Κάστρο Κορώνης

Κάστρο Κορώνης

Στο νοτιοανατολικό άκρο του Μεσσηνιακού κόλπου στέκει το κάστρο της Κορώνης, η οποία, μαζί με τη Μεθώνη, αποτελούσε από τον 13ο αιώνα σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβο επικοινωνίας μεταξύ του δυτικού και ανατολικού κόσμου.

Σύμφωνα με μια αρχαία παράδοση, η Κορώνη πήρε το όνομά της από ένα χάλκινο νόμισμα (κουρούνα) που ανακαλύφθηκε καθώς έσκαβαν τα θεμέλια για τα τείχη της. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο πρώτος οικιστής της, ο Επιμηλίδης από την Κορώνεια της Βοιωτίας, της έδωσε το όνομα της γενέτειράς του, το οποίο όμως οι ντόπιοι άλλαξαν σε Κορώνη. Η πόλη ταυτίζεται επίσης με την αρχαία Αίπεια, ένα από τα επτά πτολίεθρα που δώρισε ο Αγαμέμνων στον Αχιλλέα προκειμένου να τον πείσει να επιστρέψει στη μάχη.

Το κάστρο της Κορώνης χτίστηκε από τους Ενετούς στα τέλη του 13ου αιώνα, και από τότε αποτέλεσε αφορμή διαμάχης μεταξύ αυτών, των Οθωμανών και των Φράγκων για την κυριαρχία του. Η στρατηγική του θέση –επάνω στο ψηλότερο σημείο της χερσονήσου– το καθιστούσε ιδανικό σημείο για την επίβλεψη όλης της περιοχής. Το κάστρο είναι ένα εξαίρετο δείγμα βενετσιάνικης οχυρωματικής τεχνικής με ογκώδεις πύλες, υπόγεια περάσματα, στιβαρά τείχη και τετράγωνους πύργους. Τα θυελλώδη γεγονότα που συνδέθηκαν με την ιστορία του κάστρου έδωσαν τροφή για πλήθος λαϊκών θρύλων, πολλοί από τους οποίους είχαν και έναν πυρήνα αλήθειας. Από την κορυφή του κάστρου, η θέα προς τον Μεσσηνιακό κόλπο δεν είναι τίποτα λιγότερο από μαγευτική.

http://messinia1234.com/

Leave A Response