«Ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό»

«Ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό»

 αναφέρει ο Νίτσε και αυτό ακριβώς απέδειξε νέα επιστημονική μελέτη.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο Ισραήλ διαπίστωσαν ότι όσοι ξεπερνούν τις μεγάλες δυσκολίες της ζωής ζουν περισσότερα χρόνια, αποδεικνύοντας ότι η άποψη που θέλει το ψυχολογικό τραύμα να μειώνει το προσδόκιμο ζωής επειδή καταστρέφει το DNA του θύματος, μάλλον δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που έλαβαν από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Ινστιτούτου Ασφάλισης του Ισραήλ, τα οποία διατέθηκαν για πρώτη φορά για επιστημονικούς λόγους και αφορούσαν σε άτομα που είχαν μεταναστεύσει από τη χώρα πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία ανθρώπων που είχαν επιβιώσει του Ολοκαυτώματος και διαπίστωσαν ότι εκείνοι έζησαν περισσότερο από ό,τι υπόλοιποι, ακριβώς επειδή είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που σημάδεψαν τη ζωή τους!

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, αυτό συμβαίνει λόγω της μετατραυματικής ανάπτυξης, δηλαδή της θετικής ψυχολογικής αλλαγής που βιώνει κανείς ως αποτέλεσμα του αγώνα του ενάντια σε πολύ σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις της ζωής, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

Οι συνθήκες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αρρώστιες, πόλεμο, απειλή της ζωής, κακοποίηση, μετανάστευση, θάνατο αγαπημένων προσώπων.

Όλα αυτά συμβάλλουν στο να καταλάβει κανείς τον κόσμο και τη δική του θέση σ’ αυτόν και να αναπτύξει στη συνέχεια «ισχυρές προσωπικές και διαπροσωπικές δεξιότητες».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Avi Sagi-Schwartz, οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος έζησαν 18 μήνες περισσότερο σε σχέση με εκείνους που είχαν μεταναστεύσει από τη χώρα τους, γεγονός που όπως είπε ο ίδιος προκάλεσε αρκετή έκπληξη στους επιστήμονες.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας, μας διδάσκουν τη δύναμη και την ευελιξία του ανθρώπινου πνεύματος», είπε.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Leave A Response