Η ιστορία του ελληνικού rock – Παύλος Σιδηρόπουλος

Η ιστορία του ελληνικού rock – Παύλος Σιδηρόπουλος

Η εποχή της ωριμότητας (1970 – 1980)

Μετά την ύφεση της προηγούμενης περιόδου το ροκ στην Ελλάδα επανέρχεται και διεκδικεί ξανά τη θέση του στην Ελληνική κοινωνία. Ξαναγίνονται συναυλίες, εμφανίζονται μουσικά περιοδικά τα οποία πλέον θα καλύψουν όλη την ροκ κίνηση, ελληνική και ξένη. Η εμφάνιση της κασέτας θα συντελέσει στη διάδοση της μουσικής και στην κυκλοφορία παραγωγών, που προηγούμενα δεν μπορούσαν να δουν το φως της δημοσιότητας, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και κυκλοφορίας τους.
Την περίοδο αυτή πρωταγωνιστούν κορυφαίες προσωπικότητες, που θα σημαδέψουν την πορεία του ελληνικού ροκ. Η όλη περίοδος όμως θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως μεταβατική, καθώς δεν έχει ακόμη σχηματιστεί η σκηνή εκείνη η οποία θα προκαλέσει την έκρηξη της δεακετίας του 80.
 
pavlos-sidiropoulos-05
ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ και ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ
flou

Η κορυφαία ίσως προσωπικότητα του ελληνικού ροκ μετά την συνεργασία με το Γιάννη Μαρκόπουλο,συναντά τους αδελφούς Σπυρόπουλους (Βασίλη και Νίκο), που έχουν μόλις σχηματίσει το συγκρότημα Σπυριδούλα. Με συνθέσεις κατά κύριο λόγο δικές του ηχογραφούν το 1978 το Φλου, ένα αξεπέραστο διαμάντι του ελληνικού ροκ, που κυκλοφορεί το Μάϊο του 1979. Ο δίσκος αποτελεί το τελευταίο ξέσπασμα του κλασικού ροκ, που παραμένει έως σήμερα ιστορικός.

Την ίδια χρονιά (1978) βγαίνει στις αίθουσες και η ταινία Ασυμβίβαστος του Ανδρέα Θωμόπουλου όπου πρωταγωνιστεί ο Παύλος Σιδηρόπουλος και ερμηνεύει 5 τραγούδια (4 του Γιώργου Θεοδωράκη και ένα των Μίκη Θεοδωράκη – Λευτέρη Παπαδόπουλου).
Το Να μ’ αγαπάς, μία απλή μπαλάντα, έμεινε ιστορική, συντελώντας στο μύθο και τη δημοφιλία του Παύλου Σιδηρόπουλου σε κύκλους και εκτός της ροκ μουσικής, μετά την κυκλοφορία της μουσικής της ταινίας σε soundtrack το 1979.

Από την ίδια ταινία και η μοναδική ίσως στιγμή όπου ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το  ελληνικό ροκ.

Η συνεργασία του Παύλου με τους Σπυριδούλα θα διαρκέσει δυστυχώς για πολύ λίγο, καθώς λίγο μετά την κυκλοφορία του Φλου, θα τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους, λόγω και της διαφορετικής πολιτικής στάσης του καθενός.
Από τις λίγες συναυλίες τους το Δεκέμβριο του 1978 στο Σπόρτιγκ

arxitektonikiΟ Παύλος το καλοκαίρι του 1979 συνεργάζεται με τον Τόλη Μαστρόκαλο (μπασίστα των Σπυριδούλα) και τον Θόδωρο (Terry) Παπαντίνα, γνωστό κιθαρίστα από τις αρχές των 70’ς με συμμετοχή στους Μακεδονομάχους και στα λοιπά συγκροτήματα της σκηνής της Θεσσαλονίκης, σχηματίζουν το περιστασιακό σχήμα Εταιρία καλλιτεχνών και δίνουν κάποιες συναυλίες με τραγούδια μελών του σχήματος και διασκευές γνωστών ροκ τραγουδιών για να διαλυθούν λίγο αργότερα.

(του Terry Παπαντίνα από live στο Σπόρτιγκ το 1980)

Την ίδια περίοδο ξεκινά και το ταξίδι του Παύλου με τα σκληρά ναρκωτικά που θα επηρεάσει το σύνολο του μετέπειτα έργου του και θα οδηγήσει στο θάνατό του το 1990.

Ντοκυμαντέρ για τον Παύλο Σιδηρόπουλο – Πρωταγωνιστές
Ντοκυμαντέρ για τον Παύλο Σιδηρόπουλο – Μηχανή του χρόνου – Μέρος Α’
Ντοκυμαντέρ για τον Παύλο Σιδηρόπουλο – Μηχανή του χρόνου – Μέρος Β’

http://historiatouellhnikourock.blogspot.gr/

Leave A Response