Ελεγχος για το «πολιτικό χρήμα»

Ελεγχος για το «πολιτικό χρήμα»

Αντιμέτωπο με καλά νέα και κακά νέα θα βρεθεί εντός των επόμενων ημερών το πολιτικό μας σύστημα, τα μέλη του οποίου ετοιμάζονται για τη δύσκολη χειμερινή σεζόν…

Κατ’ αρχάς τα κακά νέα: Σύμφωνα με πηγές της στήλης, τα πολιτικά κόμματα θα λάβουν σχετικώς κουτσουρεμένη τη δεύτερη δόση της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το ύψος της προκαταβολής, αλλά όπως βεβαιώνουν παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών θα είναι το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης δόσης.

Οσο για το υπόλοιπο, αυτό θα καταβληθεί στις αρχές του 2014 κατά πάσα πιθανότητα.

Θεσμικές αλλαγές
Τα καλά νέα τώρα… Η κυβέρνηση ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αγγίξει ουσιαστικά το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται «πολιτικό χρήμα».

Η επιλογή αυτή εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό για τις θεσμικές αλλαγές που θέλουν να προωθήσουν οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος.

Το πακέτο των προτάσεων
Ο Γ. Μιχελάκης είναι εκείνος που έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό θα χειριστεί το θέμα και πριν από το τέλος του έτους θα καταθέσει το πακέτο των προτάσεων της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος.

Μεταξύ άλλων η κυβερνητική πρόταση θα περιλαμβάνει: Την αλλαγή των ποσοστών μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων, την ονομαστικοποίηση των προσφορών που θα δέχονται από ιδιώτες, την ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στο Διαδίκτυο, τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο των εκλογικών δαπανών πολιτικών φορέων και βουλευτών, αλλά και τον έλεγχο από το ίδιο όργανο του τρόπου διάθεσης και διαχείρισης της κρατικής επιχορήγησης.

Επίσης θα συζητηθεί το θέμα παροχής δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι όταν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, αυτές να υποστηριχθούν απ’ όλα τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου…

 

 

 

ethnos.gr

 

Leave A Response