Citroen C1 Airscape,

Citroen C1 Airscape,

Το μικρό γαλλικό αυτοκίνητο που οδήγησα είναι σεταρισμένο σε αυτή τη φιλοσοφία. Διαθέτει ό,τι θέλει ο οδηγός στη σωστή δόση και σέβεται τη σχεδόν άδεια τσέπη μας.

Σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τα πολυδάπανα μοντέλα που οδηγούσαμε μέχρι το 2010 για να πάμε στο κέντρο της Αθήνας.

Εχει μήκος μόλις 3,46 μ., διαθέτει 5 πόρτες και είναι φειδωλό σε κατανάλωση. Μάλιστα το «δικό» μου αυτοκίνητο είχε και ένα έξτρα αξεσουάρ, το οποίο το απόλαυσα.

Διέθετε κομψή υφασμάτινη οροφή, που, μόλις ανοίξει, αλλάζει τη διάθεση και αναζητάς έναν μουσικό σταθμό για να απολαύσεις τη στιγμή που δέχεσαι ανεμπόδιστα τον αέρα και τον ήλιο.

Το παράθυρο στον ουρανό έχει μεγάλες διαστάσεις (800 χλστ. Χ 760 χλστ.). Ανοιγοκλείνει με ηλεκτρικό μηχανισμό ακόμη και όταν η ταχύτητα είναι 120 χλμ./ώρα.

Μου άρεσε για τρεις ακόμη λόγους: δεν μειώνει την ορατότητα προς τα πίσω, αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό τους ενοχλητικούς στροβιλισμούς στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και προσφέρεται σε ωραία χρώματα.

Η εσωτερική διακόσμηση είναι μοντέρνα και αποπνέει φρεσκάδα. Τα σκληρά πλαστικά είναι αποδεκτά για την κατηγορία, αλλά τουλάχιστον στο γαλλικό αυτοκίνητο είναι καλής ποιότητας.

Η χωρητικότητα αρκεί για να μετακινηθούν τέσσερις ενήλικες. Αποθηκευτικός χώρος 196 λίτρα, φθάνει έως τα 780 λίτρα με αναδιπλωμένα τα καθίσματα. Θετικά σχόλια έχω και για το σύστημα infotainment με οθόνη αφής 7 ιντσών (έξτρα).

Το βραβευμένο τρικύλινδρο μοτέρ βενζίνης 1.000 κ.εκ. προσφέρει 69 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 9,6 χλγμ. ροπής στις 4.800 σ.α.λ.

Οι θόρυβοι και οι κραδασμοί ίσως ενοχλήσουν όλους όσοι έχουν καλομάθει στην ησυχία.

Είναι οικονομικό, έκαψε 4,3 λίτρα/100 χλμ., επίσημη τιμή 3,8 λίτρα/100 χλμ. Ικανοποιητικές επιδόσεις και ασφαλής οδική συμπεριφορά.

Πρόσθετο στοιχείο στη μείωση του κόστους χρήσης η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας (έκδοση S&S), λόγω των χαμηλών εκπομπών ρύπων (88 γρ./χλμ.). Θα ήθελα καλύτερη ηχομόνωση και διαφορετικό μηχανισμό στα πίσω παράθυρα.

Κοστίζει 11.783 ευρώ, η γκάμα ξεκινά από τα 9.988 ευρώ. Χρηματοδότηση: 20% προκαταβολή, έως 84 μήνες εξόφληση, 7,95% σταθερό επιτόκιο.

Του Σπύρου Ρέκκα

http://www.real.gr/

Leave A Response