Η Γκόλφω και ο Τάσος στην Επίδαυρο

Η Γκόλφω και ο Τάσος στην Επίδαυρο

Στις 16 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο, σε σκηνοθεσία Ν. Καραθάνου.
H τραγική ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου, δύο νέων που ζουν και ερωτεύονται σε ένα ορεινό χωριό του Χελμού, κοντά στα Υδατα της Στύγας και την πύλη για τον Κάτω Κόσμο, ζωντανεύει για μια βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, που παρουσιάστηκε με επιτυχία από τον περασμένο Μάρτιο στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» (θέατρο Ρεξ), αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή του βουκολικού δραματικού ειδυλλίου του Σπυρίδωνος Περεσιάδη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου και σκηνικά-κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου. Διατηρείται ο δεκαπεντασύλλαβος και η ιδιαίτερη γλώσσα του συγγραφέα, ο οποίος σκιαγραφεί μια εξιδανικευμένη εικόνα της ελληνικής υπαίθρου στα τέλη του 19ου αιώνα. Το έργο γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο το 1893, κερδίζοντας αμέσως το κοινό, ενώ το 1914 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.

Τη φτωχή βοσκοπούλα Γκόλφω, που ορκίζεται αιώνια αγάπη και παραμένει πιστή στον όρκο της, ακόμα και όταν τη ζητά σε γάμο ο άρχοντας της περιοχής, ενσαρκώνουν διαδοχικά, σε διαφορετικές ηλικίες η Αλίκη Αλεξανδράκη, η Λυδία Φωτοπούλου και η Εύη Σαουλίδου. Τον βοσκό Τάσο, ο οποίος την προδίδει αποδεχόμενος να παντρευτεί την εύπορη κόρη του τσέλιγκα υποδύονται ο Γιάννης Βογιατζής, ο Νίκος Καραθάνος και ο Χάρης Φραγκούλης. Ο νεαρός συνειδητοποιεί το λάθος του όταν πλέον είναι πολύ αργά και η αγαπημένη του έχει πάρει δηλητήριο. Απελπισμένος, αυτοκτονεί και ο ίδιος στο πλάι της.

Ερμηνεύουν, επίσης, οι Αγγελος Τριανταφύλλου, Μιχάλης Σαράντης, Χριστίνα Μαξούρη, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Κότσιφας, Αγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Διακοπαναγιώτου κ.ά. Η μουσική φέρει την υπογραφή του Αγγελου Τριανταφύλλου, ενώ ηχογραφημένα ακούγονται ένα μοιρολόι και ένα δημοτικό τραγούδι της Ηπείρου. Οι εμβόλιμοι στίχοι είναι της Λένας Κιτσοπούλου.

Την Παρασκευή 16 Αυγούστου στην Επίδαυρο. Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Η προπώληση εισιτηρίων συνεχίζεται στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και την ιστοσελίδα www.greekfestival.gr.

 

 

 

http://www.kathimerini.gr/

Leave A Response