OpenStack: Cloud Operating System ανοιχτού κώδικα

OpenStack: Cloud Operating System ανοιχτού κώδικα

Το OpenStack είναι ένα σύνολο εργαλείων για τη δημιουργία και διαχείριση cloud computing platforms. Υποστηρίζεται από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων και ανάπτυξης λογισμικού, καθώς και από χιλιάδες μεμονωμένα μελη της κοινότητας. Πολλοί πιστεύουν ότι το OpenStack είναι το μέλλον του cloud computing. Το OpenStack διοικείται από το OpenStack Foundation , ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που επιβλέπει την ανάπτυξη του έργου.

Εισαγωγή

Το OpenStack επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν on the fly εικονικές μηχανές που η κάθε μια χειρίζεται διαφορετικά tasks. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τις απαιτήσεις της εφαρμογής μας (πχ πόσοι χρήστες τη χρησιμοποιούν ταυτόχρονα) μπορούν on the fly να δημιουργηθούν νέα instances, αυξάνοντας έτσι την απόδοση της εφαρμογής και τη διαθεσιμότητά της!

Και το πιο σημαντικό, το OpenStack είναι open source λογισμικό, το οποίο σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα, να κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές ή τροποποιήσεις χρειάζεται και να μοιράζεται ελεύθερα αυτές τις αλλαγές. Σημαίνει επίσης ότι το OpenStack έχει το πλεονέκτημα της συνεργασίας χιλιάδων προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο.

Πώς χρησιμοποιείται το OpenStack σε περιβάλλον cloud;

Όταν λέμε cloud εννοούμε τη λειτουργία ενός λογισμικού απομακρυσμένου από τον τελικό χρήστη, που το χρησιμοποιεί σαν μια μορφή υπηρεσίας. Το λογισμικό «τρέχει» σε αξιόπιστους και επεκτάσιμους διακομιστές, αντί να τρέχει στον υπολογιστή του κάθε τελικού χρήστη. Το cloud computing μπορεί να αναφέρεται σε πολλά διαφορετικά πράγματα, αλλά συνήθως εννοούμε την εκτέλεση διαφόρων αντικειμένων (λογισμικό, πλατφόρμες και υποδομές) «ως υπηρεσία». Το OpenStack εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία δηλαδή θεωρείται σαν «Παροχέας Υποδομών ως Υπηρεσία» – «Infrastructure as a Service» (IaaS). Παροχέας υποδομής σημαίνει ότι το OpenStack καθιστά εύκολο για τους χρήστες να προσθέσουν γρήγορα νέα instances, πάνω στα οποία μπορούν να τρέξουν άλλα cloud components. Τυπικά η υποδομή εκτελεί μια «πλατφόρμα» πάνω στην οποία ένας προγραμματιστής μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές λογισμικού οι οποίες προσφέρονται στους τελικούς χρήστες.

openstack-software-diagram

Περισσότερα στο https://www.openstack.org/

https://www.justtech.gr/

Κράτα το

Leave A Response