Τα οκτώ πιο περιζήτητα επαγγέλματα του… μέλλοντος

Τα οκτώ πιο περιζήτητα επαγγέλματα του… μέλλοντος

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η έκρηξη των γνώσεων επιβάλλουν νέες συνθήκες στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών, στην παραγωγική διαδικασία και όπως είναι φυσικό και στην αγορά εργασίας. Με γρήγορους ρυθμούς αντικαθίστανται τα παλιά επαγγέλματα από νέα, ενώ η επαγγελματική κινητικότητα γίνεται πλέον βασικό συστατικό στοιχείο της αγοράς εργασίας.

Αλλωστε σύμφωνα με τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία της Ερευνας Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, διαπιστώνεται ότι ένας στους πέντε ανέργους είναι κάτοχος πτυχίου Ανώτερης ή Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ περίπου ένας στους δύο ανέργους έχει απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης (Λυκείου).

Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι δεν φθάνουν μόνο οι σπουδές για να εξασφαλίσουν ένα καλό εισόδημα σε έναν νέο ή νέα. Τον σημαντικότερο ρόλο πλέον παίζει η διαφορετικότητα.

Τα επαγγέλματα, δηλαδή, με τη μεγαλύτερη καινοτομία και δημιουργικότητα προσφέρουν τους υψηλότερους μισθούς.

Ποια μπορεί να είναι αυτά τα καινούργια επαγγέλματα; Ας αναφέρουμε μερικά: Προγραμματιστές γονιδίων, πολυτεχνίτες «καυτών» γραμμών, μεταφραστές τεχνολογίας, κατασκευαστές γνώσεων, κυναγωγοί (εκπαιδευτές σκύλων διάσωσης), δύτες κορεσμού, προγραμματιστές ρομπότ, μηχανικοί γεωτρήσεων πετρελαίου και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αεριού, εκτιμητές πολυτίμων λίθων, έργων τέχνης και κειμηλίων.

Αν λοιπόν ψάχνετε για το πού θα σταδιοδρομήσετε, σκεφτείτε αυτά τα «περίεργα» επαγγέλματα, τα οποία μπορούν να σας αποδώσουν τον μήνα αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Αλλωστε πριν από μια δεκαετία, ποιος θα φανταζόταν πως ο σχεδιαστής δικτύου θα ήταν σήμερα το πιο δημοφιλές επάγγελμα;

ΔΥΤΕΣ ΚΟΡΕΣΜΟΥ
Βουτιά… 40.000 ευρώ

Ο δύτης κορεσμού (saturation diver) είναι ένα επάγγελμα που απευθύνεται σε λίγους και τολμηρούς. Ο άνθρωπος αυτός καλείται να καταδυθεί σε βάθος που φθάνει έως και τα 400 μέτρα και να παραμείνει εκεί για πολλές ώρες ή και μέρες αν χρειαστεί, προκειμένου να αποπερατώσει την εργασία που έχει αναλάβει. Συνήθως προσλαμβάνεται από εταιρείες πετρελαιοειδών, επιχειρήσεις που έχουν αντικείμενο την ανάσυρση ναυαγίων ή για κρατικούς ερευνητικούς σκοπούς.

Δύτες κορεσμού κλήθηκαν να εργασθούν και στο ναυάγιο του ρωσικού υποβρυχίου «Κουρσκ». Η εκπαίδευση είναι πανάκριβη, διαρκεί περίπου έναν μήνα και απευθύνεται σε ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τους κανόνες της κατάδυσης και έχουν μεγάλη πείρα.

Αν περάσετε με επιτυχία την εκπαίδευση θα ανήκετε σε ένα πολύ κλειστό, δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμα.

Μισθός από 7.000 έως 40.000 ευρώ τον μήνα.

ΚΥΝΑΓΩΓΟΙ
Δάσκαλοι σκύλων διάσωσης

Οι εκπαιδευτές σκύλων διάσωσης διδάσκουν σκύλους για να συμμετέχουν σε «επικίνδυνες αποστολές». Η διεθνής διασωστική κοινότητα IRO (International Rescue Organization) έχει θεσπίσει κανονισμούς που αφορούν τα ελάχιστα κατώτερα όρια που πρέπει να διαθέτει ένας σκύλος προκειμένου να χαρακτηριστεί ως σκύλος έρευνας και διάσωσης. Σήμερα αναγνωρίζονται διεθνώς οι παρακάτω κατηγορίες: σκύλος ανιχνευτής, ανοιχτής έρευνας, έρευνας ερειπίων για επιζώντες και νεκρούς, έρευνας χιονοστιβάδων και ναυαγοσώστης.

Μισθός από 6.000 έως και 30.000 ευρώ τον μήνα.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Προσομοιώνουν… φωνές

Οι μεταφραστές τεχνολογίας προσομοιώνουν τις ανθρώπινες «νοητικές και φωνητικές λειτουργίες». Μπορούν να εργαστούν τόσο ως αντιπρόσωποι σε εταιρείες υπηρεσίας πελατών όσο και σε εταιρείες Internet.

Με το πρόγραμμα προσομοίωσης «συμμαζεύουν» τα e-mail σας και με τη… φωνή σας στέλνουν απαντήσεις τις οποίες κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι προέρχονται από υπολογιστή. Την ιδέα την είχε ο Βρετανός μαθηματικός Alan Tyring, ο οποίος πριν από 50 χρόνια έθεσε την ερώτηση: πώς θα ήταν η ζωή μας αν απαντούσε ένα μηχάνημα στις ανιαρές υποχρεώσεις μας;

Μισθός από 6.000 έως 10.000 ευρώ τον μήνα.

ΓΕΜΟΛΟΓΟΙ
Εκτιμούν πολύτιμους λίθους

Οι γεμολόγοι εκτιμούν πολύτιμους λίθους (διαμάντια, μαργαριτάρια κ.ά.) και πιστοποιούν τον τύπο και τη γνησιότητα τους. Για να γίνει κάποιος γεμολόγος απαιτούνται γνώσεις χημείας, φυσικής, ορυκτολογίας και οπτικής.

Τα δύο πιο έγκυρα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα γεμολογίας βρίσκονται στο Λονδίνο (GAGTL) και στις ΗΠΑ (GIA). Οι σπουδές διαρκούν τουλάχιστον δύο χρόνια. Μπορούν να εργαστούν σε εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο πολύτιμων λίθων, σε μεγάλα χρυσοχοεία ως ειδικοί σύμβουλοι, σε αίθουσες δημοπρασιών. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχολή για σπουδές γεμολογίας.

Ενας γεμολόγος μπορεί να πληρωθεί αρκετές χιλιάδες ευρώ για μια πιστοποιήση…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ ΓΟΝΙΔΙΩΝ
Γενετικές θεραπείες

Πρόκειται για γιατρούς, οι οποίοι αφού σκανάρουν το DNA σας για τον εντοπισμό ατελειών, χρησιμοποιούν εξατομικευμένες γενετικές θεραπείες και «έξυπνα» μόρια για την πρόληψη μιας ποικιλίας παθήσεων.

Μισθός: 10.000 έως 300.000 τον μήνα.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ 
Σε πετρελαιοειδή

Οι μηχανικοί γεωτρήσεων πετρελαίου και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ασχολούνται με μελέτες πετρωμάτων πετρελαίου, μετρήσεις φυσικών ιδιοτήτων πετρελαιοειδών, μελέτες καταλυτικής μετατροπής πετρελαιοειδών κ.ά.

Μηνίαιος μισθός από 3.000 έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ ΡΟΜΠΟΤ
Τεχνικοί… ευφυϊας

Πρόκειται για τους τεχνικούς που ασχολούνται με την έρευνα, το σχεδιασμό και τη λειτουργία ρομπότ. Επίσης χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούν «ευφυή ρομπότ».

Η αμοιβή κυμαίνεται από 30.000 – 75.000 ευρώ τον μήνα.

ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ
Σε δημοπρασίες

Οι εκτιμητές ή εκπλειστηριαστές ασχολούνται με την εκτίμηση της αξίας αντικειμένων (χρυσαφικά, πίνακες κ.ά.) σε δημοπρασίες.Αποφέρει αρκετές χιλιάδες ευρώ για μια πιστοποίηση.

Leave A Response