ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

– Βίντεο με αναμνήσεις και ανάμεικτα συναισθήματα,

Χαράς, έκστασης και θαυμασμού αφενός, για τον τρόπο που γλεντούσαν, οι παλαιότεροι στα χωριά μας,  τις μεγάλες χαρές της ζωής,  ερμηνεύοντας οι ίδιοι ή και με τη συνοδεία των  εκφραστικότερων μουσικών οργάνων, όμορφα παραδοσιακά τραγούδια!! Μεγάλης λύπης αφετέρου γιατί, στις μέρες μας, βαίνει ολοταχώς  προς εξαφάνιση οι προβαλλόμενες αυθεντικός τρόπος παρόμοιων εκδηλώσεων,  αλλά ιδιαίτερα και γιατί, φεύγουν από τη ζωή  αγαπημένα πρόσωπα, που σεβόντουσαν και κρατούσαν πιστά τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας!

Πιστεύω όμως ότι, από εκεί ψιλά που βρίσκονται  τώρα,  βλέπουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους,  να παρακολουθούν με συγκίνηση το ολοζώντανο βίντεο, έστω και αλλοιωμένο από το χρόνο, και  χαίρεται η ψυχούλα τους!! Εμείς τους διαβεβαιώνουμε ότι, δεν τους ξεχνάμε και θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε τα δικά τους όμορφα τραγούδια: «Ανδρούτσο μ’  που ξεχείμασες το φετινό χειμώνα, που’ σαν τα χιόνια τα πολλά και τα βαριά χαλάζια……» και «Λιώσαν τα χιόνια λιώσανε κι εμείς δεν ανταμώσαμε…» !!!
Το βίντεο είναι από τις αρραβώνες της Γιώτας Ν. Σπανού από τα Καστριά, με τον  Δημήτρη (Μίμη) Κωτσορώνη, από τους Λουσούς, το 1983!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΓΚΛΑΒΑΣ
Καστριά Καλαβρύτων
http://www.kalavrytanews.com

Leave A Response