Επεισόδια σε διαδηλώσεις για τη λιτότητα σε Ρώμη, Τορίνο, Βενετία

Επεισόδια σε διαδηλώσεις για τη λιτότητα σε Ρώμη, Τορίνο, Βενετία

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή στη Ρώμη, το Τορίνο και τη Βενετία μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη λιτότητα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που οργανώνει το τελευταίο διάστημα το κίνημα Φορκόνι των αγροτών και των φορτηγατζήδων.

Φοιτητές εκτόξευσαν μπαλόνια με μπογιά εναντίον αστυνομικών στο Τορίνο της βορειοδυτικής Ιταλίας, η οποία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και έχει εξελιχθεί σε εστία των διαδηλώσεων.

Το κίνημα Φαρκόνι ξεκίνησε από τη Σικελία και σε αυτό εντάχθηκαν αρχικά αγρότες που δυσανασχετούσαν με την αύξηση των φόρων και φοβούνταν ότι με την εφαρμοζόμενη πολιτική θα εξαφανιστούν οι μικροκαλλιέργειες. Στις τάξεις του έχουν ενταχθεί πλέον τεχνίτες, έμποροι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες οδηγοί και άλλοι.

Στη Βενετία, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών διαδηλωτών κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν και δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Στη Ρώμη, ακροδεξιοί διαδηλωτές που φορούσαν μάσκες στα χρώματα της ιταλικής σημαίας συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατέβασαν την ευρωπαϊκή σημαία, προτού επέμβουν οι αστυνομικοί και να τους διαλύσουν.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική γιατί πρόκειται για την έκφραση μιας βαθιάς κοινωνικής αναταραχής”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Φλάβιο Ζανονάτο στα εγκαίνια ενός εργοστασίου κοντά στο Μιλάνο. «Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας και να ξαναδώσουμε στη χώρα την ορμή της» πρόσθεσε.

Το κίνημα των Φορκόνι, το οποίο έχει ως σύμβολο το δικράνι των αγροτών, ετοιμάζεται να οργανώσει επιχείρηση διακοπής της κυκλοφορίας στο κέντρο της Ρώμης από την Τετάρτη και μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, δηλαδή να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές και να αλλάξει πλήρως η πολιτική ηγεσία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Leave A Response