Παθήσεις Χοληδόχου Κύστεως

Παθήσεις Χοληδόχου Κύστεως

Χολολιθίαση – Χολοκυστίτιδα

Τα προβλήματα στην χοληδόχο κύστη συνήθως προκαλούνται από την παρουσία χολολίθων –

«Χολολιθίαση»: μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα που σχηματίζονται στην χοληδόχο κύστη ή στον χοληδόχο πόρο.

Χοληδοχος Κύστη

Χολολιθίαση
Tο παρελθόν…

Οταν ο χειρουργός σας συστήσει να υποβληθείτε σε επέμβαση χολοκυστεκτομής, ίσως να σκεφθείτε κάποιο φίλο ή συγγενή, ο οποίος υπεβλήθη στην ίδια επέμβαση αρκετά χρόνια πριν.

Είχαν μία μεγάλη τομή και πιθανόν αρκετό πόνο μετά την επέμβαση. Παρέμειναν στο νοσοκομείο για μία εβδομάδα και επέστρεψαν στις κανονικές δραστηριότητες τους μετά από έξη εβδομάδες. Ισως, λοιπόν, ανησυχείττε για μία παρόμοια εμπειρία. Ισως, να μην μπορείτε να λείψετε από την εργασία σας ή να επιστρέψετε σε πλήρη δραστηριότητα μετά από ένα μήνα ή και περισσότερο.

Το παρόν…

Μία νέα τεχνική με μεγάλα πλεονεκτήματα. Η χολοκυστεκτομή είναι μία από τις πιό διαδεδομένες χειρουργικές επεμβάσεις. Σήμερα, οι περισσότερες επεμβάσεις χολής γίνονται λαπαροσκοπικά. Ο ιατρικός όρος για την επέμβαση αυτή είναι Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή.

Αντί για μία τομή πέντε επί επτά εκατοστά, η επέμβαση απαιτεί 4 μικρές οπές στην κοιλιακή χώρα.

Ο ασθενής συνήθως έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Ο ασθενής συνήθως έχει γρηγορότερη ανάρρωση απ’ ότι στην κλασσική χειρουργική. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι μετά από μία ημέρα και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ γρήγορα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗ ;

Η χοληδόχος κύστις είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από την δεξιά πλευρά του ήπατος.

Ο κύριος σκοπός του είναι να συγκεντρώνει το πεπτικό υγρό (χολή) που παράγεται από το ήπαρ. Το υγρό αυτό ελευθερώνεται από την χοληδόχο κύστη μετά το φαγητό βοηθώντας στην πέψη. Η χολή ταξιδεύει μέσω στενών σωληνοειδών καναλιών (χοληδόχος πόρος) μέσα στο λεπτό έντερο.

Χοληδόχος Κύστη

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως δεν σχετίζεται με καμμιά διαταραχή της πέψης στους περισσότερους ασθενείς.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΟΛΗ ;

Τα προβλήματα στην χοληδόχο κύστη συνήθως προκαλούνται από την παρουσία χολολίθων – ( «Χολολιθίαση» ): μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα που σχηματίζονται στην χοληδόχο κύστη ή στον χοληδόχο πόρο.

Χολολιθίαση - Χολοκυστίτιδα - Παγκρεατίτιδα

Δεν είναι σίγουρο για ποιό λόγο σε κάποιους ανθρώπους δημιουργούνται χολόλιθοι.

Δεν υπάρχουν γνωστοί τρόποι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία χολολίθων.

Οι πέτρες αυτές μπορεί να μπλοκάρουν την ροή της χολής έξω από την χοληδόχο κύστη προκαλώντας την διόγκωσή της με αποτέλεσμα οξύ κοιλιακό άλγος, εμέτους, δυσπεψία και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό.

Εάν ο χολόλιθος μπλοκάρει τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί να προκληθεί ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος).

Χοληδόχος  πόρος

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑ – ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ;

Οταν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα, μετά την κλινική εξέταση…

Το υπερηχογράφημα είναι η περισσότερο συνηθισμένη εξέταση που χρησιμοποιείται για την εύρεση των χολολίθων.

Υπερηχογράφημα χολής

Σε κάποιες περισσότερο περιπτώσεις, άλλες ακτινολογικές εξετάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθεί το πρόβλημα.

Οι χολόλιθοι δεν αποβάλλονται από μόνοι τους. Κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν προσωρινά με φαρμακευτική ή διαιτητική αγωγή, όπως μείωση λήψης λιπαρών ουσιών. Αυτή η αγωγή έχει περιορισμένα και προσωρινά ποσοστά επιτυχίας. Τα συμπτώματα της χολολιθίασης θα συνεχισθούν μέχρι να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστις.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, αποτελεί την πλέον δημοφιλή, παγκοσμίως διενεργούμενη λαπαροσκοπική επέμβαση, απολύτως ενδεικνυόμενη για την λιθίαση της χοληδόχου κύστεως, αλλά και άλλες παθησεις όπως πολυποδίαση, χοληστερίνωση, αδενομύωση και λετουργικές διαταραχές αυτής.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ και ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η επέμβαση επιτελείται με γενική αναισθησία, ενώ είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει:

  • Αιματολογικό έλεγχο (γενική αίματος)
  • Βιοχημικό-ηπατολογικό έλεγχο (σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, τρανσαμινάσες, γGt, αλκαλική φωσφατάση, χολερυθρίνη)
  • Ελεγχο πηκτικότητος (Χρόνος προθρομβίνης-INR, και APTT).
  • Kαρδιολογικό έλεγχο (ΗΚΓ και καρδιολογική εκτίμηση και αν χρειαστεί υπερηχογράφημα-tripplex καρδίας)
  • Ακτινογραφία θώρακος και αν χρειαστεί πνευμονολογική εκτίμηση και σπιρομέτρηση.

Ολες οι ως άνω εξετάσεις και εκτιμήσεις γίνονται στην κλινική την ημέρα της επέμβασης, ενώ στην κλινική «Λευκός Σταυρός» μπορεί να γίνουν και προθύστερα κατόπν συνεννοήσεως.

Οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει πρόσφατο υπερηχογράφημα ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος κλπ, και θα πρέπει να έχει διευκρινισθει απο τον χειρουργό η αρτιότητα και απόλυτη απουσία προβλήματος απο τον χοληδόχο πόρο (λιθίαση, λάσπη, ιστορικό παγκρεατίτιδος κλπ)!

Οποιαδήποτε ένδειξη οτι πιθανολογείται πρόβλημα στον χοληδόχο πόρο, ΠΑΝΤΑ ελέγχεται απο τον χειρουργό και στην περίπτωση υποψίας καθορίζεται έλεγχος με MRCP (magnetic retrograde cholangio-pancreatography) – δηλαδή – μαγνητική χολαγγειοπαγρεατογραφία, όπου ελέγχεται απόλυτα ο χοληδόχος πόρος.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και προγραμματιστεί η επίλυση της λιθίασης του χοληδόχου πόρου, η οποία και γίνεται εύκολα με την διαδικασία της ERCP (ενδοσκοπικής ανάστροφης χολαγγειοπαγκρεατογραφίας και ενδοσκοπικής αφαίρεσης λίθων).
Η ως άνω διαδικασία επιτελείται απο εξειδικευμένο συνεργάτη μας επεμβατικό γαστρεντερολόγο – παρουσία αναισθησιολόγου, και θα πρέπει να προηγηθεί της λαπαροσκοπικής επεμβάσεως.

λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκοπική επέμβαση επιτελείται με χορήγηση γενικης αναισθησίας, απο συνεργάτη μας έμπειρο αναισθησιολόγο, ατραυματικά και αναίμακτα, με διενέργεια μικρών τομών των 5 χιλιοστών, και με διενέργεια χαμηλών πιέσεων αερίου, προς πλήρη αποφυγη του μετεγχειρητικού πόνου και αισθήματος δυσφορίας.

Η διαδικασία επιτελείται λόγω της εμπειρίας ταχύτατα, σε διάστημα μικρότερο της μισής ώρας χειρουργικού χρόνου, ενώ ο ασθενής παραμένει στην ανάνηψη για 10-20 λεπτά και μετάφέρεται στο δωμάτιο του έχοντας μόνον ορρό για λίγες ώρες

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας αρχίζει σταδιακή επανασίτιση με υγρά και υδρική δίαιτα, ενώ έμπειρο προσωπικό κινητοποιεί τον ασθενή, ο οποίος και μπορεί να περπατήσει άφοβα στον όροφο του νοσοκομείου.

Την επομένη γίνεται εξιτήριο, παράδοση οδηγιών και συνταγογράφηση των απαιτούμενων φαρμάκων!

ΤΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ;

Την προηγουμένη του χειρουργείου αποφύγετε να φάτε ή να πιείτε μετά τα μεσάνυχτα.
Να κάνετε μπάνιο την προηγούμενη νύχτα ή το πρωί της ημέρας του χειρουργείου.
Αν έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητος ένα κλύσμα ή κάποια αντίστοιχη προετοιμασία θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα συμβουλευθείτε τον χειρουργό σας.
Αν λαμβάνετε φάρμακα σε καθημερινή βάση ενημερώστε τον χειρουργό σας και ίσως να πρέπει να πάρετε κάποια από αυτά το πρωί της επέμβασης με μία γουλιά νερό.
Αν παίρνετε για κάποιο λόγο ασπιρίνες, αντιπηκτικά ή φάρμακα για αρθρίτιδα πρέπει να συζητήσετε με τον χειρουργό σας για τον κατάλληλο χρόνο που θα πρέπει να διακόψετε τα φάρμακα πριν την επέμβαση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ;

Υπό γενική αναισθησία, ώστε ο ασθενής να είναι κοιμισμένος καθ’όλη την διάρκεια του χειρουργείου.

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Χρησιμοποιώντας ένα στενό σωλήνα, ο χειρουργός εισέρχεται στην κοιλιά από τον αφαλό.

Ενα λαπαροσκόπιο (ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο) συνδεδεμένο σε μία ειδική κάμερα εισάγεται διαμέσου του σωλήνα, δίνοντας στον χειρουργό μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη μίας τηλεόρασης.

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Αλλοι σωλήνες εισάγονται , οι οποίοι επιτρέπουν στον χειρουργό να χωρίσει, απαλά, την χοληδόχο κύστη από αυτά που την συγκρατούν και να την αφαιρέσει μέσω μίας από τις οπές.

Πολλοί χειρουργοί κάνουν μία ειδική ακτινογραφία, η οποία ονομάζεται χολοαγγειογραφία, για να εντοπίσουν πέτρες, οι οποίες είναι πιθανόν να βρίσκονται μέσα στα κανάλια του χοληδόχου πόρου.

Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, ο χειρουργός κλείνει τις μικρές τομές με ένα ή δύο ράμματα ή με ειδική χειρουργική ταινία.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ;

Σε ένα μικρό αριθμό ασθενών η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν είναι εφικτή όταν δεν μπορούμε να δούμε ή να πιάσουμε τα όργανα αποτελεσματικά.

Όταν ο χειρουργός κρίνει ότι είναι πιο ασφαλές να μετατρέψει μία λαπαροκοπική επέμβαση σε ανοικτή, αυτό δεν σημαίνει επιπλοκή.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για μία ανοικτή επέμβαση μπορεί να είναι ιστορικό προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιακή χώρα, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον ιστό, ή αιμορραγία κατά την διάρκεια του χειρουργείου. Η απόφαση να γίνει ανοικτή επέμβαση έγκειται στην κρίση του χειρουργού σας. Μία απόφαση που μπορεί να ληφθεί τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια του χειρουργείου. Είναι μία απόφαση, η οποία έχει να κάνει καθαρά με την ασφάλεια του ασθενούς.

Παρ’ολα αυτά η πιθανότητα μετατροπής σε ανοικτή επέμβαση εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά και απο την εμπειρία του χειρουργού και της λαπαροσκοπικής ομάδος!

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ;

Οι περισσότεροι ασθενείς μετά από μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή εξέρχονται από το νοσοκομείο την επομένη της επεμβάσεως. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, μπορούν να φύγουν και την ίδια ημέρα.

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ;

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός επτά ημερών από την ημέρα της επέμβασης. Φυσικά, αυτό εξαρτάται και από την φύση της δουλειάς τους. Ασθενείς, οι οποίοι εργάζονται σε γραφείο συνήθως επιστρέφουν σε λίγες ημέρες ενώ, ασθενείς, οι οποίοι κάνουν χειρωνακτική εργασία ή σηκώνουν βάρη χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Οι ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται στην κλασσική επέμβαση συνήθως δεν μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες πριν από τέσσερις ή έξη εβδομάδες.

ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΗΜΑΔΙ ;

Φυσικά, όχι. Χρησιμοποιώντας την λαπαροσκοπική τεχνική, ο χειρουργός αποφεύγει μεγάλες τομές αφήνοντας τον ασθενή με τέσσερα μόνο μικρά σημάδια.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ;

Πολυάριθμες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι ο βαθμός επιπλοκών από μία λαπαροσκοπική επέμβαση χολοκυστεκτομής όταν, βέβαια, αυτή γίνεται από ένα σωστά εκπαιδευμένο και έμπειρο χειρουργό, είναι ανάλογος με τον βαθμό επιπλοκών από μία επέμβαση χολοκυστεκτομής με την κλασσική μέθοδο.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ;

Παρόλο ότι υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με οποιοδήποτε είδος επέμβασης, η ευρεία πλειοψηφία των ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονται σε μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχουν ελάχιστες ή και καθόλου επιπλοκές και είναι ικανοί να επιστρέψουν σύντομα στις κανονικές τους δραστηριότητες.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ;

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως είναι μία από τις συχνότερες επεμβάσεις και υπάρχει κάποιος μετεγχειρητικός πόνος. Επίσης, δεν είναι σπάνιο να εμφανισθεί ναυτία και έμετοι.

Αμέσως μόλις, η κατανάλωση υγρών ή κάποιας ελαφριάς τροφής γίνουν ανεκτά από τον ασθενή, τότε μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια ή την επομένη ημέρα της επέμβασης.

Η μετεγχειρητική δραστηριότητα εξαρτάται από το πώς αισθάνεται ο ασθενής. Το περπάτημα είναι κάτι που συνιστάται. Ο ασθενής μπορεί να αφαιρέσει τις γάζες και να κάνει μπάνιο μία ημέρα μετά την επέμβαση.

Συνήθως, οι ασθενείς είναι ικανοί να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης, της άρσης ελαφρών βαρών και της δουλειάς, περίπου μέσα σε μία εβδομάδα.

Γενικώς, η ανάρρωση θα πρέπει να είναι προοδευτική από την στιγμή, που ο ασθενής επιστρέψει στο σπίτι του.

Η εμφάνιση πυρετού, κιτρίνισμα του δέρματος ή των οφθαλμών, επιδείνωσις του κοιλιακού άλγους, φούσκωμα, επίμονος ναυτία ή έμετοι είναι ενδείξεις ότι υπάρχει κάποια επιπλοκή και ο χειρουργός σας πρέπει να ενημερωθεί αμέσως.

Θα πρέπει να ορίσετε ένα ραντεβού με τον χειρουργό σας εντός δύο εβδομάδων από το χειρουργείο ακόμη και αν η μετεγχειρητική σας πορεία είναι ομαλή.

Leave A Response