Τι έγραφε το κείμενο του Eurogroup που απέρριψε η Ελλάδα

Τι έγραφε το κείμενο του Eurogroup που απέρριψε η Ελλάδα

Για δυνατότητες “ευελιξίας στο τρέχον πρόγραμμα” κάνει λόγο το προσχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα, το οποίο η ελληνική αντιπροσωπεία απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από τα όσα συμφώνησαν την Πέμπτη οι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Αλέξης Τσίπρας.

“Οι ελληνικές αρχές έχουν τονίσει πως σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης”, αναφέρεται στο κείμενο, και προστίθεται: “Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας στο τρέχον πρόγραμμα”.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν “κατάλληλα” πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ τονίζεται: “Επιπλέον, οποιαδήποτε νέα μέτρα θα πρέπει να διαθέτουν χρηματοδότηση και να μη θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”.

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος, ως ενδιάμεσο βήμα για την επίτευξη μίας οριστικής συμφωνίας, ενώ “συμφωνήσαμε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του σε αυτή τη νέα συμφωνία”. Το Eurogroup, σημειώνεται, “είναι θετικά διακείμενο προς ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές”.

Γίνεται ακόμα λόγο για εισήγηση της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ περί παράτασης της περιόδου διαθεσιμότητας των πόρων του EFSF κατά έξι μήνες, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος, μία εισήγηση προς την οποία επίσης το Eurogroup “διάκειται θετικά”, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πόροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και για “κόστος εκκαθάρισης”.

Διαβάστε μεταφρασμένο το κείμενο:

«Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέα ελληνική κυβέρνηση».

«Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύητερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε μια ανεξίτηλα βελτιούμενές προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς (σ.σ. δεσμεύονται) και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας».

«Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το  Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα».

«Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία». Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις εληνικές αρχές».

«Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο».

http://www.news.gr/

Leave A Response