Μνημεία της Θεσσαλονίκης – Γενί Χαμάμ

Μνημεία της Θεσσαλονίκης – Γενί Χαμάμ

Το Γενί Χαμάμ (τουρκ. Yeni Hamam, νέο χαμάμ) είναι κτήριο της Οθωμανικής περιόδου στη γωνία των  σημερινών οδών Κασσάνδρου και Αγίου Νικολάου στη Θεσσαλονίκη. Εικάζεται ότι κτίστηκε το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα από τον Χουσρέφ Κεντχουντά, κάτοχο ακινήτων στη Θεσσαλονίκη ο οποίος πιθανώς τελούσε χρέη Κεχαγιά (διαχειριστή) για τον Βεζύρη Σοκολού Μεχμέτ πασά.

Λειτούργησε ως διπλό λουτρό με ξεχωριστά διαμερίσματα για άνδρες και γυναίκες, με τη συνηθισμένη διάταξη χώρων.
To κτήριο έπαψε να λειτουργεί ως λουτρό μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα χαμάμ της πόλης.
Το 1919 περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο και το 1937 αγοράστηκε από κάποιον ιδιώτη που το χρησιμοποίησε ως αποθήκη.
Σήμερα παραμένει στην ιδιοκτησία ιδιώτη και χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων με το όνομα “Αίγλη”.

Yeni Hamam

Το Yeni Hamam βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του κέντρου της πόλης, βόρεια του ναού του Αγίου Δημητρίου, στη συμβολή των οδών Κασσάνδρου και Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα οθωμανικό λουτρό, το οποίο κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα από τον Hüsrev Kedhuda, ο οποίος υπήρξε ιδιοκτήτης ακινήτων στη Θεσσαλονίκη. Το οικοδόμημα ήταν διπλό, προοριζόταν δηλαδή και για τους άνδρες και για τις γυναίκες, διαθέτοντας ξεχωριστούς χώρους για κάθε φύλο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα το μνημείο, εξαιτίας της αλλαγής της χρήσης του, γνώρισε σημαντικές επεμβάσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό η αρχική του μορφή.

Το Yeni Hamam παρέμεινε ενεργό ως λουτρό μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912. Το 1919 περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ το 1937 αγοράστηκε από ιδιώτη. Μετά την πώλησή του, χρησιμοποιήθηκε σε πρώτη φάση ως αποθήκη και στη συνέχεια μετατράπηκε σε κινηματογράφο. Οι δύο αίθουσες της ανατολικής πλευράς του κτηρίου, οι οποίες καλύπτονται με μεγάλους ημισφαιρικούς τρούλους διατηρήθηκαν και στέγασαν τον χειμερινό κινηματογράφο «Αίγλη», η λειτουργία του οποίου έπαψε το 1978• σήμερα, στον χώρο αυτόν φιλοξενείται μουσική-θεατρική σκηνή που φέρει την ίδια ονομασία. Τα δωμάτια και οι χώροι της δυτικής πλευράς του οικοδομήματος είχαν διαφορετική τύχη, καθώς κατεδαφίστηκαν, ώστε να διαμορφωθεί στη θέση τους ο ομώνυμος θερινός κινηματογράφος, ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι τις μέρες μας.

Αλεξιάδης Γιάννης – Απόστολος Ιακώβου – Δημήτρης Κυριατζίδης

http://2dim-efkarp.thess.sch.gr

Leave A Response