Τι είναι η Ορθοκήλη

Τι είναι η Ορθοκήλη

Τι εννοούμε με τον όρο Ορθοκήλη;

Σε μια γυναίκα το ορθό βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον κόλπο. Μεταξύ του ορθού και του κόλπου είναι ένα σκληρό ινώδες τοίχωμα από συνδετικούς και υποστηρικτικούς ιστούς (περιτονία) που χωρίζει τον πρωκτό από τον κόλπο. Αυτό το ορθοκολπικό τοίχωμα είναι κατασκευασμένο από ιστούς και μύες που στηρίζουν το ορθό και τον κόλπο. Όταν μια γυναίκα έχει Ορθοκήλη, το τοίχωμα που στηρίζει το ορθό είναι ασθενέστερο από ότι συνήθως.

Μερικές φορές αναπτύσσεται μια αδυναμία στην εμπρόσθια όψη του ορθοκολπικού τοιχώματος, επιτρέποντας σε ένα τμήμα του ορθού να διογκώνεται μέσα στον κόλπο. Αυτή η διόγκωση ονομάζεται Ορθοκήλη. Είναι συνήθως το αποτέλεσμα βλάβης στο ορθοκολπικό τοίχωμα -από την πίεση και το τέντωμα- που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού.

Υπάρχουν τρεις τύποι Ορθοκήλης: υψηλή, μεσαία και χαμηλή. Οι υψηλές ορθοκήλες οφείλονται συνήθως σε μια χαλαρότητα ή διατάραξη του άνω ενός τρίτου του ιστού του κολπικού τοιχώματος και των ιερομητρικών συνδέσμων. Οι πιο συνηθισμένες είναι η ορθοκήλες μεσαίου επιπέδου και συνδέονται με την απώλεια της στήριξης του πυελικού δαπέδου. Οι χαμηλές ορθοκήλες συνήθως προκαλούνται από μαιευτικό τραύμα.

Ποιοί παράγοντες προκαλούν την Ορθοκήλη;

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη Ορθοκήλης είναι:

  • Πολλαπλοί φυσιολογικοί τοκετοί
  • Περινεοτομή που γίνεται μαζί με το φυσιολογικό τοκετό
  • Εμμηνόπαυση
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Χρόνιος βήχας
  • Επαναλαμβανόμενη άρση βαρών ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που ασκείται, με την πάροδο του χρόνου, πίεση στο πυελικό έδαφος

http://www.iator.gr/

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.