Τα περίφημα γνωμικά του Μάο Τσε Τουνγκ…

Τα περίφημα γνωμικά του Μάο Τσε Τουνγκ…

«Αν νιώσεις ποτέ ότι έχεις στα σκέλια σου τέσσερις όρχεις,να ξέρεις ότι δεν είσαι υπεράνθρωπος, απλά σε πηδ@νε».

Δύσκολα ο Μάο θα φανταζόταν ότι μόλις 35 χρόνια μετά τον θάνατό του, η Κίνα θα αγόραζε στην Ευρώπη σημαντικά λιμάνια όπως αυτό του Πειραιά, θα παζάρευε αεροδρόμια και σιδηροδρομικές γραμμές. Ο Μάο ήταν δάσκαλος, έγινε επαγγελματίας πολιτικός και επικράτησε ως άριστος αντάρτης. Ξεσήκωσε, ενέπνευσε και ένωσε εκατομμύρια Κινέζους αλλά η πολιτική του, έγινε αιτία να χαθούν εκατομμύρια ζωές.

Ο μεγάλος τιμονιέρης λάτρευε την ιστορία, έγραψε ιστορικές μελέτες και πολύ συχνά έλεγε βαθυστόχαστες φράσεις που κατεγράφησαν και έμειναν γνωστές ως τα γνωμικά του Μάο. Την περίοδο της μεγάλης πορείας είπε:«Όταν ο εχθρός προελαύνει, υποχωρώ. Όταν ο εχθρός στρατοπεδεύει, τον ενοχλώ. Όταν ο εχθρός εξαντλείται, τον σφυροκοπώ. Όταν ο εχθρός υποχωρεί, τον καταδιώκω».
Μετά την πολιτιστική επανάσταση που τα παιδιά εξευτέλιζαν τους γονείς τους και οι μαθητές έδερναν τους δασκάλους τους είπε: «η πολιτιστική επανάσταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 7, 8 χρόνια».
Για τη διπλωματία διατύπωσε την άποψη ότι:»πολιτική ισχύς είναι αυτό που φυτρώνει από την κάννη ενός όπλου». Για τους προγόνους τους και τον θαυμαστό πολιτισμό που δημιούργησαν είχε μια πιο σύνθετη άποψη: «οι προγονοί μας ανακάλυψαν την τυπογραφία αλλά δεν εξέδωσαν εφημερίδες. Ανακάλυψαν την πυρίτιδα αλλά την χρησιμοποίησαν μόνο για να φτιάξουν πυροτεχνήματα. Ανακάλυψαν την πυξίδα, αλλά δεν την χρησιμοποίησαν για να ανακαλύψουν την Αμερική».
Ο Μάο αναμφισβήτητα είναι ένας από τους ηγέτες που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία και έχει πλήθος θαυμαστών και επικριτών. Η ζωή και δράση του δίνει καλά επιχειρήματα και στους μεν και στους δε. Και οι δύο πάντως λατρεύουν το επόμενο γνωμικό του Μάο: «αν νιώσεις ποτέ ότι έχεις στα σκέλια σου τέσσερις όρχεις,να ξέρεις ότι δεν είσαι υπεράνθρωπος, απλά σε πηδάνε».

http://www.mixanitouxronou.gr/

Leave A Response