αυτιού (pexy earlobe), λόγω της τάσης του δέρματος στην περιοχή, γ) ανάδειξη του ακουστικού πόρου του αυτιού, λόγω παρεκτόπισης του τράγου, από την οριζόντια τάση, δ)  παράλληλες ρυτίδες παρειάς, σαν το «σήμα της nike» (sweep deformity), ε) τομές πίσω απο το αυτί (οι πιο εμφανείς σε ένα λίφτ).     Το MACS lift επιπλέον, διορθώνει τα στίγματα, απο προηγούμενα λιφτ

Πόσο διαρκεί η επέμβαση και πως εκτελείται;
Διαρκεί 2 ½ – 6 ώρες, ανάλογα την επέμβαση και γίνεται με τοπική αναισθησία και “μέθη”, εκτός και αν κάποιος προτιμά την γενική αναισθησία (σπανιότατα). Η έξοδος γίνεται την ίδια μέρα, στην κλινική.

Τι γίνεται όμως με τις τομές;
Οι τομές είναι κρυμμένες, σε φυσικές γραμμές ή ρυτίδες του προσώπου, ή στο τριχωτό της κεφαλής, ή στις αυλακώσεις του αυτιού, ή πίσω απο το αυτί.

Πότε μπορώ να γυρίσω στη δουλειά μου;
Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας σε 9-12 μέρες, ανάλογα την εκβαση της επέμβασης

Ποια η διάρκεια του αποτελέσματος;
8-12 έτη

ΤΙP: Καλύτερη ένδειξη εφαρμογής του face lift είναι οι ηλικίες 40 – 55 χρονών.

http://www.iator.gr/

Leave A Response