Νύχτες Πρεμιέρας από τις 18 μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου,

Νύχτες Πρεμιέρας από τις 18 μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου,

Η τελευταία προσθήκη στις 15 νέες ελληνικές ταινίες που θα κάνουν την πρεμιέρα τους στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, από τις 18 μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου, είναι το «Lurk» του Βασίλη Κατσίκη («CCTV», «Ι Φορ – Λούφα και Απαλλαγή»).

Στην τρίτη του σκηνοθετική δουλειά, η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ο Κατσίκης κολυμπά στα βαθιά νερά του ψυχολογικού θρίλερ και μας λέει (στα αγγλικά) μια ιστορία που αρχίζει μια νύχτα βροχερή που έχουν ξεσπάσει τεράστιες ταραχές στη χώρα.

Η κυβέρνηση παραιτείται κάτω από το βάρος μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς και η Αν, σύζυγος και κόρη μεγαλογιατρών, είναι μόνη στην απομονωμένη βίλα της όταν κάποιος εισβάλλει μέσα. Zει τον απόλυτο φόβο κυνηγημένη από τον περίεργο και βίαιο αυτό άντρα και για να σωθεί, πρέπει να παλέψει άγρια μαζί του, αλλά και να έρθει αντιμέτωπη με όσα ήξερε για την ζωή της μέχρι τότε!

Το cinemag.gr μίλησε με τον σκηνοθέτη για την έμπνευση, τη δημιουργία της ταινίας και την επιλογή να τη γυρίσει στα αγγλικά:

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να γυρίσετε ένα ψυχολογικό θρίλερ;

Μικρός ήμουν θαυμαστής του Χίτσκοκ και ήταν συναρπαστικό να προσπαθώ να ανακαλύψω τον ένοχο ή να ξεχωρίζω τον κρυμμένο κακό. Αργότερα όταν είδα το “Death and the Maiden” του Πολάνσκι, το παιχνίδι “αλήθεια ή ψέμα” – “αθώος ή ένοχος ” με είχε συνεπάρει. Αυτά νομίζω λειτούργησαν σαν αναφορές και επιπλέον αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια που είναι σαν ένα διαρκές ψυχολογικό θρίλερ!

Γιατί αποφασίσατε να γυρίσετε μια αγγλόφωνη ταινία στην Ελλάδα του σήμερα;

O βασικός λόγος που με οδήγησε σ’ αυτή την επιλογή, ήταν το σενάριο. Η ηρωίδα, η Αν, μεγάλωσε και έζησε με την Αμερικάνα μητέρα της στην Αμερική και όταν ήρθε να δει τον Έλληνα πατέρα της (μεγαλογιατρό και ιδιοκτήτη ψυχιατρικής κλινικής) γνώρισε τον ‘Αντριου, τον Άγγλο βοηθό του και, αφού τον παντρεύτηκε, έμεινε στην Ελλάδα. Δεν θα μου άρεσε να μιλάνε σπαστά ελληνικά, θα ήταν το λιγότερο αντιαισθητικό. Επιπλέον, μια αγγλόφωνη ταινία την παρακολουθεί καλύτερα το αγγλόφωνο κοινό.

Γιατί τα ονόματα όλων των πρωταγωνιστικών ρόλων ξεκινάνε από “Α”;

Το παρατηρήσατε! Στην ταινία αυτή ήθελα να παίξω με τα “κλισέ”. Τρεις βασικοί ρόλοι, όπου ο καθένας τους κρύβει ηθελημένα ή όχι, τον άλλο του εαυτό. Έτσι τους έδωσα τα ονόματα Αν, Άντριου και Άνταμ για να έχουμε την παρήχηση του ελληνικού υποθετικού “Αν” – βασική λέξη στα ψυχολογικά θρίλερ.

Τοποθετείτε τη δράση της ταινίας σε μια βίλα, κατά τη διάρκεια μιας έκρυθμης πολιτικό-κοινωνικής κατάστασης. Επιχειρείτε κάποιο σχόλιο μέσω της ταινίας;

Το σχόλιο από την αρχή μέχρι το τέλος της ταινίας, είναι ξεκάθαρα πολιτικοκοινωνικό. Απλά χρησιμοποιώ τους κώδικες του ψυχολογικού θρίλερ για να πω την ιστορία μου. Βάζω τη χώρα σε κατάρρευση (δεν είναι και τόσο φανταστικό) και οι ήρωες είναι μπλεγμένοι με κάποιον τρόπο (ή σαν θύτες ή σαν θύματα) σ’ αυτό που συμβαίνει. Το τελικό σχόλιο που θέλω να κάνω είναι πως, αν δεν έχεις τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου, τότε κάποιοι άλλοι θα την κάνουν κόλαση!

Πώς ήταν η διαδικασία της δημιουργίας της ταινίας;

Δυσκολεύτηκα πολύ γιατί και η δική μου ταινία (σαν όλες τις ταινίες), θέλει αρκετά χρήματα για να γυριστεί και ως γνωστόν “λεφτά δεν υπάρχουν”. Ευτυχώς με την βοήθεια των συνεργατών και των φίλων καταφέραμε να την φτάσουμε μέχρι εδώ. Επιπλέον δυσκολεύτηκα να καταλάβω τους κώδικες ενός ψυχολογικού θρίλερ, γιατί δεν ήταν στην κινηματογραφική μου παιδεία. Αν άξιζε όλος αυτός κόπος, θα μας το πει το κοινό!

Η ταινία «Lurk» θα προβληθεί ως work in progress στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, που θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Όπερα 1 και 2, Ιντεάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

http://www.e-go.gr/

Leave A Response