Fractional Laser στην πλαστική χειρουργική

Fractional Laser στην πλαστική χειρουργική

Ο μύθος που έγινε πραγματικότητα

Η πρόσβαση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και πληροφόρησης και η άκριτη πρόσληψη οποιασδήποτε μορφής πληροφορίας οδηγούν σε μύθους και ψευδείς προσδοκίες. Η πρόταση «όλες οι αισθητικές επεμβάσεις γίνονται πια με LASER», ανήκει, ευτυχώς στην προηγούμενη δεκαετία.

Ο Χειρουργός, καλώς ή κακώς δεν αντικαθίσταται από συσκευές, εξυπηρετείται όμως και διευκολύνεται από αυτές. Το LASER ή για να είμαστε πιο ακριβείς τα LASERs είναι κομμάτι του εξοπλισμού του και τίποτα παραπάνω. Σε μερικές από τις επεμβάσεις του ή παρεμβάσεις του λαμβάνουν ενεργό μέρος.
Το LASER δεν είναι ένα υπάρχουν κατηγορίες που χωρίζονται βάσει κυρίως του ενεργού υλικού. Ανάλογα τώρα με το ενδιάμεσο υλικό που χρησιμοποιείται, υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες LASER :
1. Τα Laser στερεού : ρουβινίου ( Ruby) (Alexandrite)
2. Τα Laser αερίου : Laser ηλίου-νέον ( He-Ne )
Laser Νεοδυμίου ( Nd:YAG )
Laser CO2
3. Tα Laser χρωστικών ( Dye Laser)
4. Tα διοδικά Laser

Για εμάς τους Πλαστικούς Χειρουργούς, ο βασιλιάς των LASERs είναι το LASER διοξειδίου του άνθρακα CO2, το LASER δηλαδή που μπορούμε να πραγματοποιούμε μέρος χειρουργικών επεμβάσεων και επίσης να το χρησιμοποιούμε σε πιο κοσμετικές παρεμβάσεις.
Ο τρόπος δράσης των ακτίνων LASER είναι η εφαρμογή θερμότητας επί του ιστού, έτσι ώστε να προκληθεί επιλεγμένη θεραπευτική καταστροφή των «κυττάρων-στόχων». Ιδιαίτερα, σε ότι αφορά την αφαίρεση δερματικών όγκων, η επιλεγμένη αυτή δράση μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς τη βλάβη ή να την εξαιρέσει, όπως ακριβώς γίνεται χρησιμοποιώντας το χειρουργικό νυστέρι.
Στη σημερινή εποχή, συσκευές εξελιγμένης τεχνολογίας χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για την διατομή και παρασκευή των ιστών με ελάχιστη βλάβη στους γύρω υγιείς ιστούς, σχεδόν αναίμακτα και με εντυπωσιακή ακρίβεια.
Ο τρόπος δράσης του LASER CO2 στους ιστούς συνδέεται κυρίως με το νερό που περιέχουν. Λόγω της αναπτυσσόμενης θερμότητας, το νερό του μεσοκυττάριου κυρίως χώρου μετατρέπεται ταχύτατα σε ατμό. Μη υπάρχοντος τρόπου διαφυγής, προκαλείται αύξηση της τάσης στο μεσοκυττάριο χώρο, που τελικώς καταλήγει σε «μικρο-έκρηξη», η οποία προκαλεί βλάβη και καταστροφή του ιστού.
Από ογκολογικής σκοπιάς, η εξάχνωση μιας βλάβης/όγκου καταστρέφει το ιστοτεμάχιο, από το οποίο γίνεται η οριστική διάγνωση με ιστοπαθολογικές ή ιστοχημικές μεθόδους.
Από αισθητικής τώρα πλευράς το LASER CO2 στο χειρισμό του με σαρωτή (scanner) και με παραμέτρους που ρυθμίζει ο Πλαστικός Χειρουργός, καταφέρνει, προκαλώντας πολλαπλούς στικτούς μικροτραυματισμούς με τη βοήθεια του σαρωτή, να διεγείρει τους ινοβλάστες να παράγουν καινούριο κολλαγόνο, επιφέροντας πολλές φορές μία ήπιας ή μέτριας έντασης απολέπιση. Το βάθος, η ένταση, η παραμονή της δράσης, η απόσταση των ψηφίδων σάρωσης, ρυθμίζονται κατά περίπτωση και καταγράφονται στο φάκελο του ασθενούς.
Ενδείξεις γι αυτή τη σύγχρονη θεραπευτική μέθοδο (Fractional) είναι:
• Οι ουλές ακμής, θεραπεία εκλογής.
• Η γήρανση του δέρματος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
• Οι εμμένουσες ρυτίδες
• Οι ραγάδες, κυρίως οι πρόσφατες.
• Η μικρής έκτασης χαλάρωση της κοιλιάς και του λαιμού
• Τα σημάδια από προηγούμενες επεμβάσεις (όχι τα χηλοειδή και οι υπερτροφικές ουλές)
Οι συνεδρίες κυμαίνονται από 3 έως 5, κατά περίπτωση πάντα, και καλό είναι να επαναλαμβάνονται αφού παρέλθουν τουλάχιστον 35 – 40 ημέρες. Τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα είναι εμφανή από την πρώτη συνεδρία με μία βελτίωση, κατά περίπτωση πάντα που ξεπερνάει το 30 έως 40%.
Αν δεν παρατηρήσουμε καμία βελτίωση μετά την πρώτη συνεδρία ή ο/η ασθενής δεν δέχεται τους περιορισμούς από το γιατρό, η θεραπεία διακόπτεται.

http://www.iator.gr/

Leave A Response