Αρχαιολογικός χώρος η νησίδα Στρογγύλη

Αρχαιολογικός χώρος η νησίδα Στρογγύλη

Είναι το ανατολικότερο ελληνικό έδαφος. Η νησίδα Στρογγυλή, που βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο, έχει από χτες έναν ακόμα λόγο για να περηφανεύεται: Την κήρυξή της ως αρχαιολογικού χώρου, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Σε αυτό συντέλεσαν οι… αρχαιότητες που υπάρχουν διάσπαρτες στη μικρή της επιφάνεια, με πιο σημαντικές τα κατάλοιπα ενός οχυρωματικού πύργου της ελληνιστικής εποχής, που έχει επίσης εξωτερικό περίβολο και σύστημα δεξαμενών. Ο ορθογώνιος πύργος – φρυκτωρία ανήκει, όπως και οι πύργοι στο Καστελόριζο και στη νησίδα Ρω, στο σύστημα των οχυρών που είχαν κατασκευάσει οι Ρόδιοι για τον έλεγχο των θαλάσσιων περασμάτων. Είχαν δε χρήση και τα μετέπειτα χρόνια, δηλαδή την περίοδο του Βυζαντίου, των Ιπποτών και της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Η Στρογγυλή, αν και δεν έχει μόνιμο πληθυσμό, δεν είναι έρημη, λόγω της παρουσίας Ελλήνων στρατιωτών. Μαζί με το Καστελόριζο και τη Ρω, είναι οι τρεις μεγαλύτερες νησίδες του συμπλέγματος της Μεγίστης (το άλλο όνομα του Καστελόριζου), ενώ μέχρι την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το ανατολικότερο όριο της ΕΕ.

 

 

 

 

 

http://perifereianews.com

Leave A Response