Πολυλίμνιο: Ο επίγειος Παράδεισος είναι εδώ

Πολυλίμνιο: Ο επίγειος Παράδεισος είναι εδώ

Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα διαθέτει πανέμορφα μέρη και αυτό που συναντάει κανείς όταν φτάνει στο Πολυλίμνιο της Μεσσηνίας, το επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο. Ο Παράδεισος είναι εδώ!

Το Πολυλίμνιο βρίσκεται 35 χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα και 23 χιλιόμετρα από την Πύλο. Είναι ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες, που δημιουργούν και καταρράκτες. Αυτό σε συνδυασμό με τη βλάστηση, την καθαρότητα και τον ήχο των νερών σε μεταφέρουν σε ένα μοναδικό σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι.

Πολυλίμνιο: ο Παράδεισος είναι εδώ | proorismoi.gr

Για να πούμε την αλήθεια το Πολυλίμνιο το μάθαμε το περασμένο καλοκαίρι. Συζητούσαμε με μια φίλη και της λέγαμε για τα σχέδια μας να επισκεφτούμε τη Μεσσηνία και να πάμε προς το Νοτιοδυτικό της κομμάτι (Μεσσηνιακή Μάνη, Καλαμάτα και Πύλο) και τότε μας λέει «Μη τυχόν και δεν περάσετε από το Πολυλίμνιο». Αυτό ήταν, η επίσκεψή σε αυτό το μέρος μπήκε αυτόματα στο πρόγραμμα!

Έτσι, λοιπόν, έχοντας φτάσει μέχρι τη Πύλο, είχε έρθει η ώρα να πάμε και στο Πολυλίμνιο. Ο δρόμος, ερχόμενοι είτε από Καλαμάτα, είτε από Πύλο, είναι πολύ εύκολος. Στόχος σας πρέπει να είναι οι ταμπέλες που αναφέρουν την περιοχή Χαραυγή. Φτάνοντας μέσα στο συγκεκριμένο χωριό θα δείτε τις ταμπέλες που θα σας κατευθύνουν προς το Πολυλίμνιο. Υπάρχουν δύο – τρία καφενεδάκια εκεί και μίνι μάρκετ σε περίπτωση που χρειαστείτε κάτι. Μπουκαλάκια με νερό καλό θα είναι να έχετε μαζί σας, μιας και μια βρύση που θα συναντήσετε αργότερα στο Πολυλίμνιο βγάζει νερό αλλά πολύ σιγά.

Ακολουθώντας τις σχετικές ταμπέλες θα αρχίσετε να κατηφορίζετε σε έναν χωματόδρομο, ο οποίος πάντως είναι ιδιαίτερα βατός. Σύντομα θα έχετε φτάσει στον χώρο όπου πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Εμείς πήγαμε, όπως προαναφέραμε καλοκαίρι κι έτσι υπήρχε προσωπικό της πυροσβεστικής, το οποίο επέβλεπε το χώρο και μας έλεγαν που να αφήσουμε και το αμάξι. Παρκάραμε και ήμασταν έτοιμοι να περπατήσουμε σε αυτό το μέρος, για το οποίο είχαμε ακούσει τα καλύτερα. Μιας και ανέφερα το «περπατήσουμε», να σας παροτρύνουμε να έχετε μαζί σας αθλητικού τύπου παπούτσι, ώστε να μπορέσετε να περπατήσετε άνετα.

Από τον χώρο που θα αφήσετε το αμάξι, υπάρχει μια κατηφορική χωμάτινη διαδρομή, που μέσα σε 7 λεπτά θα σας οδηγήσει στις αρχές του συμπλέγματος των ποταμών. Αυτό ήταν, ο Παράδεισος επί γης έχει ξεκινήσει! Οι λίμνες και τα νερά από την αρχή θα σας συνεπάρουν. Εμείς καθόμασταν και χαζεύαμε τη κάθε λίμνη και δε πιστεύαμε ότι όσο προχωρούσαμε θα ήταν ακόμα πιο ωραία. Ακολουθήστε το μονοπάτι, περπατήστε πάνω στις πέτρες που σας δείχνουν τη διαδρομή και όπου χρειαστεί πιαστείτε από τις σιδερένιες χειρολαβές!

Πολυλίμνιο: ο Παράδεισος είναι εδώ | proorismoi.gr

Πολυλίμνιο: ο Παράδεισος είναι εδώ | proorismoi.gr

Πρώτη λίμνη που θα συναντήσετε είναι η «λίμνη του Ιταλού». Συνεχίζετε περνώντας δύο πολύ ωραίες μικρές γέφυρες, όπου φυσικά θα βγάλετε και τις σχετικές φωτογραφίες. Θα βρείτε και την επόμενη λίμνη, τη «λίμνη της Καδούλας» και πλέον είστε λίγο πριν συναντήσετε τον μεγάλο καταρράκτη.

Πολυλίμνιο: ο Παράδεισος είναι εδώ | proorismoi.gr

Μετά από λίγα λεπτά πράγματι φτάνετε στη λίμνη «Καδή» και το υπέροχο σκηνικό με τα νερά του καταρράκτη να πηδούν από ψηλά θα σας ενθουσιάσει. Εκεί, μπορείτε να κάνετε και το μπάνιο σας μέσα στα νερά της λίμνης. Ακόμα και το καλοκαίρι, πάντως, είναι παγωμένα. Εμείς πήραμε βαθιές ανάσες και το τολμήσαμε!

Πολυλίμνιο: ο Παράδεισος είναι εδώ | proorismoi.gr

Το κρύο χτύπαγε στην αρχή την πλάτη μας αλλά μετά από κάποια λεπτά συνηθίσαμε. Θα δείτε πάντως πολλούς τολμηρούς να σκαρφαλώνουν στα βράχια δίπλα από τον καταρράκτη και από πολλά μέτρα ύψος να κάνουν βουτιές, πολλές φορές με διάφορες φιγούρες. Φυσικά τα χειροκροτήματα στη κάθε προσπάθεια δίνουν και παίρνουν.

Πολυλίμνιο: ο Παράδεισος είναι εδώ | proorismoi.gr

Σε εκείνο το σημείο για πολλούς τελειώνει η βόλτα αλλά συνεχίζοντας κανείς πιο πάνω απολαμβάνει εξίσου υπέροχες εικόνες με τη λίμνη «Μαυρολίμνα» να κλέβει την παράσταση. Ωστόσο η διαδρομή περιέχει ανάβαση πάνω στα βράχια, έχοντας βέβαια το σχετικό μονοπάτι, το οποίο όμως περιλαμβάνει πεζοπορία με το κενό να βρίσκεται ακριβώς δίπλα σας. Αν έχετε υψοφοβία σίγουρα μην το επιχειρήσετε. Εμείς πήγαμε παραπάνω και πραγματικά ο Παράδεισος συνεχίζεται!

Πολυλίμνιο: ο Παράδεισος είναι εδώ | proorismoi.gr

Πολυλίμνιο: ο Παράδεισος είναι εδώ | proorismoi.gr

Στο δρόμο της επιστροφής προς το πάρκινγκ να ξέρετε ότι σας περιμένει ένας ανηφορικός δρόμος (μιας και είχατε κατηφόρα καθώς πηγαίνατε). Σίγουρα θα κάνετε μια στάση στο ξύλινο στέγαστρο μετά την πρώτη ανηφόρα καθώς φεύγετε από τις λίμνες. Εκεί έχει και μια βρύση για να πιείτε νερό, η οποία ωστόσο όταν πήγαμε εμείς έτρεχε πολύ αργά το νερό και σίγουρα δε θα σας ξεδιψάσει. Γι’ αυτό, όπως αναφέραμε στην αρχή, καλό είναι να έχετε μαζί σας και δικό σας νερό.

Πολυλίμνιο: ο Παράδεισος είναι εδώ | proorismoi.gr

Πολυλίμνιο: ο Παράδεισος είναι εδώ | proorismoi.gr

Εμείς θα προτείναμε να επισκεφτείτε το Πολυλίμνιο πρωινές ώρες, καθώς μετά τις 11 ο κόσμος αρχίζει και μαζεύεται και ειδικά στη λίμνη «Καδή» παρατηρείται συνωστισμός. Το τοπίο είναι μαγευτικό και σίγουρα θα θυμάστε αυτήν την επίσκεψη έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεωνσεων. Μη ξεχνάτε ότι πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον και ειδικά σε αυτό το σημείο είναι κρίμα να υπάρχουν σκουπίδια.

http://www.proorismoi.gr/

Leave A Response