Κουσκούς με γαρίδες

Κουσκούς με γαρίδες

Μία γρήγορη και εύκολη συνταγή που συνδυάζει την μοναδική νοστιμιά της γαρίδας, την γλύκα των λαχανικών και το πικάντικο άρωμα της πάπρικας. Μια καλοκαιρινή πανδαισία από ελληνικές γεύσεις, άριστα ισορροπημένες με τον πικάντικο χαρακτήρα του πιάτου…

Μπορείτε αν θέλετε να το φτιάξετε με κριθαράκι αλλά εγώ προτίμησα το συγκεκριμένο κουσκούς γιατί ήθελα να το δοκιμάσω. Περιέχει κουρκουμά και εκεί οφείλεται το κίτρινο χρώμα του. Έδεσε απίθανα κι αν τύχει και το βρείτε να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Όπως και να΄χει, είτε το ένα ζυμαρικό προτιμήσετε, είτε το άλλο, θα απολαύσετε ένα απίθανο φαγητό με την πολύτιμη γεύση της γαρίδας να πρωταγωνιστεί και να μαγεύει!

Τι θα χρειαστούμε…

  • 500 γρ. γαρίδες
  • 250 γρ. κουσκούς
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 καρότο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1/2 φλ. αρακά
  • 1 κ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • Αλάτι και πιπέρι

Καθαρίζουμε τις γαρίδες. Κόβουμε τα κεφάλια και αφαιρούμε το κέλυφός τους. Μ΄ένα μαχαιράκι βγάζουμε το εντεράκι που έχουν στην ράχη τους.

Βράζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε 3 ποτήρια αλατισμένο νερό για 20 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες και τις πασπαλίζουμε με την πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά, να πάει παντού η πάπρικα. Ζεσταίνουμε το λάδι σ΄ένα τηγάνι ή σε μία κατσαρόλα πλασοτέ και τοποθετούμε τις γαρίδες 1 λεπτό από την μία πλευρά και 1 λεπτό από την άλλη ίσα να πάρουν το χαρακτηριστικό πορτοκαλί τους χρώμα. Είναι σημαντικό να μην τις αφήσουμε περισσότερο γιατί θα σκληρύνουν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Τρίβουμε το κολοκυθάκι και το καρότο.

Τα σοτάρουμε στο ίδιο λάδι που είχαμε τις γαρίδες μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε το κουσκούς και τον αρακά και ανακατεύουμε.

Στραγγίζουμε το ζωμό που ετοιμάσαμε και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε το κουσκούς μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Λίγο πριν το κατεβάσουμε τοποθετούμε μέσα τις γαρίδες. Αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό μαζί με τις γαρίδες, ελέγχουμε το αλάτι,  αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμη και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό για δροσιά και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο έξτρα πάπρικα.

*Συνήθως το κουσκούς δεν το βράζουμε. Το ρίχνουμε σε βραστό νερό, σε αναλογία 1 φλ. κουσκούς σε 1 και 1/2 φλ. νερό ή ζωμό, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και περιμένουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό. Εγώ το βράζω κανονικά σαν το κριθαράκι γιατί έχω την εντύπωση ότι γίνεται πιο νόστιμο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 

http://cookeatup.com/

Leave A Response