Γιάννης Μπασκόζος: Συμμαχία ασθενών – πολιτών με τους εργαζόμενους στην Υγεία

Γιάννης Μπασκόζος: Συμμαχία ασθενών – πολιτών με τους εργαζόμενους στην Υγεία
“ Η νίκη θα είναι του λαού μας. Αυτό φαίνεται και από το εντυπωσιακά θετικό κλίμα που αντιμετωπίζουμε στην επικοινωνία μας με τους δημοκρατικούς πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Η πλειοψηφία ελπίζει στον ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει να μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους, να μην γίνουμε σαν τους άλλους ”

Η ώρα που τα όνειρα γενεών των ανθρώπων της Αριστεράς για επίτευξη αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από μια δύναμη της ριζοσπαστικής Αριστεράς πλησιάζει. Όχι για να δικαιωθούν οι αγώνες της Αριστεράς, αλλά για να απαλλαγεί ο λαός μας από τον βραχνά των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας. Η νίκη θα είναι του λαού μας. Αυτό φαίνεται και από το εντυπωσιακά θετικό κλίμα που αντιμετωπίζουμε στην επικοινωνία μας με τους δημοκρατικούς πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων.

Η πλειοψηφία ελπίζει στον ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει να μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους, να μην γίνουμε σαν τους άλλους. Η προπαγάνδα φόβου της Ν.Δ. και του κ Σαμαρά καταρρέει κάτω από το βάρος της πραγματικότητας που ζει ο λαός μας και των δηλώσεων Ευρωπαίων παραγόντων που αποδομούν και διαψεύδουν τα σενάρια περί Grexit, εκκροής καταθέσεων και βιωσιμότητας του χρέους.

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το ξαναζωντάνεμα της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή σαν ισότιμοι πολίτες της Ευρώπης με αξιοπρέπεια. Η αντιμετώπιση των βασικών αναγκών στέγασης, τροφής, ηλεκτρικού ρεύματος, ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων και η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης για όλους στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και πρόσβασης στο αναγκαίο και επιστημονικά ενδεδειγμένο φάρμακο με μειωμένη έως μηδενική συμμετοχή για ειδικές κατηγορίες αποτελεί δέσμευση.

Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει αντιστροφή κλίματος στην οικονομία με τα μέτρα ελάφρυνσης και ρύθμισης για τα «κόκκινα» χρέη και επαναφορά του βασικού μισθού στα 751, που θα ενισχύσουν την κατανάλωση και την αναζωογόνηση των μικρομάγαζων και των αυτοαπασχολούμενων. Βασικότατο όμως να γίνουν κινήσεις σε κυβερνητικό και διοικητικό επίπεδο που θα δείχνουν με σαφήνεια πως «δεν είμαστε σαν τους άλλους», δεν ερχόμαστε να καταλάβουμε το κράτος και να γίνουμε «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη». 

Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, η αποκάλυψη και διαλεύκανση των υποθέσεων κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και διαφθοράς, αλλά και το χτύπημα της μικρής διαφθοράς με μέτρα που θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς τεχνητά εμπόδια με χρήση της τεχνολογίας και αναβάθμιση των ΚΕΠ. Η ανάδειξη ενός άλλου ήθους ανιδιοτέλειας και κοινωνικής προσφοράς από τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς.

Τέλος, η επίδειξη συνέπειας και αποφασιστικότητας στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής για ακύρωση των Μνημονίων, επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης και μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων και τοκοχρεολυσίων.

Ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη της ουσίας των μνημονιακών πολιτικών απορρύθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας και σε συνεργασία με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στην Υγεία ανέδειξε την ανάγκη της αλληλεγγύης και της συμμαχίας ασθενών-πολιτών με τους εργαζόμενους στην Υγεία και την ανάγκη διεκδίκησης ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας με βασικό πυλώνα την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Η ανάδειξη της Υγείας ως κοινωνικού αγαθού και η ανάγκη σταδιακής αποεμπορευματοποίησης αποτέλεσε βασικό στοιχείο των επεξεργασιών μας. Η αποκάλυψη και αποδόμηση της προπαγάνδας των μνημονιακών υπουργών Υγείας περί δήθεν μείωσης της τιμής των φαρμάκων, περί αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα, η σαφής αντίθεσή μας στην απόπειρα αφανισμού των φαρμακείων της γειτονιάς και αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος με τους νόμους περί «απελευθέρωσης», έκαναν δυνατή την επικοινωνία και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους επιστήμονες Υγείας και τη διαμόρφωση συνείδησης πως η αξιοπρεπής επιβίωση των λειτουργών της Υγείας πάει μαζί με τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων σε αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. 

Πιστεύω βεβαίως πως οι επεξεργασίες μας πρέπει να γίνουν ακόμα πιο συγκεκριμένες και «γειωμένες» με τη σημερινή άθλια πραγματικότητα και την ανάγκη της υπέρβασής της, με γνώμονα τη δυνατότητα όλων να βρίσκουν την υπηρεσία Υγείας που τους χρειάζεται χωρίς να ταλαιπωρούνται και χωρίς να πληρώνουν από την τσέπη τους.

O Γιάννης Μπασκόζος είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθηνών

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Leave A Response