Κύστες ωοθηκών

Κύστες ωοθηκών

Τι είναι;

Μια κύστη ωοθηκών είναι ένας σάκος γεμάτο με υγρό ή ημιστέρεο  υλικό που σχηματίζεται πάνω ή στο εσωτερικό μίας από τις ωοθήκες.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κύστεων, πολλές από τις οποίες είναι φυσιολογικές και αβλαβείς (καλοήθεις). Λειτουργικές κύστες, οι οποίες δεν έχουν σχέση με ασθένειες, εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της ωορρηξίας. Οι λειτουργικές κύστες γενικά συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου χωρίς κάποια ειδική θεραπεία.

Οι λειτουργικές κύστες των ωοθηκών δεν πρέπει να συγχέονται με άλλα είδη κύστεων που σχετίζονται με ασθένειες. Περιπτώσεις όπως αυτή του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών και του καρκίνου των ωοθηκών, σχετίζονται με την ανάπτυξη κύστεων πάνω στις ωοθηκές.

Συμπτώματα

Ορισμένες μικρότερες κύστες δεν προκαλούν συμπτώματα. Μεγαλύτερες κύστες μπορεί να προκαλέσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • • Μια αλλαγή στην κανονική έμμηνο ρύση
  • • Πυελικό πόνο ή αμβλύ πόνο στην πλάτη
  • • Ένα αίσθημα πληρότητας (φούσκωμα) στο κάτω μέρος της κοιλιάς
  • • Πόνο κατά τη συνουσία
  • • Επώδυνες περιόδους

Μερικά παρατεταμένα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια ορμονική ανισορροπία που προκαλεί ακανόνιστες περιόδους και άλλα ορμονικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της στειρότητας. Ένα ακόμη σύμπτωμα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνει την αυξημένη τριχοφυΐα σώματος.

Τι προκαλεί μία κύστη ωοθηκών;

Η ακριβής αιτία των κύστεων των ωοθηκών δεν είναι γνωστή, αλλά τείνουν να σχηματίζονται όταν η ωοθήκη παράγει μεγάλη ποσότητα της οιστρογόνου ορμόνης.

Διάγνωση

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση μίας κύστης ωοθηκών είναι οι ακόλουθες:

  • Μια γυναικολογική εξέταση – Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα εργαλείο για τη διεύρυνση του κόλπου, η οποία επιτρέπει στον γιατρό να εξετάσει τον κόλπο, τον τράχηλο και τη μήτρα. Επίσης ο γιατρός ψηλαφίζει, τα αναπαραγωγικά όργανα για τυχόν εξογκώματα ή αλλαγές.
  • Οι εξετάσεις αίματος – Χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των επιπέδων ορισμένων ορμονών στο αίμα.
  • Υπερηχογράφημα – Χρησιμοποιούνται τα ηχητικά κύματα για την απεικόνιση των εσωτερικών οργάνων του σώματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανίχνευση κύστεων στις ωοθήκες.
  • Λαπαροσκόπηση – Αυτή είναι μια επέμβαση, που γίνεται στο χειρουργείο, κατά την οποία ο γιατρός εισάγει μια μικρή συσκευή μέσω μιας τομής στην κοιλιακή χώρα. Έτσι παρατηρεί τα αναπαραγωγικά όργανα και την πυελική κοιλότητα, με τη χρήση της συσκευής. Κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκόπησης, μπορούν να αφαιρεθούν μικρές κύστες ή δείγματα ιστών περαιτέρω εξέταση.

Πώς είναι μια κύστη ωοθηκών αντιμετωπίζεται;

Οι λειτουργικές κύστες των ωοθηκών συνήθως υποχωρούν χωρίς κάποια θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα που περιέχουν ορμόνες για να σταματήσει την ωορρηξία. Αν δεν έχετε ωορρηξία, δεν θα σχηματίσετε λειτουργικές κύστες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για να αφαιρέσετε μια κύστη.

Τύποι χειρουργικών επεμβάσεων

Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που χρησιμοποιείται εξαρτάται από το μέγεθος της κύστης και πώς εμφανίζεται στο υπερηχογράφημα. Οι διάφορες επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν:

Λαπαροσκόπηση – Αυτή είναι μια διαδικασία κατά την οποία εισάγει ο γιατρός μια μικρή συσκευή μέσα από μια τομή στην κοιλιακή χώρα. Αυτός ή αυτή απόψεις των αναπαραγωγικών οργάνων και της πυελικής κοιλότητας, χρησιμοποιώντας τη συσκευή. Αν η κύστη είναι μικρή, ο γιατρός μπορεί να την αφαιρέσει μέσω μικροσκοπικών τομών στην ηβική γραμμή.

Λαπαροτομία – Αυτή η επέμβαση χρησιμοποιεί μια μεγαλύτερη τομή για την αφαίρεση της κύστης. Η κύστη θα ελεγχθεί για καρκίνο. Αν υπάρχει καρκίνος, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει τη μία ή και τις δύο ωοθήκες, τη μήτρα, μια πτυχή του λιπώδους ιστού που ονομάζεται επίπλουν και κάποιους λεμφαδένες.

Ποιες είναι οι επιπλοκές μιας κύστης ωοθηκών;

Αν μια κύστη σπάσει, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και πρήξιμο στην κοιλιά.

Δυνατόν να προληφθούν κύστες των ωοθηκών;

Η λήψη φαρμάκων που περιέχουν ορμόνες (όπως τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων) θα σταματήσει την ωορρηξία. Ωστόσο, πολλές γυναίκες που λαμβάνουν μικρή δόση αντισυλληπτικών από το στόμα μπορεί ακόμη να έχουν ωορρηξία. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών από το στόμα μειώνει το σχηματισμό της κύστεων ωοθηκών, πολλοί γιατροί εξακολουθούν να συμμερίζονται αυτή την άποψη.

http://www.iator.gr/

Leave A Response