Επιστήμονες εμφυτεύουν βλαστικά κύτταρα για να θεραπεύσουν την τύφλωση!

Επιστήμονες εμφυτεύουν βλαστικά κύτταρα για να θεραπεύσουν την τύφλωση!

Η πρώτη ασθενής έχει ήδη υποβληθεί σε μια πρωτοποριακή θεραπεία στη Βρετανία, στο πλαίσιο μελέτης βασισμένης στη χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, σχεδιασμένης για ασθενείς που απειλούνται με τύφλωση, λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.Ειδικοί στο Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου, δήλωσαν ότι η εγχείρηση, που θεωρείται ως «επιτυχημένη», ήταν η πρώτη από τις 10 που προβλέπονται για αντίστοιχους συμμετέχοντες στο πλαίσιο δοκιμής της θεραπείας, για την υγρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD).

Η δοκιμή θα εξετάσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της μεταφύτευσης οφθαλμικών κυττάρων, τα οποία έχουν προέλθει από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.

Τα βλαστικά κύτταρα

Τα βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα του σώματος, η πηγή όλων των άλλων κυττάρων. Οι επιστήμονες που υποστηρίζουν τη χρήση των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων λένε ότι θα μπορούσε να δώσει άλλες προοπτικές στην ιατρική ως προς την παροχή θεραπειών για την τύφλωση, το νεανικό διαβήτη ή τους σοβαρούς τραυματισμούς. Υπάρχουν, ωστόσο και επικριτές στη χρήση των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, επειδή ακριβώς συλλέγονται από ανθρώπινα έμβρυα.

Η εφαρμογή στην πράξη της συγκεκριμένης πειραματικής θεραπείας είναι μέρος βρετανικού επιστημονικού πλάνου για τη θεραπεία της τύφλωσης, που σχεδιάστηκε από το Moorfields Eye Hospital, το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου (UCL) και του Εθνικού Ινστιτούτου της Βρετανίας για την Έρευνα σε θέματα Υγείας. Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Pfizer άρχισε να συνεργάζεται στο συγκεκριμένο πλάνο το 2009.

Η θεραπεία

Η πειραματική θεραπεία προβλέπει την εισαγωγή ενός ειδικά σχεδιασμένου ενθέματος πίσω από τον αμφιβληστροειδή, το οποίο θα παρέχει θεραπευτικά κύτταρα για την αντικατάσταση νοσούντων κυττάρων στο πίσω μέρος του ματιού.

Η πρώτη επέμβαση έγινε με επιτυχία σε μία ασθενή τον περασμένο μήνα και σύμφωνα με δηλώσεις υπευθύνων του Moorfields Eye Hospital, «δεν υπήρξαν επιπλοκές μέχρι σήμερα».

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% όλων των περιπτώσεων τύφλωσης ή απώλειας της όρασης στον αναπτυγμένο κόσμο. Προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 50 ετών και εκδηλώνεται σε δύο μορφές, υγρή και ξηρή.

http://www.enallaxnews.gr/

Leave A Response