Εμμανουήλ Αντωναράκης: Ο ερευνητής Ογκολογίας που διαπρέπει στο Johns Hopkins

Εμμανουήλ Αντωναράκης: Ο ερευνητής Ογκολογίας που διαπρέπει στο Johns Hopkins

Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;

Κάθε μέρα. Oταν οι ασθενείς μου βλέπουν το όνομά μου στην άσπρη μπλούζα, το καταλαβαίνουν πριν ακόμη ανοίξω το στόμα μου. Είναι εντυπωσιακό το πόσο καλό όνομα έχουν οι Eλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;

Eμαθα να εκτιμώ και να δέχομαι όλους τους διαφορετικούς πολιτισμούς, παραδόσεις και νοοτροπίες του περιβάλλοντός μου, έτσι ώστε να μπορώ να επικοινωνώ καλύτερα με τους συνανθρώπους μου.

Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

Αν και δεν πήγα  σχολείο στην Ελλάδα, και την ελληνική παιδεία μου την πήρα κυρίως από τη μητέρα μου, έχω επηρεαστεί πολύ από το ελληνικό σκέπτεσθαι και την αναλυτική σκέψη. Διδάχτηκα να εμβαθύνω και να γνωρίζω τις δυνατότητες και αδυναμίες μου, καθώς και τα όρια της γνώσης μου.

Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Ελληνες;

Είμαστε ένας υπερήφανος λαός και καταφέρνουμε να μεταδώσουμε και να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα, θρησκεία και γλώσσα παγκόσμια. Εν τούτοις, λόγω της εξαιρετικά πλούσιας ιστορίας μας πιστεύουμε ότι ο κόσμος μάς οφείλει μόνο και μόνο επειδή είμαστε Ελληνες. Το μεγάλο σφάλμα είναι ότι επαναπαυόμαστε στα σπουδαία επιτεύγματα του μακρινού παρελθόντος αντί να επικεντρωνόμαστε στο να οικοδομήσουμε με ανταγωνιστικότητα το  παρόν και το μέλλον.

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Αν υιοθετήσουμε τις ίδιες διεθνείς μεθόδους που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αν το ακαδημαϊκό σύστημα είναι αξιοκρατικό και δίκαιο, η επιστημονική συμβολή αποδεκτή από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και η πανεπιστημιακή καριέρα βασίζεται στην αξία – όχι σε προσωπικές διασυνδέσεις και γνωριμίες. Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ευέλικτο σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία;

Καινοτομία στην επιστήμη και την τεχνολογία μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνεργασία με άλλους – εντός και εκτός. Επιστήμονες και επιχειρηματίες πρέπει διαρκώς να ψάχνουν για ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς που να υποστηρίζουν οικονομικά τη δουλειά τους.

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

Εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά νομίζω ότι εκφράζεται πιο δυναμικά στην ελληνική διασπορά. Στη δύσκολη αυτή περίοδο η αριστεία πρέπει να υποστηρίζεται περισσότερο, έτσι ώστε η χώρα να μην αρκεσθεί στη μετριότητα, ιδίως όταν η διεθνής κοινότητα είναι τόσο ανταγωνιστική.

Τι ουσιαστικό μπορούν να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;

Να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με τα πανεπιστήμια, και τις πρωτοποριακές εταιρείες εντός της Ελλάδας, με αποτέλεσμα το αμοιβαίο όφελος. Τέτοιες συνεργασίες δύνανται να περιλάβουν διμερείς συμφωνίες, διά των οποίων νέοι Ελληνες γιατροί ή επιστήμονες θα ασκούνται υπό την επίβλεψη ενός διακεκριμένου Ελληνα του εξωτερικού, με το σκοπό να επιστρέψουν, έτοιμοι να αναλάβουν πρωταγωνιστικές θέσεις.

Τι θα συμβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;

Να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια επιστημονική διαδικτυακή πληροφόρηση, που διευκολύνει τις διεθνείς συνεργασίες και επιτρέπει την αυτοδιαφήμιση εάν κάποιος διαθέτει ένα μοναδικό ταλέντο ή προϊόν.

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση – και ποιο είναι;

Ας χρησιμοποιήσουμε τους περιορισμένους μας πόρους πιο έξυπνα και δημιουργικά.

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Αν μπορούσα να εργαστώ σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο με τίμιο και διάφανο σύστημα, με εθνικές επιδοτήσεις για την κλινική και την εργαστηριακή έρευνα στην ογκολογία και μια δίκαιη ακαδημαϊκή εξέλιξη.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

Την αγάπη για την οικογένεια πάνω από όλα.

Ο Ελληνας ήρωας σας

Ο Ιπποκράτης. Ο όρκος του απαγγέλλεται από τους αποφοίτους των ιατρικών σχολών όλου του κόσμου και οι κανόνες της ιατρικής πράξης συνεχίζουν να διέπουν την ιατρική ηθική μέχρι σήμερα. Στην Αμερική, σε περισσότερες από 100 ιατρικές σχολές οι φοιτητές ορκίζονται με τον όρκο του την ημέρα της απονομής των πτυχίων τους.

Σταθμοί στη ζωή του

1978
Γεννήθηκε στην Αθήνα.

2003
Τελείωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cardiff (Ουαλία) με διατριβή στη Γενετική του καρκίνου.

2007
Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην Παθολογία στο νοσοκομείο του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και γνώρισε τη μελλοντική σύζυγό του Ελισάβετ.

2010
Ειδικεύτηκε στην Ογκολογία στο ίδιο νοσοκομείο και έγινε επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, όπου ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για την έρευνα του καρκίνου του προστάτη.

2015
Πήρε τον τίτλο του αναπληρωτή καθηγητή της Ογκολογίας και Ουρολογίας στο Johns Hopkins και απέκτησε δύο παιδιά: τον Στυλιανό και την Αννα-Γρηγορία.

Παιχνίδι με τις λέξεις

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα
Μια βουτιά στα δροσερά νερά του Αιγαίου το ηλιοβασίλεμα.

Το πρόσωπο που νοσταλγώ
Τα δυο μου παιδιά, ειδικά όταν λείπω σε ταξίδι.

Η γεύση που συχνά ανακαλώ
Μια φέτα κρύο, κατακόκκινο γλυκό καρπούζι (με τα σπόρια του), ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ.

Η πιο ελληνική μου λέξη
Λεβέντης.

Τι παίρνω μαζί μου φεύγοντας απ’ την Ελλάδα
Ενα μπουκαλάκι με υπέροχο ελαιόλαδο.

http://www.kathimerini.gr/

Leave A Response