Αποκρυπτογραφήθηκε η γλώσσα των πιγκουίνων

Αποκρυπτογραφήθηκε η γλώσσα των πιγκουίνων

Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι έχουν αναπτύξει μια δική τους γλώσσα την οποία Ιταλοί ερευνητές κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν. Η ανακάλυψη εκτός των άλλων μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια διάσωσης του αφρικανικού πιγκουίνου που απειλείται με εξαφάνιση αφού υπάρχει μεγάλη μείωση των πληθυσμών του τις τελευταίες δεκαετίες. 

Η γλώσσα

Ονομάζονται αφρικανικοί πιγκουίνοι επειδή ζουν στα νοτιότερα σημεία της αφρικανικής ηπείρου αλλά είναι ευρέως γνωστοί με το όχι και τόσο τιμητικό προσωνύμιο «jackass» που επισήμως σημαίνει «ανόητος» αλλά στην αμερικανική αργκό έχει και χειρότερες ερμηνείες. Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον αφρικανικό πιγκουίνο να διαφέρει από άλλους είναι μια ποικιλία ήχων που παράγει. Ήχοι με τους οποίους επικοινωνούν μεταξύ τους τα μέλη του είδους. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορίνο κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τη γλώσσα του jackass. Όπως αναφέρουν η γλώσσα αυτή αποτελείται από έξι ξεχωριστούς ήχους τέσσερις εκ των οποίων χρησιμοποιούν οι ενήλικοι και δύο τα μικρά.

Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι χρησιμοποιούν τους ήχους αυτούς για να εκφράσουν αισθήματα αγάπης, οργής, μοναξιάς ακόμη και έκστασης. Ένας από τους ήχους που χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα πιγκουινάκια είναι εκείνος που ειδοποιεί τους μεγαλύτερους ότι πεινάνε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκτός από το λεξιλόγιο οι αφρικανικοί πιγκουίνοι έχουν «συνθέσει» και ένα τραγούδι-ντουέτου που τραγουδούν τα ζευγάρια μεταξύ τους. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

ΒΗΜΑScience

Newsroom ΔΟΛ

Leave A Response