Σούπερ-μπότοξ για τους δυνατούς πόνους!

Σούπερ-μπότοξ για τους δυνατούς πόνους!

Μία και μόνη έγχυση από ένα σούπερ-μπότοξ μπορεί να καταπραΰνει για μήνες τον πόνο του καρκίνου, της αρθρίτιδας και άλλων διαταραχών, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο στη μέση, ημικρανίες και οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή επίσης μπορεί να ωφεληθούν από το νέο φάρμακο, το οποίο περιέχει επίσης μία ουσία που παράγει το μικρόβιο του τετάνου.

Το φάρμακο επινόησαν 22 επιστήμονες από 11 ερευνητικά ιδρύματα, με επικεφαλής τον δρα Μπάζμπεκ Ντάβλετοβ, καθηγητή Βιοϊατρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Οι ερευνητές ουσιαστικά χρησιμοποίησαν δύο «δηλητήρια» για την παρασκευή του.

Το ένα είναι η αλλαντοτοξίνη Α (ή τοξίνη της αλλαντίασης) – το κύριο συστατικό του μπότοξπου παράγεται από το βακτήριο κλωστρίδιο της αλλαντίασης (clostridium botulinum), αποτελεί μία από τις ισχυρότερες νευροτοξίνες στον κόσμο και «διορθώνει» τις ρυτίδες επειδή επιδρά στους μυς.

Το δεύτερο είναι μία τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο του τετάνου – δηλαδή η τοξίνη τετανοσπασμίνη που παράγεται από το κλωστρίδιο του τετάνου (clostridium tetani).

Η αλλαντοτοξίνη δρα εμποδίζοντας την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων με τα μυϊκά, με αποτέλεσμα διακοπή (παράλυση) της κίνησης των μυών.

Είναι εξάλλου καλά γνωστό ότι μπορεί να δράσει και αναλγητικά, εμποδίζοντας την μετάδοση των μηνυμάτων του πόνου.

Ωστόσο, ο φόβος της παράλυσης των μυών αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην ευρεία χρήση της ως αναλγητικού.

Για να υπερπηδήσουν αυτό το εμπόδιο, ο δρ Ντάβλετοβκαι οι συνεργάτες του ανέμιξαν τμήματα της αλλαντοτοξίνης με τμήματα της τετανοσπασμίνης, δημιουργώντας ένα «χιμαιρικό» μόριο, το οποίο απεδείχθη ότι «μπορεί να καταπραΰνει την υπερευαισθησία στον φλεγμονώδη πόνο», όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Bioconjugate Chemistry».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τοξίνη του τετάνου «μεταφέρει» την παυσίπονη αλλαντοτοξίνη στο νωτιαίο μυελό, όπου σταματά τη μετάδοση των μηνυμάτων του πόνου προς τον εγκέφαλο, δίχως όμως να παραλύει τους ασθενείς.

Το νέο μόριο δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε ζώα και οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα τις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους. Αν όλα πάνε καλά, εκτιμούν ότι το φάρμακό τους θα μπορούσε να διατεθεί για ευρεία χρήση μέσα στην επόμενη πενταετία.

Είναι, δε, τόσο ισχυρό, ώστε πιστεύουν πως με μία και μόνο ένεση, οι ασθενείς θα μπορούν να απαλλαγούν για μήνες από τον πόνο τους.
http://ikypros.com/

Leave A Response