Χρήσιμες συμβουλές για το σπίτι σας

Χρήσιμες συμβουλές για το σπίτι σας

Τα έπιπλα αφήνουν σημάδια στα χαλιά μου. Τι μπορώ να κάνω;
Τοποθετήστε για λίγα λεπτά πάνω στο προβληματικό σημείο ένα κομμάτι ύφασμα, το οποίο έχετε βρέξει και στη συνέχεια σιδερώστε το βρεγμένο ύφασμα. Με τη βοήθεια μιας βούρτσας για χαλιά τρίψτε το σημείο προς τη φορά του πέλους και μετά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το τζάκι μου καταναλώνει πολλά ξύλα. Τι να κάνω;
Συνήθως αυτό οφείλεται στο ότι το τα ξύλα που χρησιμοποιείτε είναι πολύ ξερά. Γι’ αυτό καλό είναι να μην τα αποθηκεύετε δίπλα στο τζάκι, για να μην ξεραίνονται από τη ζέστη. Αντίθετα, όσο πιο υγρά είναι τα ξύλα, τόσο πιο αργά καίγονται. Βέβαια, η μεγάλη ποσότητα υγρασίας, θα σας δυσκολέψει να ανάψετε το τζάκι. Ιδανική, λοιπόν, είναι μια μέση κατάσταση. Μπορείτε, δηλαδή, να έχετε αποθηκευμένα τα ξύλα σας σε μια αποθήκη και λίγες ώρες πριν τα χρησιμοποιήσετε να τα αφήσετε κοντά στο τζάκι για να «τραβήξουν» ζέστη και να περιοριστεί η υγρασία τους.

Πως μπορώ να αφαιρέσω λεκέ από αίμα;
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, οι λεκέδες από αίμα δεν αφαιρούνται με ζεστό νερό. Μάλιστα, το ζεστό νερό μπορεί να εξαπλώσει το λεκέ και να καταστρέψει το ρούχο. Η καλύτερη λύση είναι να πλύνετε το ρούχο σας με κρύο νερό και απορρυπαντικό.

Πως μπορώ να καθαρίσω τους λεκέδες από τους τοίχους;
Αν οι τοίχοι του σπιτιού σας έχουν λεκέδες ή έχουν αποκτήσει μια κίτρινη απόχρωση από το πέρασμα των χρόνων, μπορείτε να τους δώσετε ζωντάνια διαλύοντας σαπούνι Μασσαλίας και χυμό λεμονιού μέσα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό. Με ένα καθαρό σφουγγαράκι κουζίνας (χρησιμοποιήστε τη μαλακή του πλευρά) τρίψτε ελαφρά τα σημεία που έχουν ανάγκη. Δεν χρειάζεται να ξεβγάλετε.

Πως να αφαιρέσω την τσίχλα που κόλλησε στα ρούχα μου;
Αρκεί ένα παγάκι! Τοποθετήστε το στο σημείο που έχει κολλήσει η τσίχλα και αφήστε το πάνω για να την παγώσει. Στη συνέχεια, ξύστε την παγωμένη τσίχλα για να την αφαιρέσετε.

Πως να διώξω τα στίγματα από τους καθρέφτες μου;
Αν υπάρχουν στους καθρέφτες ή στα τζάμια σας στίγματα που επιμένουν, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να τα διώξετε με φυσικού τρόπους. Τρίψτε το σημείο που χρειάζεται με ένα πανί στο οποίο έχετε ρίξει λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού ή λίγο ξίδι και στη συνέχεια περάστε το με ένα καθαρό πανί. Το κιτρικό οξύ του λεμονιού και το οξικό οξύ του ξιδιού είναι ουσίες διαλυτικές που σας απαλλάσσουν από τα αντιαισθητικά σημάδια.

Εκτός από ναφθαλίνη, τι άλλο μπορώ να χρησιμοποιήσω κατά του σκόρου;
Αυτές τις μέρες θα έχετε ήδη αρχίσει να ανεβάζετε κουβέρτες και παπλώματα στο πατάρι. Αν, όμως, φέτος δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ναφθαλίνη και αναζητάτε φυσικούς τρόπους προστασίας των ρούχων σας, σας έχουμε τη λύση. Τα μπαχαρικά με έντονο άρωμα, όπως το γαρίφαλο, μπορούν να έχουν ανάλογη δράση με αυτήν της ναφθαλίνης. Τοποθετήστε, λοιπόν, ανάμεσα στα χαλιά ή τα ρούχα που πρόκειται να αποθηκεύσετε μερικά καρφάκια γαρίφαλο. Η έντονη οσμή τους θα κρατήσει το σκόρο μακριά από την ντουλάπα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεβάντα, αλλά και φύλλα δάφνης.

Πως μπορώ να διατηρήσω περισσότερο τα διακοσμητικά μου κεριά;
Τώρα που ο καιρός «άνοιξε» και μπορείτε να μαζευτείτε με φίλους στη βεράντα, τα κεριά είναι ο καλύτερος τρόπος να «φτιάξετε» ατμόσφαιρα. Για να παρατείνετε το χρόνο ζωής των κεριών και να μην ανησυχείτε συνεχώς για την αντικατάστασή τους, πριν τα ανάψετε βάλτε τα στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου μεταφέρονται ομοιόμορφα σε όλο το κερί, με αποτέλεσμα αυτό να παγώνει και επομένως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη ενέργεια ώστε να αρχίσει να λιώνει.

Πως μπορώ να καθαρίσω οικολογικά τα χαλιά μου;
Τώρα που ο καιρός «ανοίγει», έφτασε η στιγμή να μαζέψουμε τα χαλιά. Αν δεν σκοπεύετε να τα δώσετε για καθάρισμα, μπορείτε να τα καθαρίσετε μόνοι σας με οικολογικούς τρόπους. Για να ξαναζωντανέψετε τα χρώματα του παλιού σας χαλιού, προτιμήστε το σαπούνι Μασσαλίας. Αν το χαλί σας έχει δύσκολους λεκέδες, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία με 1/4 του λίτρου νερό και τρίψτε το με μια βούρτσα ειδική για χαλιά.

Leave A Response