Ας απελευθερωθούμε από τους μύθους της σχιζοφρένειας

Ας απελευθερωθούμε από τους μύθους της σχιζοφρένειας

Η σχιζοφρένεια είναι μία ψυχική διαταραχή που πολλοί άνθρωποι φαίνεται να συγχέουν με κάτι άλλο, όπως με τη διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας. Η τελευταία κατάσταση χαρακτηρίζεται συνήθως από έναν συνδυασμό  παραισθήσεων και αυταπατών. Στη σχιζοφρένεια, όμως, συνήθως ο ασθενής βλέπει ή ακούει πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Φαίνεται να υπάρχουν λανθασμένες πληροφορίες εκεί έξω για τη σχιζοφρένεια. Μερικές από αυτές έχουν εξαπλωθεί από ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές. Ή απλά έχουν παγιωθεί στερεότυπα από τα οποία πρέπει να απελευθερωθούμε.

Μύθος: Το άτομο με σχιζοφρένεια έχει διπλή προσωπικότητα

Αυτή η αντίληψη είναι μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με τη σχιζοφρένεια. Μια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 64% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η σχιζοφρένεια αφορά μια διχασμένη προσωπικότητα – που σημαίνει ότι κάποιος ενεργεί σαν να είναι δύο ξεχωριστά άτομα.

Ένα άτομο με σχιζοφρένεια δεν έχει δύο διαφορετικές προσωπικότητες. Αντί αυτού, έχει ψευδείς ιδέες ή έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Η σχιζοφρένεια και η διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας είναι δύο διαφορετικές και άσχετες συνθήκες.

Μύθος: Ο σχιζοφρενής είναι βίαιος ή επικίνδυνος

Στις ταινίες και τις τηλεοπτικές εκπομπές, ποιος είναι ο παρανοϊκός δολοφόνος; Συχνά είναι ο χαρακτήρας με σχιζοφρένεια. Αυτό, όμως, δεν υφίσταται στην πραγματική ζωή.

Ακόμα κι αν οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια μπορεί να λειτουργήσουν απρόβλεπτα κατά καιρούς, οι περισσότεροι δεν είναι βίαιοι, ειδικά αν λάβουν θεραπεία.

Ορισμένοι άνθρωποι με σχιζοφρένεια διαπράττουν βίαιες πράξεις εξαιτίας προβλημάτων συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία ή κατάχρησης ουσιών.

Μύθος: Η σχιζοφρένεια προκαλείται από κακή ανατροφή των παιδιών

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η σχιζοφρένεια οφείλεται στην κακή ανατροφή των παιδιών, ιδιαίτερα από τη μητέρα.

Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική ασθένεια. Έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων, μίας τραυματικής εμπειρίας και της κατάχρησης ναρκωτικών. Τα λάθη που έχετε κάνει ως γονέας δεν θα φέρουν σχιζοφρένεια στο παιδί σας.

Μύθος: Η σχιζοφρένεια είναι κληρονομική

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη σχιζοφρένεια. Αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα νοσήσετε σε περίπτωση που ο γονιός σας πάσχει.

Εάν ο ένας γονέας έχει σχιζοφρένεια, οι πιθανότητες να αποκτήσετε σχιζοφρένεια κυμαίνονται περίπου στο 10%. Έχοντας περισσότερα από ένα μέλη στην οικογένεια με σχιζοφρένεια αυξάνεται περαιτέρω ο κίνδυνος.

 Μύθος: Τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν χαμηλή νοημοσύνη

Υπάρχουν μελέτες που διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα σε τεστ πνευματικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της μάθησης και της μνήμης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι έξυπνοι.

Πολλοί δημιουργικοί και έξυπνοι άνθρωποι σε όλη την ιστορία είχαν σχιζοφρένεια, όπως ο Ρώσος χορευτής μπαλέτου, ο Vaslav Nijinsky, και ο βραβευμένος με Νόμπελ μαθηματικός John Nash. Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ακόμη ένα γονίδιο που συνδέει τις ψυχικές διαταραχές όπως τη σχιζοφρένεια με τη δημιουργικότητα και τη διάνοια.

Μύθος: Το σπίτι ενός σχιζοφρενή είναι το ψυχιατρείο

Υπήρξε μια εποχή που οι άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες είχαν ριχτεί σε ψυχιατρικά άσυλα ή ακόμα και στη φυλακή. Αλλά τώρα που η γνώση διευρύνθηκε για την ασθένεια αυτή, λιγότεροι άνθρωποι θα πρέπει να τοποθετούνται σε μακροπρόθεσμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Οι περισσότεροι, μάλιστα, ζουν με την οικογένεια.

Μύθος: Ένας σχιζοφρενής δεν μπορεί να εργαστεί

Η σχιζοφρένεια μπορεί να εμποδίζει τον ασθενή να πηγαίνει κάθε μέρα στη δουλειά του. Ωστόσο, με τη σωστή θεραπεία πολλοί άνθρωποι μπορούν να βρουν μια θέση που να ταιριάζει στις δεξιότητες και τις ικανότητές τους.

Μύθος: Η σχιζοφρένεια δεν θεραπεύεται

Η σχιζοφρένεια μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευτεί, αλλά δεν είναι αδύνατο. Με το σωστό φάρμακο και τη σωστή θεραπεία, περίπου το 25% των ατόμων με σχιζοφρένεια έχουν μια πλήρη ανάκαμψη.

Το 50% των νοσούντων βλέπει κάποια βελτίωση στα συμπτώματα. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι με σχιζοφρένεια ζουν μία πλήρη και παραγωγική ζωή.

http://www.flowmagazine.gr

Leave A Response