Ένα μουσείο για τον Τσιτσάνη

Ένα μουσείο για τον Τσιτσάνη

 

Μουσείο για έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, τον Βασίλη Τσιτσάνη, ετοιμάζεται στην γενέτειρα πόλη του, τα Τρίκαλα. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και αναμένεται να στοιχίσει περίπου 2.800.000 ευρώ.

Το κεντρικό κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων που ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα θα μετατραπεί σε μουσείο Τσιτσάνη, έπειτα από την ένταξη του στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Το έργο “Δημιουργία κέντρου έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης” είναι προϋπολογισμού 2.816.109 ευρώ και η συγχρηματοδότηση του γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσοστό 85%.

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσης του κτιρίου, η οποία θα εξασφαλίσει τη φυσική διατήρηση του μνημείου. Η αποκατάσταση του κτιρίου θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και ένας χώρος με αναφορές στη μουσική δημιουργία Τρικαλινών συνθετών στον πάνω όροφο, που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες, με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.

Δικαιούχος του έργου είναι το υπουργείο Πολιτισμού. Με συναφθείσα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Τρικκαίων και Περιφέρειας Θεσσαλίας επιμερίζεται η αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου. Ειδικότερα, το 1ο υποέργο υλοποιείται από την 19η ΕΒΑ Τρικκαίων, ενώ το 2ο υποέργο από τον Δήμο Τρικκαίων.

Βασίλης Τσιτσάνης (18 Ιανουαρίου 1915  – 18 Ιανουαρίου 1984)

“Η αριστοκρατία των Τρικάλων με χλεύαζε. Ήμουν παιδάκι και με περιφρονούσαν. Εγώ όμως πήρα την εκδίκησή μου με τις μετέπειτα επιτυχίες μου”.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα και από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική, ξεκινώντας να παίζει μαντολίνο, βιολί και μπουζούκι. Στα 20 του χρόνια κατηφορίζει στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομική, όμως, η αγάπη του για τη μουσική υπερισχύει. Κάνει την πρώτη του δημόσια μουσική εμφάνιση, στο μαγαζί “Μπιζέλια”  και λίγο αργότερα έρχεται σε επαφή με τον τραγουδιστή Δημήτρη Περδικόπουλο. Με τη βοήθεια του Περδικόπουλου και τη στήριξη της ODEON ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια.

Πριν τον πόλεμο γράφει κάποια εξαιρετικά τραγούδια τα οποία ηχογραφεί με τη φωνή του φίλου του Δημήτρη Περδικόπουλου αλλά και πολλών σπουδαίων τραγουδιστών της εποχής. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει το δικό του ουζερί και εκεί γράφει μερικά από τα πιο επιτυχημένα του τραγούδια. Με το τέλος του πολέμου, επιστρέφει στην Αθήνα και ξεκινάει να ηχογραφεί ό,τι είχε γράψει.

Χάρη σε αυτόν, αναδείχθηκε το ταλέντο τραγουδιστών όπως η Σωτηρία Μπέλλου, η Μαρίκα Νίνου και ο Πρόδρομος Τσαουσάκης. Μετά τη δικτατορία ξεκινάει μία σειρά συναυλιών σε στάδια και ανοιχτούς, εξωτερικούς χώρους, γεγονός που συνέβαινε για πρώτη φορά για λαϊκά τραγούδια.

Τραγούδια του ερμηνεύουν μεταξύ άλλων ο Καζαντζίδης, ο Μπιθικώτσης,ο Γαβαλάς, ο Αγγελόπουλος, η Γκρέυ, η Πόλυ Πάνου, η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Σταμάτης Κόκοτας κι από κάποιο σημείο και κάτω, κατ’ εξοχήν ο ίδιος.

Από τα πιο γνωστά του είναι:  “Ίσως αύριο (1958), “Τα λιμάνια” (1962), “Τα ξένα χέρια”(1962), “Μείνε αγάπη μου κοντά μου”(1962), “Κορίτσι μου όλα για σένα”(1967), “Απόψε στις ακρογιαλιές”(1968), “Κάποιο αλάνι”(1968), “Της Γερακίνας γιός”(1975),”Δηλητήριο στη φλέβα”(1979).

Το 1980 με πρωτοβουλία της UNESCO ηχογραφείται ένας διπλός δίσκος με τίτλο “Χάραμα” – έτσι λεγόταν το μαγαζί στο οποίο ο Τσιτσάνης εμφανιζόταν τα τελευταία 14 χρόνια της καριέρας του και της ζωής του. Σ’ αυτό το δίσκο παίζει μια σειρά από κλασικά του τραγούδια αλλά και πολλά αυτοσχεδιαστικά κομμάτια στο μπουζούκι.

Ο δίσκος αυτός με την έκδοσή του στην Γαλλία (1985) παίρνει το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας Charles Gross. Όμως στο μεταξύ ο κορυφαίος δημιουργός έχει φύγει για πάντα.

Το 1984, ακριβώς την ημέρα των γενεθλίων του (18 Ιανουαρίου), πεθαίνει στο νοσοκομείο Brompton του Λονδίνου ύστερα από επιπλοκές μιας εγχείρησης στους πνεύμονες. Μέχρι και 24 μέρες πριν εμφανιζόταν κανονικά σε κέντρο και δούλευε καινούργια τραγούδια.

http://www.pathfinder.gr

Leave A Response