Tesla Model S έκδοση P85D

Tesla Model S έκδοση P85D

Μια απλή αναζήτηση με τον όρο «electric car» αρκεί για να γίνει αντιληπτό ποιός μεσουρανεί στην κατηγορία των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και δη των supercars. Tesla Motors Inc.

Η Tesla Motors ιδρύθηκε το 2003 από μια ομάδα μηχανικών στη Silicon Valley. Το πρώτο τους μοντέλο βασίστηκε σε ένα AC μοτερ πατενταρισμένο το 1988 από τον ίδιο τον Nikola Tesla, ο οποίος βέβαια ενέπνευσε και το όνομα της εταιρίας. Το μοντέλο με την ονομασία Roadster παρουσιάστηκε το 2008 και πετύχαινε εκρηκτικές επιδόσεις με τα πρώτα 100km/h να έρχονται σε μόλις 3.7sec, αλλά και με μια πολύ εντυπωσιακή αυτονομία που άγγιζε τα 400km!

Το 2012 η εταιρία παρουσίασε το πρώτο στον κόσμο premium ηλεκτρικό sedan, το Model S. Αμιγώς ηλεκτρικό, 7-θέσιο, με τη μέγιστη διάκριση ασφάλειας «5-star safety rating» του σχετικού αμερικανικού φορέα, με επιδόσεις supercar (μοτερ 380hp / 0-100km/h σε 5.4sec) και με την απίστευτη αυτονομία των 426km με μία φόρτιση. Δικαιολογημένα κέρδισε τη διάκριση «Motor Trend’s 2013 Car of the Year».

Για το Model S διατίθενται διάφορα πακέτα αναβάθμισης αισθητικά/ασφάλειας, για διάφορα γούστα αλλά και βαλάντια, που κυμαίνονται από απλά θερμαινόμενα καθίσματα μέχρι «έξυπνη» αερανάρτηση που καταγράφει τις διαδρομές και συγκρίνει συντεταγμένες GPS για να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις της σε περίπτωση που ξαναβρεθεί στην ίδια διαδρομή!

Το πιο εντυπωσιακό όμως από τεχνολογική άποψη είναι το προηγμένο συστήμα αυτόματης πλοήγησης που απαρτίζεται από πολλούς επιμέρους μηχανισμούς όπως αναγνώριση πινακίδων κ.ο.κ., ταχύτητας και θέσεων προπορευμόμενων οχημάτων και ακόμη άμεση επιβράδυνση σε περίπτωση που εμφανιστεί ξαφνικά εμπόδιο στο δρόμο. Προηγμένο ναι. Αλάνθαστο; O πρόεδρος της εταιρίας Elon Mask όταν ρωτήθηκε σχετικά ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος βαραίνει τον οδηγό. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μια επίδειξη των δυνατοτήτων του συστήματος autopilot.

Και φτάνουμε στο 2014 όπου η Tesla Motors σκέφτηκε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη χαρά στους υποψήφιους πελάτες της, παρουσιάζοντας μία ανεβασμένη έκδοση του Model S, την P85D. Και τι ακριβώς έχει «ανεβάσει» η εταιρία; Μα τις επιδόσεις φυσικά!

Η νέα έκδοση διαθέτει δυνατότερη μπαταρία και αναβαθμισμένο μοτερ ιπποδύναμης 691hp, τα οποία του εξασφαλίζουν επιτάχυνση 0-100km/h στον αστρονομικό χρόνο των 3.2sec! Ακόμη, η τελική ταχύτητα έφτασε τα 250Km/h από τα 225 του απλού S, ενώ η αυτονομία έπεσε από τα 426km στα 407km. Τέλος, για να βγει η τόσο μεγάλη ιπποδύναμη με ασφάλεια στην άσφαλτο η εταιρία έχει εξοπλίσει το εν λόγω μοντέλο με μια εξελιγμένη τερακίνηση.

Είναι αρκετά λέτε; Πρόσφατα η εταιρία παρουσίασε ένα πακέτο αναβάθμισης του κινητήρα το οποίο ενεργοποιείται επιλέγοντας μέσα από την εντυπωσιακή οθόνη αφής στο κεντρικό καντραν, την επιλογή «Insane Mode». Η ονομασία τα λέει όλα… αλλά και οι αντιδράσεις όσων το δοκίμασαν

Προσωπική μου άποψη, σηκώνει κι άλλο.. τους εύχομαι πολύ σύντομα να σπάσουν το φράγμα των 3sec στο 0-100, με μια πιθανή ονομασία ίσως «Dragster Mode»

http://www.justtech.gr/

Leave A Response