Άδοξο τέλος για το «υπερτηλέφωνο» Ubuntu Edge

Άδοξο τέλος για το «υπερτηλέφωνο» Ubuntu Edge

Αν και οι προπαραγγελίες άγγιξαν το ποσό-ρεκόρ των 12,6 εκατ. δολαρίων, δεν έφτασαν στον στόχο των 32 εκ. δολ. που είχε θέσει η Canonical.
Στα χαρτιά θα μείνει τελικά το «υπερτηλέφωνο» Ubuntu Edge που σχεδίασε η βρετανική Canοnical, καθώς χθες έληξε χωρίς να καλύψει τον στόχο της η εκστρατεία χρηματοδότησης (crowdfunding) που πραγματοποίησε η εταιρεία μέσω του σάιτ Indiegogo.

Από τις 23 Ιουλίου και για 30 ημέρες, η Canοnical έδινε τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Indiegogo είτε να προσφέρουν 20 δολάρια εν είδει δωρεάς, είτε να προπαραγγείλουν το 4,5 ιντσών κινητό τηλέφωνο σε τιμές που κυμαίνονταν μεταξύ 675 και 835 δολαρίων.

Με αυτό τον τρόπο, η βρετανική εταιρεία συγκέντρωσε 12,6 εκατ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ συλλεχθεί μέσω μιας εκστρατείας crowdfunding. Ωστόσο, το νούμερο αυτό είναι κατά πολύ μικρότερο από τον στόχο που είχε τεθεί, δηλαδή τα 32 εκ. δολ. Έτσι, όπως είχε εξαγγελθεί από την αρχή, τα χρήματα θα επιστραφούν στους χρήστες.

Η Canonical έχει αναπτύξει εδώ και αρκετά χρόνια το Ubuntu, τη δημοφιλέστερη διανομή του «ανοικτού» λειτουργικού Linux για υπολογιστές, ενώ πριν από μερικούς μήνες παρουσίασε το Ubuntu OS, μία παραλλαγή του λειτουργικού για «έξυπνα» κινητά.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ωστόσο, η πρόοδος της τεχνολογίας δίνει πλέον τη δυνατότητα τα smartphone και οι επιτραπέζιοι υπολογιστές να συγχωνευθούν σε μία συσκευή. Έτσι, μόλις το Ubuntu Edge συνδεόταν σε μία οθόνη, θα «έτρεχε» το πλήρες Ubuntu, προσφέροντας στον χρήστη του όλες τις δυνατότητες που δίνει ένα κανονικό desktop PC με το «ανοικτό» λειτουργικό.

Επιπλέον, το κινητό τηλέφωνο θα ενσωμάτωνε και το λειτουργικό Android, δίνοντας πρόσβαση στο online κατάστημα εφαρμογών της Google. Έτσι, θα έδινε στον κάτοχό του την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για το Android.

Η μόνη προϋπόθεση για τη συγχώνευση ενός smartphone και ενός desktop PC στο Ubuntu Edge ήταν η συσκευή να διέθετε τα καλύτερα υποσυστήματα που υπάρχουν σήμερα: σκοπός της Canοnical ήταν να το εξοπλίσει με μνήμη RAM τουλάχιστον 4 GB, εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 128 GB και μια καινούργια μπαταρία ιόντων λιθίου με άνοδο πυριτίου, για εντυπωσιακή αυτονομία.

Σχολιάζοντας στον Guardian την ατυχή κατάληξη του πρότζεκτ, o ιδρυτής της Canonical Mark Shuttleworth ανέφερε πως η εταιρεία θα επικεντρωθεί πλέον στη συνεργασία με κατασκευαστές και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ώστε μέσα στο 2014 να κυκλοφορήσουν τα πρώτα smartphone με το Ubuntu OS.

Επίσης, πρόσθεσε πως η δημοσιότητα που προκάλεσε το πρότζεκτ έκανε πολλούς παρόχους ανά τον κόσμο να προσελκύσουν την Canonical, με σκοπό να συνεργαστούν μαζί της.

 

 

 

 

 

 

http://portal.kathimerini.gr

Leave A Response