Oι 10 πιο καταστρεπτικές εκρήξεις ηφαιστείων

Oι 10 πιο καταστρεπτικές εκρήξεις ηφαιστείων

image

Aρ. 1 : Όρος Tambora, Indonesia

Πότε: 10-15 Απριλίου 1816
Αριθμός θυμάτων: 92.000.

Η δόνηση από την έκρηξη έγινε αισθητή έως και 1.500 χιλιόμετρα μακριά. Το όρος Tambora, το οποίο είχε ύψος περίπου 4.500 μέτρα, «έχασε» 1.500 μέτρα από το ύψος του, καθώς 390 κυβικά χιλιόμετρα λάβα και τέφρας εκτοξεύτηκαν στην ατμόσφαιρα.

Τα αποτελέσματα έγιναν αισθητά σε όλη τη υδρόγειο: Το έτος 1816 ήταν «το έτος χωρίς καλοκαίρι», καθώς η τέφρα στην ατμόσφαιρα κάλυψε τον ήλιο, ρίχνοντας τις θερμοκρασίες του πλανήτη. Τον Ιούνιο είχαμε χιόνι στη Βρετανία, ενώ καμιά σοδειά δεν ωρίμασε σε Βόρεια Ευρώπη και Αμερική, προκαλώντας λιμοκτονία λόγω έλλειψης τροφίμων, που οδήγησε σε άλλους 100.000 θανάτους.

image

Aρ. 2 : Όρος Pelee, Δυτικές Ινδίες
Πότε: 25 Απριλίου – 8 Μαϊου 1902
Αριθμός θυμάτων: 40.000.

Όλοι πίστευαν πως το ηφαίστειο στο Pelee είχε πλέον «κοιμηθεί» για τα καλά, όταν τον Απρίλιο του 1902 ξεκίνησε μια αλυσίδα εκρήξεων. Η μεγαλύτερη έκρηξη στις 8 Μαϊου αφάνισε ολοκληρωτικά την πόλη του St.Pierre, σκοτώνοντας 25.000 ανθρώπους. Μοναδικοί επιζώντες ένας …φυλακισμένος (!!) κι ένας ερημίτης που ζούσε στα περίχωρα. Πολλά πλοία βυθίστηκαν αύτανδρα στο λιμάνι.

image

Aρ. 3 : Όρος Krakatoa, Ινδονησία
Πότε: 26 – 28 Αυγούστου, 1883
Αριθμός θυμάτων: 36.000.

Η πιο «δημοφιλής» έκρηξη της μοντέρνας εποχής. Κατέστρεψε τα 2/3 του νησιού Κρακατόα, σκορπίζοντας στην ατμόσφαιρα περισσότερα από 25 κυβικά χιλιόμετρα τέφρας. Ο ήχος της έκρηξης θεωρείται ο μεγαλύτερος που ακούστηκε ποτέ, κι έγινε αισθητός μέχρι την Αυστραλία. Το παράδοξο είναι πως δεν είχαμε κανένα θύμα από την έκρηξη, όσο από το τσουνάμι που ακολούθησε.

image

Aρ. 4 : Nevado del Ruiz, Κολομβία
Πότε: 13 Νοεμβρίου, 1985

Αριθμός θυμάτων: 23.000.

Μια μικρή σχετικά, θεωρητικά ακίνδυνη έκρηξη. με ολέθριες όμως συνέπειες. Η δύναμη του μάγματος διέλυσε τη σκεπασμένη με πάγο και χιόνια κορυφή του όρους, προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες χιονοστιβάδες στην ιστορία. Μέσα σε λίγα λεπτά η πόλη Armeno είχε θαφτεί ολόκληρη μέσα στο χιόνι, μαζί με τους 23.000 κατοίκους της.

image

Aρ. 5 : Όρος Unzen, Ιαπωνία
Πότε: 1792
Αριθμός θυμάτων: 12,000 – 15,000.

Κι εδώ η καταστροφή δεν προήλθε απευθείας από το ηφαίστειο. αλλά από τα φυσικά φαινόμενα που προκάλεσε. Η ισχυρή σεισμική δόμηση προκάλεσε την κατάρρευση του ανατολικού τμήματος του κρατήρα, προκαλώντας χιονοστιβάδα και τσουνάμι, με συνέπεια εκατόμβες νεκρών στις γύρω πόλεις.

image

Aρ. 6 : Όρος Βεζούβιος, Ιταλία
Πότε: 24 Απριλίου, 79 AD.
Αριθμός θυμάτων: 10.000+.

Η πιο γνωστή έκρηξη της ιστορίας. Όλοι γνωρίζουμε πως κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις Ρωμαϊκές πόλεις Πομπηία και Χερκουλάνεουμ, στην περίοδο της ακμής τους. Σύμφωνα με τους χρονικογράφους της εποχής, η έκρηξη διήρκεσε περισσότερες από 19 ώρες, θάβοντας την Πομπηϊα κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα, το στρώμα της οποίας είχε ύψος 3 μέτρα!

Η υψηλή θερμοκρασία της τέφρας (έχει υπολογιστεί πως υπερέβαινε τους 400 βαθμούς Κελσίου) απανθράκωσε κάθε οργανική ύλη στην περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος των πτωμάτων που βρέθηκαν ανέπαφα στα ερείπια της πόλης. Ανατριχιαστική λεπτομέρεια που ελάχιστοι γνωρίζουν: Πολλά πτώματα βρέθηκαν με το μισό τους κεφάλι διαλυμένο, καθώς ο εγκέφαλος έβραζε από την υψηλή θερμοκρασία κι εκρήγνυτο.

image

Aρ. 7 : Σύμπλεγμα Laki, Ισλανδία
Πότε: 8 Ιουνίου 1783 έως Φεβρουάριος 1784.
Αριθμός θυμάτων: 9.350

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισλανδία βάζει σε κίνδυνο την ανθρωπότητα. Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο συνεχών εκρήξεων, η πηχτή ηφαιστειακή ομίχλη προκάλεσε τότε για μια ακόμα φορά ηφαιστειακό χειμώνα και μαζικές καταστροφές καλλιεργειών. Οι Ισλανδοί θρήνησαν 9,350 θανάτους από την πείνα.

image

Aρ. 8 : Όρος Βεζούβιος, Ιταλία
Πότε: Δεκέμβριος 1631

Αριθμός θυμάτων: 6.000.

Το περιβόητο «ανήσυχο» ηφαίστειο του Βεζούβιου έχει καταγεγραμμένες περισσότερες από δώδεκα ισχυρές εκρήξεις από την εποχή της Πομπηίας και μετά. Το 1631, η έκρηξη σκότωσε περισσότερα από 6.000 άτομα, καθώς η λάβα έθαψε όλα τα γύρω χωριά. Σαν να μην έφτανε αυτό, το καυτό νερό που εκτοξεύθηκε υπό μορφή ατμού από το ηφαίστειο ολοκλήρωσε την καταστροφή.

image

Aρ. 9 : Όρος Galunggung, Ιάβα, Ινδονησία
Πότε: 1882
Αριθμός θυμάτων: 4.011.

Άλλη μια έκρηξη από την περιοχή της Ινδονησίας, που δίνει ισχυρότατους σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι. Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία και λεπτομέρειες από την έκρηξη.

image

Aρ. 10 : Όρος Kelut, Ινδονησία
Πότε: 19 Μαίου, 1919
Αριθμός θυμάτων: 5.110

Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από κατολισθήσεις και μετακινήσεις τόνων λάσπης. Περισσότερα στοιχεία δεν έχουν καταγραφεί. Το ηφαίστειο βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς επιτήρησης από τις 16 Ιουνίου 2008, από ειδική επιστημονική ομάδα, που θεωρεί την κατάστασή του «ασταθή».

Το 2007 αποσοβήθηκε τελευταία στιγμή μια έκρηξη που κατά τα φαινόμενα θα ήταν ιδιαίτερα καταστρεπτική.

Εκτοτε η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση κίτρινου συναγερμού. Όπως και να΄χει, το ηφαίστειο του όρους Kelud –αν και δέκατο στην κατάταξή μας- δε μπορεί να θεωρείται ασφαλές.

http://apocalypsejohn.com/

Leave A Response