Νέα πρωτοποριακή θεραπεία για την ημικρανία!

Νέα πρωτοποριακή θεραπεία για την ημικρανία!

Μία πρωτοποριακή θεραπεία υπόσχεται να προσφέρει ανακούφιση από τον πονοκέφαλο στους ασθενείς με χρόνια ημικρανία.
Γιατροί από το Albany Medical Center και το State University New York Empire State College στο Saratoga Springs δοκίμασαν μία θεραπεία για να ανακουφίσουν τους ασθενείς από τις ημικρανίες, ένα είδος πονοκεφάλου που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και έχει μεγάλο κόστος από τις παρενέργειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούν για να τις αντιμετωπίσουν.

Η νέα θεραπεία έχει τη δυνατότητα να σπάσει τον φαύλο κύκλο του πόνου. Πρόκειται για μία ελάχιστα παρεμβατική τεχνική που οι ερευνητές δοκίμασαν σε 112 ασθενείς που υπέφεραν από ημικρανίες, αφού πρώτα τους ζήτησαν να χαρακτηρίσουν τη βαρύτητα του πόνου που ένοιωθαν σε μία κλίμακα από το 1 ως το 10 (με μέσο όρο το 8,25). Οι επιστήμονες έβαλαν έναν καθετήρα σε μέγεθος μακαρονιού μέσω της μύτης και χορήγησαν μικρή ποσότητα λιδοκαΐνης στο σφηνοϋυπερώιο γάγγλιο, που βρίσκεται πίσω από το ιγμόρειο και έχει συνδεθεί με τις ημικρανίες.
Την επόμενη ημέρα από την πειραματική θεραπεία η βαρύτητα του πόνου που ανέφεραν οι ασθενείς είχε μειωθεί στο μισό, περίπου στο 4,1 κατά μέσο όρο. 30 μέρες μετά ο μέσος όρος βρισκόταν στο 5,25, δηλαδή ήταν μειωμένος κατά 36% σε σχέση με πριν τη θεραπεία. Επιπλέον, το 88% των ασθενών ανέφεραν ότι έπαιρναν λιγότερα ή και καθόλου φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τον πόνο.

Αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι δεν πρόκειται για μία μόνιμη θεραπεία αλλά για μία ανακουφιστική πρακτική που αν χρειάζεται μπορεί να επαναληφθεί περισσότερες από μία φορές.

http://www.vita.gr/

Leave A Response