Άδειες Διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για στρατηγικές επενδύσεις και αγορά ακινήτων

Άδειες Διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για στρατηγικές επενδύσεις και αγορά ακινήτων

Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Εσωτερικών, διοργάνωσαν σήμερα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Άδειες Διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για στρατηγικές επενδύσεις και αγορά ακινήτων».

Την εκδήλωση, η οποία ήταν ανοιχτή στο κοινό, παρακολούθησαν περισσότερα από 350 άτομα, εκπρόσωποι της Δημόσιας Διοίκησης, Περιφερειών, Φορέων, Ξένων Πρεσβειών και Επιμελητηρίων, δικηγόροι, μεσίτες ακινήτων και επαγγελματίες του κλάδου του Real Estate. Την εκδήλωση φιλοξένησε στους χώρους του το ΕΒΕΑ.

Αφορμή για τη διοργάνωση της ενημερωτικής εκδήλωσης υπήρξε η σωρεία ερωτημάτων που έχει δεχτεί το Invest in Greece, σχετικά με τις προϋποθέσεις καθώς και τη διαδικασία για την χορήγηση του νέου τύπου αδειών διαμονής από την έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης, με την ψήφιση του Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις, τον περασμένο Απρίλιο.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Invest in Greece, κ. Στέφανος Ησαΐας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.  Νότη Μηταράκη και του Γενικού Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Άγγελου Συρίγου, και μία εκτενής ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Στόχος της εκδήλωσης υπήρξε εξαρχής η ενδελεχής ενημέρωση για τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις σχετικά με τη χορήγηση αδειών διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών, των οποίων οι επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικές ή εκείνων που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 250.000 Ευρώ. Στο πλαίσιο μιας πιο φιλικής στάσης απέναντι στους ενδιαφερόμενους τρίτων χωρών που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, η νέα αυτή διαδικασία δίνει τη δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών να αποκτήσουν μόνιμη άδεια διαμονής με πενταετή ανανέωση, εφόσον ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
α) πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν ή προτίθενται, τεκμηριωμένα, να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εφόσον το ελάχιστο ύψος του ακινήτου ανέρχεται σε €250.000,
β) πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα εφόσον το ελάχιστο ύψος της μίσθωσης ανέρχεται σε €250.000,
γ) μέλη των οικογενειών των ανωτέρω πολιτών τρίτων χωρών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Invest in Greece, κ. Στέφανος Ησαΐας επισήμανε στον χαιρετισμό του, ότι «Από το 2008 που ξεκινήσαμε να καταγράφουμε τα ηλεκτρονικά αιτήματα στο Invest in Greece, κανένα άλλο νομοθέτημα ή πρόγραμμα του Ελληνικού κράτους δεν έχει οδηγήσει σε τόσο μεγάλη ζήτηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Είχαμε περί τα 300 μεμονωμένα ερωτήματα που αφορούσαν σε  αυτό το μέτρο. Παράλληλα, η σημερινή αθρόα προσέλευση κοινού από όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνει τα σαφή και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου του real estate. Αυτό είναι ενδεικτικό  για το πώς μία ευνοϊκή ρύθμιση για τους απανταχού επενδυτές,  αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων και οδηγεί άμεσα ή έμμεσα σε νέες θέσεις εργασίας.».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών, και Δικτύων, κ. Νότης Μηταράκης ανέφερε χαρακτηριστικά «…Τούτη την ώρα χρειαζόμαστε κάθε είδους επένδυση: Ιδιωτική και Δημόσια.  Ελληνική και Ξένη.  Μικρή, μεσαία και μεγάλη.  Με δεδομένη, όμως, την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις.  Και ένας τομέας που εμπίπτει σε αυτές είναι η οικοδομή και η αγορά κατοικίας.  Που στο παρελθόν αποτελούσαν ατμομηχανή της οικονομίας μας.  Και που είναι χρέος της πολιτείας να φροντίσει ώστε αυτή η ατμομηχανή να τεθεί ξανά σε λειτουργία και να συμβάλλει στην ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας.».

Ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στην ομιλία του στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, τις προϋποθέσεις, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της όλης διαδικασίας, ενημερώνοντας ότι «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Υπάρχουν ήδη δεκάδες αιτήσεις για άδειες διαμονής, από χώρες όπως Ρωσία, Αμερική, Καναδάς, Ουκρανία, Ντουμπάι και Κίνα.».

Η εκδήλωση έκλεισε με μία δίωρη ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, στην οποία οι ομιλητές αποσαφήνισαν πολλές πτυχές του Νόμου και δέχτηκαν τις εισηγήσεις του ακροατηρίου για περαιτέρω βελτιώσεις.

Το Invest in Greece, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, έχει επιμεληθεί έναν εύχρηστο ενημερωτικό οδηγό με τίτλο «Άδειες Διαμονής ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα», ο οποίος διατίθεται στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού.

 

 

 

http://news.travelling.gr

Leave A Response