Οι «ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ»

Οι «ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ»

Κατά τις δεκαετίες του 60 – 70, στην χώρα μας υπήρχαν 80 γκρουπ ποπ, και ροκ μουσικής.
Τα συγκροτήματα αυτά, άφησαν τραγούδια, τα οποία τα ακούμε ακόμα και σήμερα από τα διάφορα μουσικά σχήματα!
Ένα από τα συγκροτήματα εκείνης της δεκαετίας, ήταν και οι «ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ», συγκρότημα που το αποτελούσαν οι: Ιπποκράτης (Τσάρλι) Εξαρχοπουλος – κιθάρα, φωνή, Δέσποινα Γλέζου – κιθάρα, φωνή, Στέλιος Φωτιάδης – μπάσο, φωνή, και Chris King – φωνή.

Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα το συγκρότημα «ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ».
Η ιδέα της δημιουργίας του ξεκίνησε από τον Στέλιο Φωτιάδη, ο οποίος είχε πριν μια πολύ καλή πορεία σε ένα «επεισοδιακό» γκρουπ, τους Fratelli, καθώς και στους Atomics, ενώ η Γλέζου είχε χαρακτηριστεί εκείνη την εποχή ως η πλέον ροκ γυναικεία φυσιογνωμία.
Το συγκρότημα ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, και τον Σεπτέμβρη του 72, τους βρίσκουμε να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Δώσ’ μου το χέρι σου», κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο, και την καθολική αποδοχή του κόσμου.
Έτσι, την ίδια χρονιά ηχογραφούν και το άλμπουμ «ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ» που σας προτείνουμε, το οποίο σημείωσε εντυπωσιακές πωλήσεις αλλά και ένας ικανός αριθμός από επταιντσα, με κομμάτια τα οποία τα διέκρινε η «ηλεκτρική μπαλάντα», αλλά και τα υπέροχα φωνητικά.
Όλα πήγαιναν καλά για το γκρουπ, η πορεία του ήταν διαρκώς ανοδική, οι συναυλίες ανά το Πανελλήνιο δεκάδες, αλλά όλα τα όμορφα κάποια στιγμή τελειώνουν.
Ένα «ροζ» σκάνδαλο ανάμεσα στον τραγουδιστή Τσάρλι, τον μάνατζερ του γκρουπ Κώστα Καλαφάτη, και μιας ανήλικης θαυμάστριας τους που συνέβη στην Καβάλα, αποδεικνύεται καταστροφικό για το μέλλον του γκρουπ.
Το γεγονός έγινε πρωτοσέλιδο στον τύπο, και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δέχτηκαν εντολή να πάψουν να μεταδίδουν πλέον τα τραγούδια τους.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποκαταστήσουν τη φήμη τους στη συνέχεια, έφυγαν από το σχήμα ο Τσάρλι μαζί με την King που αναχώρησε για το Λονδίνο μαζί με τον ντραμερ των Idols Βασίλη Κωνσταντινιδη.
Τις θέσεις τους πήραν ο Μιχάλης Λαμπρόπουλος των Harlems και η Ρένα Παγκρατη.
Δυστυχώς όμως, το οριστικό «φινάλε» για το γκρουπ έρχεται το 74 από το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, όπου το τραγούδι του συγκροτήματος με τίτλο «Και Πρέπει», αντιμετωπίζει την παγερή αδιαφορία του κοινού!
Ο εξαρχοπουλος, έχοντας αποχωρήσει από το γκρουπ, επιχειρεί μια «σόλο καριέρα», με απογοητευτικά αποτελέσματα.
Η Γλέζου μετακόμισε αργότερα στο Λονδίνο, και ασχολήθηκε με την ζωγραφική.
Η Ρένα Παγκρατη, προσχώρησε στο χώρο του θεάτρου.
Ο Λαμπρόπουλος επιχείρησε μια προσωπική πορεία χωρίς κάποια αξιόλογη εξέλιξη.
Ο Στέλιος Φωτιάδης συνέχισε την διαδρομή του σαν μουσικός, και το 1976, με την βοήθεια των Μπονατσου, Ψαριανου, και Γλέζου, κυκλοφόρησε μια πολύ καλή δισκογραφική δουλειά με τίτλο «ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ».

Τον Στέλιο Φωτιάδη τον βρίσκουμε στις επόμενες δεκαετίες σαν συνθέτη, και κατόπιν σαν ιδιοκτήτη δισκογραφικής εταιρίας την οποία ίδρυσε με την γυναίκα του, την γνωστή τραγουδίστρια Γλυκερία!
Οι ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ, έχουν στο ενεργητικό τους έξι σαρανταπενταρια δισκάκια, και ένα LP.

http://www.musicheaven.gr

Leave A Response