Κυπελλούχος Ελλάδος στο Βόλεϊ για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ! 3-1 τον Ολυμπιακό.

Κυπελλούχος Ελλάδος στο Βόλεϊ για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ! 3-1 τον Ολυμπιακό.

Κουρνέτας: «Το Κύπελλο να βάλει τις βάσεις για έναν δυνατό ΠΑΟΚ»  
Το καλοκαίρι και αφού είχε συμβάλει τα μέγιστα στο να κατακτήσει ο Ολυμπιακός το νταμπλ, έμεινε εκτός ομάδας, καθώς δεν προοριζόταν για βασικός, αλλά για δεύτερος πασαδόρος. Όπως είπε και ο ίδιος μάλιστα, βρέθηκε μια ανάσα από το να σταματήσει το βόλεϊ, έχοντας κερδίσει στην καριέρα του πολλά τρόπαια.

Κάπου εκεί όμως υπήρξε η πρόταση του ΠΑΟΚ και ο Βασίλης Κουρνέτας όχι απλά αποφάσισε να συνεχίσει, αλλά έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πως είναι σε θέση να οδηγεί τις ομάδες του στην κατάκτηση τίτλων. Και το έκανε με τον «δικέφαλο» που δεν ήξερε όλα αυτά τα χρόνια το πως είναι να παίρνεις μια κούπα.

Τώρα το έμαθε και ο Κουρνέτας ήταν εκεί, να αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ και να δείξει πως όσο μεγαλώνει, γίνεται καλύτερος. Το gazzetta.gr μίλησε με τον έμπειρο πασαδόρο στο καράβι του γυρισμού, με τον ίδιο να αναφέρεται στο εξαιρετικό κλίμα, να λέει πως αυτός ο τίτλος μπορεί να βάλει τις βάσεις για έναν δυνατό «δικέφαλο» και να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Γιάννη Καλμαζίδη.

Βασίλη έχεις κατακτήσει τόσους τίτλους στην καριέρα σου. Πόσο ξεχωριστός είναι ο πρώτος με τον ΠΑΟΚ και πρώτος για την ομάδα σου;

«Το ξεχωριστό είναι το ότι ήρθα σε μία ομάδα δεν είχε κατακτήσει τίτλους και δεν είχε την νοοτροπία πρωταθλητή. Υπό τις οδηγίες του Γιάννη (Καλμαζίδη), καταφέραμε και δημιουργήσαμε όχι μόνο μια ομάδα με καλό αγωνιστικό πρόσωπο, αλλά και νοοτροπία νικητή που μας οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου».

Μετά το τέλος του τελικού, σε είδαμε να ξεσπάς. Τι σε έκανε να πανηγυρίσεις τόσο τον τίτλο που δεν ήταν και ο πρώτος σου;

«Ήταν ιδιαίτερη στιγμή γιατί και η ομάδα, αλλά και εγώ το θέλαμε πολύ. Ήταν μια δύσκολη προσπάθεια γιατί είχα υποστεί μια θλάση στη γάμπα που με έφερε πίσω και κοντά στο να υπάρχει κίνδυνος να μην συμμετέχω στον τελικό. Την Τετάρτη δεν μπόρεσα να προπονηθώ και πραγματικά ήταν αμφίβολο το αν θα έπαιζα. Τελικά όταν κατακτάς ένα τρόπαιο μετά από τέτοιες δυσκολίες, σου βγάζει μια ένταση. Ήταν ξέσπασμα χαράς, συγκίνησης, καθώς βλέπεις να ανταμείβονται οι κόποι σου».

Θεώρησες πως αυτή η νίκη ήταν μια απάντηση σε όσους δεν σε πίστεψαν το καλοκαίρι και σε άφησαν να φύγεις από τον Ολυμπιακό;

«Αν κάποιος θέλει να παίζει σε ψηλό επίπεδο, θα πρέπει συνεχώς να δίνει απαντήσει στον εαυτό του. Τώρα για την πρώην ομάδα μου δεν υπάρχει θέμα, γιατί στον επαγγελματικό αθλητισμό δεν υπάρχει νομιμότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις κρατάς τα καλά και πετάς τα άσχημα».

Πάμε λίγο στο καλοκαίρι. Όταν είπες το ναι στον ΠΑΟΚ περίμενες πως θα έφτανες στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στην ιστορία της ομάδας από τον πρώτο κιόλας χρόνο;

«Στην αρχή δεν σου κρύβω πως δεν πίστεψα κάτι τέτοιο. Περίμενα να είχαμε καλή ομάδα, αλλά με την ενίσχυσή του ο Ολυμπιακός φάνταζε φαβορί. Ωστόσο αποδείχθηκε πως με σκληρή δουλειά γίνονται πολλά πράγματα».

Πότε άρχισες να το πιστεύεις; 

«Σταδιακά, βλέποντας την δυναμική της ομάδας και την ποιότητα των ξένων παικτών. Δεν ξέραμε αρχικά πόσο θα άντεχε ο Γκόμεζ, πόσο ποιοτικός ήταν ο Σαφράνοβιτς. Το σημαντικό όμως είναι ότι είχαμε τον κόουτς που πάντρεψε την εμπειρία των παλιών με τον ενθουσιασμό των νέων και αυτό με έκανε να το πιστέψω».

Πάμε τώρα στο φάιναλ φορ. Φοβήθηκες καθόλου στον ημιτελικό με τον Φοίνικα;

«Δεν θα το έλεγα φόβο. Από την μία είχαμε να διαχειριστούμε την πίεση για το ότι ήμασταν τοο φαβορί συν την πολύ καλή ομάδα του Φοίνικα μέσα στην Σύρο. Όταν παίζεις σε ένα τέτοιο ματς δεν γίνεται να υποτιμάς τον αντίπαλό σου και περιμένεις να είσαι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Στον ημιτελικό η αλήθεια είναι πως δεν παίξαμε καλά. Είχαμε προβλήματα, δεν πατάγαμε καλά. Δεν το φοβήθηκα, αλλά σκέφτηκα πως θα έπρεπε να προσέξουμε περισσότερο για να προκριθούμε».

Και η ομάδα έφτασε στον τελικό. Εκεί θεωρείς πως η νίκη ήρθε πιο εύκολα από ότι στον ημιτελικό;

«Αρχικά καλό θα είναι να πούμε πως φέτος φαβορί ήταν ο Ολυμπιακός και λόγω μπάτζετ, ποιότητας παικτών και προϊστορίας. Αυτό βέβαια σου δίνει την ευκαιρία να παίξεις ελεύθερα και να διαχειριστείς τις καταστάσεις. Δεν πανικοβληθήκαμε όταν στο τρίτο σετ ο αντίπαλός μας προσπάθησε να επιβάλει τον ρυθμό του, καταφέραμε και το πήραμε και το σημαντικό είναι ότι στο τέταρτο δεν αγχωθήκαμε να του πάρουμε και να πάρουμε το Κύπελλο, όπως γίνεται συνήθως».

Ο Ρανγκέλ κάνει την τελευταία επίθεση και ο αγώνας τελειώνει. Τι σου ήρθε εκείνη την ώρα στο μυαλό;

«Δεν μπορείς να πεις κάτι συγκεκριμένο. Προσπάθησα να σκεφτώ τι έχουμε καταφέρει. Τα συναισθήματα ήταν δυνατά γιατί μια ολόκληρη χρονιά προσπαθείς γι’ αυτές τις στιγμές και απολαμβάνεις με όλους αυτές τις καταστάσεις».

Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε και αν έπαιξε φυσικά το κλίμα στην ομάδα;

«Το κλίμα είναι φανταστικό. Έχω πολλά χρόνια να ζήσω τέτοιο κλίμα, σημαντικό λόγος ήταν η ποιότητα παικτών και χαρακτήρων που υπάρχουν στην ομάδα. Θα ξεχωρίσω όμως την συμβολή του Χάρι (Γκόμεζ), καθώς πέρα από την αγωνιστική του αξία που είναι αδιαμφισβήτητη, είναι και η ψυχή της ομάδας. Ο άνθρωπος που θα κάνει πλάκα με όλα και όταν οι πιο μικροί βλέπουν τον Γκόμεζ που έχει κερδίσει τόσα στην καριέρα του να συμπεριφέρεται έτσι και στις προπονήσεις να μάχεται σαν σκυλί παίρνουν παραδείγματα και προσπαθούν διπλά».

Πάμε λίγο στο κεφάλαιο Γιάννης Καλμαζίδης. Πέρσι κατάφερε το απίθανο-να σώσει τον Παναθηναϊκό και φέτος οδήγησε τον ΠΑΟΚ στον πρώτο τίτλο στην ιστορία του.

«Ο κόουτς είναι ένας άνθρωπος που κατάφερε με τον σχεδιασμό και τις επιλογές του το καλοκαίρι, αλλά και με την σκληρή δουλειά να εμφυσήσει σε όλους τους αθλητές, έμπειρους και νεαρούς πως μέσα από συλλογική προσπάθεια και σκληρή δουλειά θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Μεγάλο του όπλο και η ηρεμία που μας την μετέδιδε σε δύσκολες στιγμές. Εδώ επίσης θα ήθελα να σταθώ και στην επιμονή του να δώσει ευκαιρίες στον Εφραιμίδη, την στιγμή που αποχώρησαν οι Λόσον και Κυριακίδης. Με την επιλογή του αυτή η ομάδα τα πήγε πολύ καλά στον πρώτο γύρο. Ήταν ένα στοίχημα που κέρδισε και εμείς καταλάβαμε πως ξέρει να βλέπει κάτι παραπάνω και κυρίως πως έχει πίστη στην δουλειά του. Ο Εφραιμίδης μάλιστα είναι κέρδος και για τον ΠΑΟΚ, αλλά και για την Εθνική».

Ο πρώτος τίτλος ήρθε. Πλέον ανοίγει ο δρόμος και για την συνέχεια και ειδικά το πρωτάθλημα;

«Αυτό το Κύπελλο μας δίνει το ψυχολογικό αβαντάζ για να δουλέψουμε καλύτερα με ηρεμία και αυτοπεποίθηση, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί για την συνέχεια. Σίγουρα έχουμε τις δυνατότητες, αλλά θα υπάρξει αντίδραση και από τον Ολυμπιακό, αλλά και από τις άλλες ομάδες. Προσωπικά δεν θεωρώ πως είμαστε το φαβορί, καθώς σε μία σειρά αγώνων μετράνε πολλά πράγματα, όπως εμπειρία, τύχη, πιθανοί τραυματισμοί και πολλά άλλα. Ο Ολυμπιακός έχει λύσεις και παραμένει ξαναλέω το φαβορί».

Που αφιερώνεις το Κύπελλο;

«Η πρώτη αφιέρωση ανήκει στην οικογένειά μου. Στην γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μου που με στηρίζουν σε όλα όσα κάνω. Επίσης το αφιερώνω και σε όλο τον κόσμο εντός και εκτός ομάδας που χάρηκε με αυτό το Κύπελλο. Μακάρι αυτό το τρόπαιο να βάλει τις βάσεις για έναν δυνατό ΠΑΟΚ στο ελληνικό βόλεϊ».

Και για να κλείσουμε. Ο Βασίλης Κουρνέτας μέχρι πότε θα παίζει;

«Ακόμα το κεφάλι μου είναι ζεστό από τον τίτλο. Πέρσι δεν σου κρύβω πως έφτασα πολύ κοντά στο να σταματήσω, αλλά δεν το έκανα. Να δούμε πάντως πως θα τρέξει η φετινή χρονιά και θα δούμε. Όλα είναι ανοικτά».

Leave A Response