106 ετών ο Παναθηναϊκός

106 ετών ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει σήμερα τα γενέθλιά του και συμπληρώνει 106 χρόνια ζωής στον αθλητισμό και την ελληνική κοινωνία. Οι «πράσινοι» ιδρύθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου του 1908 από τον Γιώργο Καλαφάτη. Ο ιδρυτής του «τριφυλλιού» είχε αποχωρήσει από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, μαζί με άλλους αθλητές, μετά την απόφαση της διοίκησης να καταργήσει το τμήμα ποδοσφαίρου.

Οι συγκεκριμένοι αθλητές έλαβαν την απόφαση να δημιουργήσουν μια ομάδα με το αρχικό της όνομα να έιναι Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών. Πέρα από τον Γιώργο Καλαφάτη, τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη ήταν οι Αλέξανδρος Καλαφάτης, Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας και Γαρουφαλιάς.

Το 1910 το όνομα άλλαξε σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος, ενώ το 1922 άλλαξε εκ νέου σε Παναθηναϊκός Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος. Τελικά, το 1924, το όνομα άλλαξε για τελευταία φορά σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος. Ως έμβλημα του συλλόγου επιλέχθηκε το τριφύλλι, το οποίο πρότεινε ο Μιχάλης Παπάζογλου και σχεδιάστηκε από τον Γιώργο Χατζόπουλο, ο οποίος ήταν μέλος του Παναθηναϊκού και διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης. Ο Παπάζογλου φορούσε το τριφύλλι στην ομάδα της Χαλκηδόνας Κωνσταντινούπολης. Επίσης, επιλέχθηκε το πράσινο χρώμα, για τις εμφανίσεις του συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια των ετών και μετά την ίδρυσή του, ο Παναθηναϊκός άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλα αθλήματα. Στα 106 χρόνια της ιστορίας του, ο Παναθηναϊκός έχει εκατοντάδες τίτλους σε όλα τα αθλήματα, με το τμήμα μπάσκετ να έχει χαρίσει ήδη έξι πρωταθλήματα Ευρώπης στον σύλλογο.

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τόνισε στην εφημερίδα «Πράσινη» για τα γενέθλια του «τριφυλλιού»: «Ο αγαπημένος μας Παναθηναϊκός γιορτάζει σήμερα 106 χρόνια ζωής και προσφοράς στον αθλητισμό και την κοινωνία. Υπάρχει κάτι που έμεινε σταθερό στο μυαλό και την ψυχή μας: η περηφάνιά μας για τον ενδοξότερο σύλλογο της Ελλάδας. Η ανατριχιαστική αίσθηση ότι αγαπάμε και υπηρετούμε-ο καθένας με τις δυνάμεις του-τον μεγάλο Παναθηναϊκό. Είμαστε περήφανοι ως Παναθηναϊκοί γιατί διαφέρουμε, πετύχαμε τα πάντα με τις δικές μας δυνάμεις χωρίς άνωθεν εντολές ή δώρα. Έτσι θα συνεχίσουμε και γι’ αυτό διαφέρουμε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος τόνισε: «Ο μεγαλύτερης ελληνικός σύλλογος συμπληρώνει 106 χρόνια ζωής, δόξας και ιστορίας. Σαν φίλαθλος αυτού του σωματείου, αλλά κι έχοντας την τιμή να βρίσκομαι στην προεδρία της ομάδας ποδοσφαίρου του σωματείου, εύχομαι πάνω από όλα υγεία σε όλη την παναθηναϊκή οικογένεια, σύντομα να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες και να τραγουδάμε ξανά μαζί το ‘Πρωταθλητή σε όλα τα σπορ παντοτινέ’».

 

http://www.novasports.gr

Leave A Response