Μήνυμα Στουρνάρα στην τρόικα: Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα

Μήνυμα Στουρνάρα στην τρόικα: Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα
 Μήνυμα από την κυβέρνηση, δια του Γ. Στουρνάρα, στους ξένους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Έστω και με αργή καθυστέρηση κάποιοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, κάτι που πρέπει να….
καταλάβει και η τρόικα. Μιλώντας στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών. Οι βουλευτές απλώς αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα ή γυναίκα στο δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που απομένουν. Εάν όχι δεν πρόκειται (σσ. να τα ψηφίσουν) Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος».Είναι η άποψη που έχουμε εκφράσει πολλές φορές σε αναρτήσεις. Ότι αν δε δώσεις ελπίδα δε μπορείς να απαιτήσεις και νέα μέτρα και οι ξένοι πρέπει να καταλάβουν ότι οδηγούν τη χώρα σε ανεπιθύμητες εκλογές και σε κατάρρευση όλων όσων έχουν επιτευχθεί με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-2016, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των εταίρων της.

Σε αντίθεση συγκεκριμένα με τις τελευταίες προβλέψεις των ευρωπαίων δανειστών, ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% του ΑΕΠ της ή 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2016, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι βάσει των προβλέψεων της Αθήνας, όπως αυτές θα επικαιροποιηθούν το φθινόπωρο, δεν θα υπάρξει τέτοιο κενό.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, πρόκειται για την πρώτη φορά που Έλληνας αξιωματούχος υποδεικνύει ότι η αποφυγή ενός δημοσιονομικού κενού, ή ενός ελλείμματος σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού, τη συγκεκριμένη διετή περίοδο, είναι εφικτή.

«Τρέχουμε τις δικές μας μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, έτσι ας δούμε πρώτα από όλα αν υπάρχει το όποιο δημοσιονομικό κενό, καθώς, όπως γνωρίζετε, αυτά τα πράγματα είναι πολύ ευαίσθητα σε σχέση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς» ανέφερε ο υπουργός για να προσθέσει: «Ακόμη κι αν υπάρχει, ασφαλώς δεν μπορούμε να το καλύψουμε με μειώσεις μισθών ή συντάξεων ή με αύξηση της φορολογίας. Οποιοδήποτε κενό πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς εάν θα ήταν δυνατή, κατά τρόπο ρεαλιστικό, η αποφυγή αυτού του δημοσιονομικού κενού μέσω της εξασφάλισης υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης και καλύτερης εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι κάτι τέτοιο «είναι πιθανό».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την πρόβλεψη περί διαμόρφωσης της ύφεσης φέτος στο επίπεδο του 4,2% και της επιστροφής στην ανάπτυξη το επόμενο έτος, με περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών αν τα έσοδα από τον τουρισμό συνεχίσουν να εξελίσσονται με τον παρόντα ρυθμό.

«Τα (τουριστικά) έσοδα του Μαΐου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου και εάν συνεχίσουμε έτσι και τους προσεχείς μήνες, τότε σίγουρα η ύφεση θα είναι φέτος περί το 4% και τότε του χρόνου θα έχουμε θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης», εξήγησε.

http://www.antinews.gr/

Leave A Response