Πάσχα,5 ιδανικοί προορισμοί στην Ελλάδα και τα έθιμά τους

Πάσχα,5 ιδανικοί προορισμοί στην Ελλάδα και τα έθιμά τους

Το Πάσχα φέτος είναι την 1η Μαΐου και καθώς αυτή η μεγάλη γιορτή πλησιάζει βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τους 5 ιδανικούς προορισμούς για να περάσετε μια αξέχαστη Λαμπρή!

Το Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή, ίσως η μεγαλύτερη της Ορθοδοξίας, που πολλοί αποφασίζουν να την περάσουν στο χωριό τους μαζί με την οικογένειά τους. Δεν είναι λίγοι, όμως, αυτοί που βρίσκουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινή ρουτίνα και να γνωρίσουν νέους προορισμούς, καθώς και τα τοπικά έθιμά τους τις ημέρες του Πάσχα. Εμείς στο Proorismoi.gr βρήκαμε προορισμούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας και σας τους παρουσιάζουμε.

Κέρκυρα / Επτάνησα

Πάσχα: Οι 5 ιδανικοί προορισμοί & τα έθιμά τους | proorismoi.gr

Με την Ρένα Βλαχοπούλου να την έχει πολυτραγουδήσει και να μας έχει μάθει τα πιο γνωστά της μέρη, η Κέρκυρα κερδίζει τις εντυπώσεις. Το Πάσχα στο αρχοντικό αυτό νησί δε μπορεί παρά να σας μείνει αξέχαστο. Ένα νησί με έντονη τη βενετσιάνικη φυσιογνωμία και με υπέροχες και νόστιμες γεύσεις δε θα μπορούσε παρά να αφήσει τον κάθε επισκέπτη ευχαριστημένο. Το ξακουστό Ποντικονήσι, το Μον Ρεπό, το Κανόνι και το βυζαντινό φρούριο Αγγελόκαστρο, στην Παλαιοκαστρίτσα, είναι μερικά μόνο από τα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε. Το έθιμο του νησιού που συγκεντρώνει πάνω του τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας το Πάσχα και είναι από τα πιο ξακουστά σε όλη την Ελλάδα είναι οι Μπότηδες, τα ξακουστά κανάτια που πέφτουν από τα στολισμένα μπαλκόνια των σπιτιών μετά την πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι.

Πάσχα: Οι 5 ιδανικοί προορισμοί & τα έθιμά τους | proorismoi.gr

Αν βρεθείτε εκεί μην ξεχάσετε να αναζητήσετε και να πάρετε ένα κομμάτι από τα σπασμένα αυτά κανάτια και να το κρατήσετε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς λέγεται ότι φέρνει τύχη. Μην παραλείψετε το να ξυπνήσετε σχετικά νωρίς ώστε να πάρετε την κατάλληλη θέση για να παρακολουθήσετε το ωραίο αυτό έθιμο. Η φιλαρμονική της Κέρκυρας τόσο κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, όσο και μετά την Ανάσταση, είναι εκεί για να παίζει χαρακτηριστικές μελωδίες, που θα σας βάλουν για τα καλά στο κλίμα.

Βροντάδος Χίου / Ανατολικό Αιγαίο

Πάσχα: Οι 5 ιδανικοί προορισμοί & τα έθιμά τους | proorismoi.gr

Η Χίος είναι από μόνη της πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Φέτος, ειδικά, που το Πάσχα «πέφτει» αργά είναι ένας προορισμός ακόμα πιο προσιτός. Την παράσταση, ωστόσο, το βράδυ της Ανάστασης κλέβει ο περίφημος ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο της Χίου, μια παραλιακή κωμόπολη στα βόρεια του νησιού, το βράδυ της Ανάστασης. Πόσες και πόσες φορές δεν βλέπουμε κάθε χρόνο με θαυμασμό στις ειδήσεις αυτό το υπερθέαμα, με δύο ενορίες της περιοχής, αυτές του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, να ανταλλάσσουν πυρά;

Πάσχα: Οι 5 ιδανικοί προορισμοί & τα έθιμά τους | proorismoi.gr

Οι φωτεινή πορεία των ρουκετών μέσα στον σκοτεινό, βραδινό ουρανό και ο ήχος που αυτές βγάζουν, κάνουν το θέαμα μοναδικό για τον επισκέπτη. Οι κάτοικοι, πάντως, λαμβάνουν τα μέτρα τους καλύπτοντας τα σπίτια τους με ειδικά πλέγματα ώστε να λείψουν τα παρατράγουδα. Αίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι την άλλη κιόλας μέρα ξεκινούν οι προετοιμασίες για την επόμενη Ανάσταση μετά από ένα χρόνο.

Ρόδος / Δωδεκάνησα

Πάσχα: Οι 5 ιδανικοί προορισμοί & τα έθιμά τους | proorismoi.gr (Φωτογραφία της Έλενας Κρινή)

Το «νησί των Ιπποτών» δε θα μπορούσε να λείπει από την συγκεκριμένη λίστα. Η ατμόσφαιρα στην Ρόδο την Μεγάλη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κατανυκτική και σε αυτό βοηθάει σίγουρα η εντυπωσιακή μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία από το 1988 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCO. Την Μεγάλη Πέμπτη θα δείτε να ξεκινάει ένα χαρακτηριστικό έθιμο της Ρόδου, όπου ανάβουν τον Καλαφουνό, μια μεγάλη φωτιά που διαρκεί μέχρι την Κυριακή του Πάσχα και σκοπό έχει να καεί σε αυτήν το ομοίωμα του Ιούδα. Ακόμα ένα έθιμο του νησιού είναι οι Βούρνες στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου. Σε αυτό συμμετέχουν οι ελεύθεροι άντρες της περιοχής, οι οποίοι πρέπει μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες.

Πάσχα: Οι 5 ιδανικοί προορισμοί & τα έθιμά τους | proorismoi.gr

Έτσι, το Μεγάλο Σάββατο, αρχικά, μαζεύουν μεγάλους κορμούς δέντρων για να τους κάψουν στον Καλαφούνο και ταυτόχρονα εκλέγουν το προεδρείο τους το οποίο την Δευτέρα μετά το Πάσχα θα δικάσει όλους τους ελεύθερους. Όσοι πρόκειται να παντρευτούν, και συμμετέχουν για τελευταία φορά στο έθιμο, βάζουν φωτιά στο ομοίωμα του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα. Τη Δευτέρα γίνεται το δικαστήριο και αφού δικαστούν ένας – ένας οι συμμετέχοντες, όσοι δε τήρησαν το έθιμο καταδικάζονται να πληρώσουν ένα χρηματικό πρόστιμο και το ποσό που συγκεντρώνεται πηγαίνει σε κοινωφελείς οργανώσεις για καλό σκοπό. Βέβαια υπάρχουν και μερικοί που αρνούνται να πληρώσουν και έτσι έρχονται αντιμέτωποι με τον σκληρό νομοθέτη: Τους ρίχνουν σε μια γούρνα με νερό (εξ’ ου και η Βούρνες). Και κάτι τελευταίο που αφορά τον γυναικείο πληθυσμό: Μη ξεχάσετε όταν θα φεύγετε να πάρετε ένα χειροποίητο βραχιολάκι που έχει πάνω χαραγμένη τη Ρόδο από το κατάστημα χειροποίητων κοσμημάτων «Top Notch» στη μεσαιωνική πόλη, ώστε να θυμάστε ακόμα πιο έντονα το φετινό Πάσχα.

Μονεμβασιά / Πελοπόννησος

Πάσχα: Οι 5 ιδανικοί προορισμοί & τα έθιμά τους | proorismoi.gr

Ο Βράχος της Μονεμβασιάς και το μεσαιωνικό φρούριο που υπάρχει εκεί προσδίδουν στην περιοχή μια απαράμιλλη ομορφιά και μια βόλτα μέσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης θα σας πείσει για την μοναδικότητα αυτού του μέρους. Το Πάσχα σε ένα τέτοιο σκηνικό δε μπορεί παρά να σας αφήσει με τις καλύτερες των αναμνήσεων, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται και από κάποια έθιμα. Η περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα σοκάκια της μεσαιωνικής, παλιάς, πόλης και η κατανυκτική ατμόσφαιρα η οποία υπάρχει θα σας καθηλώσει.

Πάσχα: Οι 5 ιδανικοί προορισμοί & τα έθιμά τους | proorismoi.gr

Η μπάντα του δήμου συνοδεύει την περιφορά του Επιταφίου και η ακουστική είναι πραγματικά μαγευτική. Οι λειτουργίες στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας είναι ατμοσφαιρικές, ενώ το Μεγάλο Σάββατο μπροστά στην πλατεία, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, μαζεύεται πλήθος κόσμου προσμένοντας να ακούσει το «Χριστός Ανέστη». Στο ίδιο σημείο την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται το κάψιμο του ομοιώματος του Ιούδα με τη συνοδεία βεγγαλικών!

Ύδρα / Αργοσαρωνικός

Πάσχα: Οι 5 ιδανικοί προορισμοί & τα έθιμά τους | proorismoi.gr

Το γραφικό και αγαπημένο αυτό νησί του Αργοσαρωνικού καταφέρνει και σαγηνεύει την πληθώρα των ανθρώπων που το επισκέπτονται. Κάτι τα γραφικά σοκάκια, κάτι τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, κάτι η απουσία αυτοκινήτων, κάνουν την Ύδρα πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο το καλοκαίρι. Κι όμως και τις ημέρες της Μεγάλης εβδομάδας και του Πάσχα η Ύδρα καταφέρνει και κλέβει τις εντυπώσεις. Κύριο έθιμο του νησιού είναι η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα, κάτι το μοναδικό σε όλην τη χώρα.

Πάσχα: Οι 5 ιδανικοί προορισμοί & τα έθιμά τους | proorismoi.gr

Αυτό συμβαίνει στην ενορία του Αγίου Ιωάννη, όπου ο Επιτάφιος περιφέρεται την Μεγάλη Παρασκευή στα σοκάκια των Καμινίων και τελικά καταλήγει μέσα στα νερά στο γραφικό λιμανάκι της περιοχής. Σκοπός αυτού του όμορφου εθίμου είναι να γίνει ο αγιασμός των υδάτων της θάλασσας και να προστατευτούν οι ναυτικοί του νησιού. Το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, στο λιμάνι της Ύδρας οι φωτοβολίδες των πλοίων και τα βεγγαλικά κάνουν την νύχτα μέρα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα γίνεται το κάψιμο ενός ομοιώματος του Ιούδα στην προκυμαία του λιμανιού.

http://www.proorismoi.gr/

Leave A Response