22 χρόνια από το θάνατό της Τζένης Καρέζη

22 χρόνια από το θάνατό της Τζένης Καρέζη
Τα πιο όμορφα μάτια του ελληνικού κινηματογράφου, η ηθοποιός που έγραψε τη δική της λαμπρή ιστορία στο Πάνθεον των μεγάλων της Τέχνης στην Ελλάδα.

Η Τζένη Καρέζη ή Ευγενία Καρπούζη (πραγματικό όνομα) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 1934 και υπήρξε από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ο πατέρας της ήταν γυμνασιάρχης και η μητέρα της δασκάλα.

1951: μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε το 1954. Mαθήτρια ακόμα, έπαιζε σε ρόλους πρωταγωνιστικούς δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη στα έργα Ωραία Ελένη και Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα του Λόρκα, τα οποία και την καθιέρωσαν.
1962: παντρεύτηκε τον Ζάχο Χατζηφωτίου
1963: ηγείται προσωπικού θιάσου όπου, μεταξύ άλλων, ανέβασε τα έργα Κρατικές υποθέσεις, Μαίρη – Μαίρη, Κάθε Τετάρτη, κ.ά. Από το 1968 ανέβασε με τον Κώστα Καζάκο τα έργα: Θεοδώρα η Μεγάλη, Ασπασία, Το μεγάλο μας τσίρκο, Ο Εχθρός λαός. κ.ά.
1968: τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο με τον οποίο και απέκτησε ένα γιο, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο.

Από την ταινία “Δεσποινίς διευθυντής” μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη

Πρωταγωνίστησε δίπλα στον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού (Οφηλία στον “Αμλετ”, Κορντέλια στον “Βασιλιά Ληρ”, Αντέλα στο “Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα” του Λόρκα).
Συνεργάστηκε με έξοχους κωμικούς (Ντ. Ηλιόπουλος, Μίμης Φωτόπουλος, Διον. Παπαγιαννόπουλος) και από το 1968 μέχρι το θάνατό της έπαιζε μαζί με τον Κώστα Καζάκο

Από την ταινία “Tρελοκόριτσο”

Μετά το 1960, δημιουργεί δικούς της προσωπικούς θιάσους, συνεργάζεται με έξοχους κωμικούς (Ντ.Ηλιόπουλος, Μίμης Φωτόπουλος, Διον. Παπαγιαννόπουλος) και από το 1968 μέχρι το θάνατό της παίζε μαζί με τον Κώστα Καζάκο μπουλβάρ, Καμπανέλλη, Αλμπυ, Ιψεν, Τσέχωφ, Αναγνωστάκη και ακόμα αρχαία τραγωδία. Αξέχαστα στο θα μείνουν και οi ρόλοi της σε πολλά ελληνικά φιλμ.

Λυσιστράτη

Άλλα θεατρικά έργα στα οποία έχει παίξει είναι: Ανεργία μηδέν, Δοκιμασία, Άμλετ, Ζωντανό πτώμα, Ανθή, Βασιλιάς Ληρ, Ζαμπελάκι, Νύχτα στη Μεσόγειο, Ένα κουτό κορίτσι, Η κυρία δε με μέλλει, Μία ιστορία από το Ιρκούτσκ, Πάπισσα Ιωάννα, Η κυρία Προέδρου, Πολίτες β΄ κατηγορίας, Η Παναγία των Παρισίων, Οι θεατρίνοι, Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, Έντα Γκάμπλερ, Πρόσωπο με πρόσωπο, Βυσσινόκηπος (με μεγάλη επιτυχία), Διαμάντια και μπλουζ.

Στο αρχαίο θέατρο έπαιξε επίσης στα έργα: Αντιγόνη, Εκκλησιάζουσες, Λυσιστράτη Θεσμοφοριάζουσες, Κλυταιμνήστρα, Μήδεια, Ηλέκτρα και Οιδίπους Τύραννος.

H Τζένη Καρέζη εμφανίσθηκε και στην ελληνική τηλεόραση στις τηλεοπτικές σειρές: Μαρίνα Αυγέρη, Η μεγάλη περιπέτεια, Μαύρη χρυσαλλίδα

Επίσης έπαιξε σε πολλά κινηματογραφικά έργα όπως: Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (1955), Λατέρνα, φτώχεια και γαρίφαλο (1957), Δελησταύρου και υιός (1957), Η θεία απ’το Σικάγο (1957), Μια λατέρνα, μια ζωή (1958), Το τρελοκόριτσο (1958), Η λίμνη των πόθων (1958), Ταξίδι με τον έρωτα (1959), Ραντεβού στην Κέρκυρα (1960), Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960), Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα (1960), Η νύφη το ‘σκασε (1962), Τα Κόκκινα Φανάρια (1963), Λόλα (1964), Δεσποινίς Διευθυντής (1964), Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968) κ.ά.

Η Τζένη Καρέζη με τον Κώστα Καζάκο και το γιο τους

Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Ιουλίου 1992, μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο.

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή
Φωτογραφίες από το Αρχείο του Δ.Ο.Λ.
Ειρήνη Σπυροπούλου

http://entertainment.in.gr

Leave A Response