Σαϊεντολογία

Σαϊεντολογία

Η Εκκλησία της Επιστημολογίας
Πολλοί πιστεύουν ότι είναι άλλο ένα νέο-εποχικό κίνημα, άλλοι ότι είναι μία νέα παγκόσμια θρησκεία που ενώνει όλες τις θρησκείες σε μία. Άλλοι, πάλι, τη θεωρούν μία απάνθρωπη αίρεση. Οι χειρότεροι επικριτές της τη θεωρούν μία κερδοσκοπική οργάνωση με παράνομες έως εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ κάποιοι την αποκαλούν εκκλησία του Σατανά.

Πώς κατάφερε όμως η Σαϊεντολογία, μία τεχνητή θρησκεία, με περίπου μισό αιώνα ζωής, να υποσκελίσει δεκάδες άλλες παραδοσιακές θρησκείες και να προσηλυτίσει εκατομμύρια πιστούς, ανάμεσά τους και γνωστά ονόματα ηθοποιών;…

Το 1949 ο Χάμπερντ (L. Ron. Hubbard) έγραψε την περιβόητη Διανοητική. Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε αφετηρία της Σαϊεντολογίας. Το κλίμα ήταν γενικά καλό συγκεντρώνοντας γύρω του μία ομάδα πολύ αναγνωρίσιμων προσώπων της επιστημονικής φαντασίας, ανάμεσα τους και το Βαν Βόουτ. Είχε ήδη ένα πιστό και πρόθυμο αναγνωστικό κοινό και λίγες μέρες πριν εκδοθεί το βιβλίο γράφτηκε για αυτό μία πολύ κολακευτική κριτική.

Η Διανοητική ευαγγελιζόταν μία νέα προσέγγιση στο θέμα των νοητικών λειτουργιών και επιδίωκε τελικά να αντικαταστήσει την Ψυχανάλυση με μία νέα διαδικασία, το αούντιτιγκ (auditing). Ο Χάμπερντ κεφαλαιοποίησε το θόρυβο γύρω από τη Διανοητική δίνοντας διαλέξεις και ιδρύοντας ερευνητικά κέντρα για την εκτέλεση του αούντιτιγκ. Για να αποφύγει τη φορολογία μετέτρεψε τα κέντρα αυτά σε εκκλησίες (Church of Scientology). Τότε γεννήθηκε η θρησκεία της Σαϊεντολογίας. Μέχρι το θάνατό του το 1989 έγραψε 100 περίπου βιβλία ενσωματώνοντάς τα στο δόγμα της Σαϊεντολογίας. Δημιούργησε 700 κέντρα σε 60 χώρες όπου διαχειριζόταν αστρονομικά ποσά.

Το πρώτο σκάνδαλο ήρθε το 1985, όταν υψηλόβαθμοι αποστάτες της Σαϊεντολογίας κατηγόρησαν τον Χάμπερντ πως είχε εκτρέψει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας προς τραπεζικούς λογαριασμούς του στην Ελβετία. Στη συνέχεια φρόντισε να επεκταθεί σε δεκάδες επιχειρηματικούς τομείς. Στο χώρο της υγείας ίδρυσε την αλυσίδα HealthMed, ένα είδος κούρας με υδροθεραπείες. Το Μάρτιο του 1991 τρεις Σαϊεντολόγοι από τη Φλόριντα ομολόγησαν ένοχοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2004 ο Σαϊεντολόγος Ριντ Σλάτκιν καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για απάτη ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Μία από τις κύριες μεθόδους διαφήμισης υπήρξε η στρατολόγηση διάσημων προσώπων.

Αμέτρητοι αστέρες του Χόλιγουντ ασπάστηκαν τη Σαϊεντολογία. Ανάμεσά τους ο Τομ Κρουζ και ο Τζον Τραβόλτα. Οι διαφημιστικές τακτικές δεν περιορίστηκαν μόνο στη στρατολόγηση διασήμων, αλλά και στη χορηγία γνωστού αναψυκτικού και πολύ γνωστής εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών. Επίσης, πάνω από 50 εκδοτικοί οίκοι φροντίζουν να φιγουράρουν σαϊεντολογικά βιβλία στη λίστα των μπεστ σέλερ. Δεν είναι όμως λίγοι και όσοι υπήρξαν θύματα της Σαϊεντολογίας. Τον Ιούνιο του 1990 ο 24χρονος Νόα Λότικ αυτοκτόνησε πέφτοντας από το δέκατο όροφο. Ο μυστηριώδης θάνατος της Λίζα Μακφέρσον οδήγησε σε μία πολύκροτη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στη Σαϊεντολογία και το Ρόμπερτ Μίντον.

Η Σαϊεντολογία θεωρήθηκε πολλές φορές επικίνδυνη, όχι μόνο από μεμονωμένους πολίτες, αλλά και από κυβερνήσεις. Το 1977 έγινε επιδρομή του FBI στα γραφεία της Σαϊεντολογίας. Οι πράκτορες έψαχναν στοιχεία για το αντικατασκοπευτικό δίκτυο, γνωστό και ως «Επιχείρηση Χιονάτη», και τελικά βρήκαν έγγραφα κρατικών μυστικών στα χέρια της Σαϊεντολογίας. Το υψηλόβαθμο μέλος και σύζυγος του ιδρυτή Μάρι Σου Χάμπερντ καταδικάστηκε το 1979 για συνομωσία κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα το 1997 ο εισαγγελέας ζήτησε την παραπομπή σε δίκη δεκατριών μελών του ΚΕΦΕ (Κέντρο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας Ελλάδος) και διατάχτηκε το κλείσιμο των γραφείων του ΚΕΦΕ, της βιτρίνας της Σαϊεντολογίας στην Ελλάδα.

http://city-mag.weebly.com/

Leave A Response