Κάστρο Αντιμάχειας

Κάστρο Αντιμάχειας

Το κάστρο της Αντιμάχειας στην Κω, αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι πολύ σημαντικό και με πλούσια ιστορία. Το κάστρο το έχτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες για να ενισχύσουν την άμυνα του νησιού στο εσωτερικό του καθώς ήταν απρόσβλητο από την θάλασσα. Το κάστρο ήρθε να συμπληρώσει τον 14ο αιώνα το δίκτυο των οχυρώσεων της Κω που περιλάμβανε το κάστρο της Νεραντζιάς στο λιμάνι της Κω το κάστρο στο Πύλι και το κάστρο στον Κέφαλο.


Ιστορία

Σύμφωνα με τα χρονικά των Ιωαννιτών, το κάστρο χτίστηκε μεταξύ 1322 και 1346, κατά την διοίκηση του Χελιόν ντε Βιλνέβ. Είναι αξιοσημείωτο πως δεν υπάρχουν πύργοι στο κάστρο.

Η πιο σημαντική ιστορική στιγμή για το κάστρο της Αντιμάχειας ήταν η πολιορκία τον Ιούνιο του 1457 από τους Οθωμανούς. 15 Ιππότες και 200 ντόπιοι αντιστάθηκαν αποτελεσματικά για 23 μέρες και ανάγκασαν ένα τούρκικο στρατό από 16000 να λύσει την πολιορκία και να φύγει από τη νησί.

Το 1493 ισχυρός σεισμός κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το κάστρο το οποίο αναστηλώθηκε πάλι από τους Ιωαννίτες κατά την ηγεσία του Μεγάλου Μάγιστρου Ντ’ Ωμπουσόν. Αργότερα ο Μάγιστρος Ντελ Καρέττο (1513-1521) έχτισε έναν ογκώδη ημικυκλικό προμαχώνα -που σήμερα αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό του σημείο- γύρω από την κυρία είσοδο. Η πύλη του προμαχώνα βρίσκεται στο αριστερό άκρο του, κοντά στα τείχη του κάστρου, και έκλεινε με ανασηκωνόμενη γεφυρόπορτα.

Το 19ο αιώνα το κάστρο εγκαταλείφθηκε από τους πολίτες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην σημερινή Αντιμάχεια. Το 1871 τερματίστηκε και η χρήση του σαν στρατώνας των Τουρκικών φρουρών.

Ακόμη και σήμερα το κάστρο αντανακλά το ιστορικό του μεγαλείο. Στο εσωτερικό του βρίσκονται οι ναοί της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου και τα ερείπια της Παναγίας της Ελεημονήτρας.

Το νεκροταφείο του κάστρου βρίσκεται εντός σημερινού στρατοπέδου και επάνω του έχει χτιστεί εκκλησάκι των Ταξιαρχών.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Η περίμετρος του κάστρου είναι 970 μέτρα και καλύπτει συνολική επιφάνεια 26.250τμ.

http://www.kastra.eu/

Leave A Response