Οι προτάσεις για το μέλλον των ΔΕΚΟ

Οι προτάσεις για το μέλλον των ΔΕΚΟ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι συζητήσεις για την τύχη των υπό αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ. Πρόκειται για τις ΕΛΒΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ΛΑΡΚΟ, με την κυβέρνηση να πρέπει να λάβει τις οριστικές αποφάσεις έως το τέλος της εβδομάδας.

Αυτή τη στιγμή, στόχος είναι να προχωρήσει η εκκαθάριση εν λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο να κλείσει κάποια από τις επιχειρήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, θα έχει σειρά επαφών από σήμερα για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Η αρχή θα γίνει με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Αμυνας και στο επίκεντρο θα βρεθεί το μέλλον των ΕΑΣ.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι σύμβουλοι για την αναδιάρθρωση των περιλαμβάνεται και σενάριο για την συρρίκνωση κατά 80% της επιχείρησης που απασχολεί περίπου 850 άτομα και διαθέτει εγκαταστάσεις σε Υμηττό, Αίγιο, Ελευσίνα, Μάντρα και Λαύριο. Επίσης, έχει δύο θυγατρικές εταιρείες: την Ηλεκτρομηχανική Κύμης και την Μεταλλοβιομηχανική Ηπείρου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για την εταιρεία στην Ηπειρο υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές.

Για την ΕΛΒΟ, στόχος είναι να τοποθετηθεί το συντομότερο δυνατόν ο εκκαθαριστής ώστε να ξεκινήσει την διαγραφή χρεών και των πώληση περιουσιακών στοιχείων. Τόσο για την ΕΛΒΟ, όσο και για τα ΕΑΣ το υπουργείο Αμυνας έχει θέσει θέμα εθνικής ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει εν λειτουργία και υπό κρατικό έλεγχο κάποιες νευραλγικής φύσεως μονάδες των εταιρειών. Τα υπόλοιπα θα οδεύσουν προς αποκρατικοποίηση.

Σε ότι αφορά στην ΛΑΡΚΟ, το πρόβλημα που υπάρχει έγκειται στην αντίδραση της Κομισιόν για κρατικές ενισχύσεις 130 εκατ. ευρώ που θεωρεί ότι είναι παράνομες. Εξαιτίας αυτού του ζητήματος, η Κομισιόν δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να προχωρήσει στην ενιαία πώληση των εργοστασιακών εγκαταστάσεων και των ορυχείων. Ωστόσο, από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι εάν δεν πωληθεί ενιαία η εταιρεία, τότε δεν θα υπάρξει και επενδυτικό ενδιαφέρον μόνο για το εργοστάσιο.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λάβει τις αποφάσεις της για την τύχη των εταιρειών αυτών. Και αυτό γιατί η αναδιάρθρωσή τους αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης ύψους 1 δις ευρώ που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Οκτωβρίου.

 

 

 

 

 

http://www.kathimerini.gr/

Leave A Response