Ο Daniel Ricciardo νικητής στο Grand Prix Βελγίου.

Ο Daniel Ricciardo νικητής στο Grand Prix Βελγίου.

Την τρίτη του νίκη πανηγύρισε στο Grand Prix Βελγίου ο Daniel Ricciardo! Ο οδηγός της Red Bull Racing εκμεταλλεύτηκε τον “εμφύλιο” των Nico Rosberg και Lewis Hamilton, πανηγυρίζοντας ξανά.

Ο Γερμανός πρωτοπόρος της βαθμολογίας και ο Valtteri Bottas συμπλήρωσαν το βάθρο.

Στην εκκίνηση ο Vettel έστριψε 2ος πίσω από το Hamilton καθώς ο Rosberg άργησε και βρέθηκε 3ος. Ο Γερμανός πέρασε γρήγορα το συμπατριώτη του με τη Red Bull και στον 2ο γύρο επιτέθηκε στον teammate του. Στα φρένα για τη Les Combes βρέθηκε δίπλα του έστριψε και ακούμπησε το πλαϊνό της αεροτομής με το πίσω δεξί ελαστικό του Hamilton. Το κλατάρισμα οριοθέτησε τον αγώνα του Βρετανού που τελικά εγκατέλειψε ενώ ο Rosberg με πληγωμένο μονοθέσιο κατάφερε τελικά να τερματίσει 2ος.

Ο Hamilton πλήγωσε το μονοθέσιο προσπαθώντας να φτάσει στα πιτ με κλαταρισμένο ελαστικό. Η αεροδυναμική του απόδοση έπεσε στο μισό και Βρετανός ζητούσε μετ’ επιτάσεως να εγκαταλείψει για να προστατέψει τη μονάδα ισχύος. Μετέπειτα είπε για το συμβάν: «Δεν κατάλαβα τι ακριβώς συνέβη, ένιωσα ένα μεγάλο χτύπημα πίσω. Του έδωσα χώρο, δεν καταλαβαίνω τι έγινε. Είναι άσχημο για την ομάδα να έχουμε τέτοια πίεση, θα μπορούσαμε εύκολα να κάνουμε το 1-2 σήμερα. Δεν μπορούσα να δώσω μάχη γιατί δεν είχα κάθετη δύναμη. Οπότε ζητούσα να εγκαταλείψω για να προστατέψω τη μονάδα ισχύος, στην Ουγγαρία κάηκε μια στο μονοθέσιο μου οπότε υστερώ έναντι του Rosberg». Θυμίζουμε ότι φέτος κάθε οδηγός έχει στη διάθεσή του 5 μονάδες ισχύος.

Ο Rosberg μετά την επαφή κράτησε το προβάδισμα αλλά το μονοθέσιο του είχε πληγωμένη εμπρός αεροτομή και υπέστρεφε έντονα. Έτσι έφθειρε υπέρμετρα τα ελαστικά, μπήκε νωρίς στα πιτ (8ο γύρο) και άλλαξε ελαστικά, αεροτομή και στρατηγική. Έχασε το προβάδισμα που πήγε στο Ricciardo. Ο Αυστραλός με σταθερό ρυθμό και σωστή στρατηγική πέρασε Alonso και Vettel και βρέθηκε επικεφαλής μετά το πρώτο πιτ στοπ. Προς στιγμήν οι δυο Φινλανδοί Raikkonen και Bottas έδειξαν πως θα μπορούσαν να τον ακολουθήσουν όμως η φθορά των ελαστικών σε Ferrari και Williams δεν τους το επέτρεψε.
Τελικά μονομάχησαν για την 3η θέση που πήρε ο νεαρός πιλότος της Williams.

Για το Raikkonen η 4η θέση ήταν το καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα, ήρθε μάλιστα σ’ έναν αγώνα που ο Alonso δεν τα πήγε καλά. Ο Ισπανός ατύχησε στην εκκίνηση καθώς ένα ηλεκτρικό πρόβλημα καθυστέρησε τους Ιταλούς μηχανικούς στο grid με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή 5 δευτερολέπτων stop & go. Έτσι παρότι εκκινούσε 4ος ο Alonso βρέθηκε στο τέλος να δίνει μάχη για την 5η θέση με τον Magnussen. Δεν κατάφερε παρά την προσπάθεια να περάσει το Δανό πιλότο και σα να μην έφτανε αυτό έχασε την ψυχραιμία του και την 6η, 7η θέση από τους Vettel και Button. Ο Γερμανός κατάφερε πάνω στο νήμα να περάσει το Δανό τερματίζοντας 5ος.

O νικητής του αγώνα Daniel Ricciardo βρέθηκε ανέλπιστα για 2η συνεχή φορά στο μεσαίο σκαλί του βάθρου: «Βλέπω θετικά τη συνέχεια αφού κερδίσαμε εδώ. Θα τα πάμε καλά σε Σιγκαπούρη και Σουζούκα. Θα συνεχίσω να χαμογελώ για κάποιο διάστημα όμως παραμένω προσγειωμένος. Για μας θα είναι δύσκολα στη Μόντσα. Το ότι κλέψαμε σήμερα κάποιους βαθμούς είναι μια ευχάριστη έκπληξη».

Μετά το τέλος του αγώνα ο Rosberg που αύξησε τη διαφορά του κατά 18 βαθμούς σήμερα από τους 11 στους 29 επωφελούμενος από την εγκατάλειψη του Hamilton δήλωσε: «Μετά την Ουγγαρία συζητήσαμε, το ίδιο θα γίνει και σήμερα και θα προχωρήσουμε. Ήμουν ήρεμος σ’ αυτό τον αγώνα ανυπομονούσα να οδηγήσω το εκπληκτικό μας μονοθέσιο. Δε θέλω να πάρω θέση για το συμβάν προτού δω τα ριπλέϊ. Ήμουν ταχύτερος προσπάθησα να περάσω από την εξωτερική. Σέβομαι την άποψη των Βρετανών θεατών που με αποδοκίμασαν. Δε νιώθω καλά γι’ αυτό και πρέπει να το ξεκαθαρίσω. Είμαι απογοητευμένος για την ομάδα καθώς σήμερα αξίζαμε κάτι περισσότερο από τη 2η θέση».

Οι αγωνοδίκες επέβαλλαν ποινή 20 δευτερολέπτων στον Magnussen που κρίθηκε πως δεν άφησε τον απαιτούμενο χώρο στον Alonso, σπρώχνοντάς τον εκτός πίστας. Ως αποτέλεσμα, έπεσε δωδέκατος, με τους Button, Alonso, Perez, Kvyat να κερδίζουν από μία θέση και τον Nico Hulkenberg να παίρνει τον τελευταίο διαθέσιμο πόντο.

Αναλυτικά η νέα κατάταξη:
1.     Daniel Ricciardo     Red Bull-Renault     1h24m36.556s
2.     Nico Rosberg                 Mercedes                          +3.383s
3.     Valtteri Bottas                 Williams-Mercedes             +28.032s
4.     Kimi Raikkonen             Ferrari                                     +36.815s
5.     Sebastian Vettel     Red Bull-Renault             +52.196s
6.     Jenson Button                 McLaren-Mercedes             +54.580s
7.     Fernando Alonso     Ferrari                                 +1m01.162s
8.     Sergio Perez                 Force India-Mercedes         +1m04.293s
9.     Daniil Kvyat                 Toro Rosso-Renault         +1m05.347s
10.     Nico Hulkenberg     Force India-Mercedes         +1m05.697s
11.     Jean-Eric Vergne     Toro Rosso-Renault         +1m11.920s
12.     Kevin Magnussen     McLaren-Mercedes         +1m14.262s*
13.     Felipe Massa                 Williams-Mercedes         +1m15.975s
14.     Adrian Sutil                 Sauber-Ferrari                     +1m22.447s
15.     Esteban Gutierrez     Sauber-Ferrari                     +1m30.825s
16.     Max Chilton                 Marussia-Ferrari              -1 γύρο
17.     Marcus Ericsson     Caterham-Renault              -1 γύρο
18.     Jules Bianchi                 Marussia-Ferrari             -5 γύρους
* Πήρε ποινή 20 δευτερολέπτων.

 

http://www.newsauto.gr

Leave A Response