Μονή Πρέβελη

Μονή Πρέβελη

Η Μονή Πρέβελη, που βρίσκεται σε απόσταση 37 χιλ. από το Ρέθυμνο περιλαμβάνει δύο μοναστήρια που απέχουν μεταξύ τους 3 χιλ: την «Κάτω Μονή» που είναι εγκαταλειμμένη και το «Πίσω Μοναστήρι» που λειτουργεί και είναι επισκέψιμο. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του μοναστηριού που καθιερώθηκε μετά το 17ο αιώνα προέρχεται είτε από κάποιον κάτοικο του χωριού Πρεβελιανά Ηρακλείου που μετά από φόνο που διέπραξε κατέφυγε σ΄ αυτή την περιοχή είτε θα πρέπει να ήταν το όνομα κάποιου ανακαινιστή της Μονής.


Πίσω Μονή Πρέβελη

Στον κεντρικό περίβολο του Μοναστηριού δεσπόζει ο δίκλιτος ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και του Ευαγγελισμού. Δυτικά και Νότια αυτού αναπτύσσονται τα κελιά και το ηγουμενείο. Ο ναός είναι σύγχρονος και χτίστηκε πάνω σε παλαιότερο βυζαντινό ναό. Σε χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται η κρήνη με χρονολογία 1701 στην επιγραφή της, και το Μουσείο της Μονής που περιλαμβάνει άμφια εκκλησιαστικά αντικείμενα και εικόνες.

Κατά την τουρκοκρατία το μοναστήρι διαδραμάτισε σπουδαίο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο μια και διέθετε αρκετές περιουσίες τις οποίες δώριζαν οι χριστιανοί για να μην πέσουν στα χέρια των κατακτητών. Μάλιστα μέσα σ΄ αυτό λειτούργησε και σχολείο ενώ στην κρητική επανάσταση του 1866 αποτέλεσε καταφύγιο των επαναστατών. Το 1867 καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους και το 1897 ξαναχτίστηκε.

 

 

http://www.rethymnon.gr/

Leave A Response