Στη Λεωφόρο της Δόξας η Τζάνις Τζόπλιν

Στη Λεωφόρο της Δόξας  η Τζάνις Τζόπλιν

Με ένα αστέρι στην περίφημη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ τιμήθηκε τη Δευτέρα η θρυλική τραγουδίστρια της ροκ Τζάνις Τζόπλιν, 40 και πλέον χρόνια μετά το θάνατό της.

Το τιμητικό αστέρι για ένα από τα πιο θρυλικά ονόματα της ροκ σκηνής παρουσίασαν τα μικρότερα αδέρφια της Τζόπλιν, Μίκαελ και Λάουρα υπό τους ήχους του τραγουδιού – ορόσημο “Me and Bobby McGee”, που αποδόθηκε από τον ηθοποιό Κρις Κριστόφερσον, ο οποίος ήταν επιστήθιος φίλος της Τζόπλιν.

“Η Τζάνις ήταν η πρώτη καλλιτέχνιδα που ηχογράφησα”, δήλωσε ο παραγωγός Κλάιβ Ντέιβις.

“Έχει ενσωματωμένα όλα όσα έψαχνα. Έσπασε η καρδιά μου όταν πέθανε τόσο πολύ νεαρή» συμπλήρωσε. Μερικά από τα πιο κλασσικά κομμάτια της Τζόπλιν είναι τα “Ball and Chain”, “Piece of My Heart”, “Summertime” και το “Me and Bobby McGee”, το οποίο ανήκει εξ ημισείας σε αυτήν και στον Κρις Κριστόφερσον.

Η Τζάνις Τζόπλιν πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης τον Οκτώβριο του 1970 σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Οι σημαντικότερες “ατάκες” της:

-“Κάθε βράδυ κάνω έρωτα με 25.000 ανθρώπους στη σκηνή, μετά όμως γυρίζω σπίτι μόνη”

-“Ήμουν απροσάρμοστη. Διάβαζα, ζωγράφιζα, και δεν μισούσα τους μαύρους.” (Για το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά της, κατά τα χρόνια φοίτησής της στο Λύκειο Τόμας Τζέφερσον και τους λόγους για τους οποίους ήταν αντιπαθής στους συμμαθητές της.)

-“Είμαι θύμα του ίδιου μου του εαυτού. Υπήρξε ένα διάστημα, που ήθελα να γνωρίζω τα πάντα. Αυτό το συναίσθημα μέ έκανε, συνήθως, να νοιώθω δυστυχισμένη. Απλά, δεν ήξερα πώς να το χρησιμοποιήσω. Τώρα, όμως, έχω μάθει να χρησιμοποιώ το συναίσθημα αυτό προς όφελός μου. Είμαι γεμάτη συγκίνηση και θέλω να απελευθερωθώ.

Εάν είσαι επάνω στη σκηνή και (το συναίσθημα αυτό) λειτουργεί πραγματικά και έχεις το κοινό μαζί σου, αισθάνεσαι μια ενότητα.” (Σε συνέντευξή της στον Ντέιβιντ Ντάλτον, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Εξπρές)

-“Υπήρχαν τελικά πάρα πολλοί από εμάς. Ως τότε πιστεύαμε ότι ήμαστε μια μικρή ομάδα παράξενων.” (Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Γούντστοκ)

-“Το αύριο ποτέ δε συμβαίνει. Είναι πάντα η ίδια αναθεματισμένη μέρα.” (Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Εξπρές)

-“Δεκατέσσερις ανακοπές καρδιάς και πέθανε στην εβδομάδα μου. Στην εβδομάδα ΜΟΥ.” (Μετά την ακύρωση του εξωφύλλου της στο περιοδικό Newsweek, λόγω του θανάτου του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ)

 

 

http://news247.gr

Leave A Response